Megnyitották a 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

A szarajevói Zetra-stadionban vasárnap este megnyitották a 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált. A magyarok zászlóját a csapat bevonulásakor az alpesi síző Hozmann Szonja vitte.

A Magyar Olimpiai Bizottság vasárnapi beszámolója szerint a Zetra-stadion adott otthont 1984-ben is a téli játékok megnyitójának. Az idei fesztiválon 46 nemzet 14-18 éves, összesen mintegy 1000 sportolója vesz részt, köztük 17 magyar.

A bevonulás után a két szervező-házigazda, Szarajevó és Kelet-Szarajevó polgármestere, majd az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Jenez Kocijancic köszöntötte a fiatalokat, megköszönték a szervezők és az önkéntesek munkáját.

Az Olimpiai Himnusz hangjaira felhúzták az ötkarikás zászlót, majd 35 év elteltével újra fellobbant a láng a stadionban. Az ünnepséget tűzijáték zárta.

Hétfőn a curlingesek, az alpesi sízők, a sífutók és a rövidpályás gyorskorcsolyázók kezdik meg a versenyeket.

14. téli EYOF-ra utazó magyar sportolók (17 fő): Hoque Isbat Áron, Hozmann Szonja Katalin, Majtényi Hanna, Tausz András Ádám, Tóth Zita (alpesi sí); Balog Zoárd Ákos, Kocsik Nóra, Laczkó Evelin Vivien (sífutás); Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén (curling); Láng Júlia (műkorcsolya); Bontovics Balázs, Somogyi Barbara, Talabos Attila József és Dobrán Fanni (rövidpályás gyorskorcsolya).

fotó: MOB