Megragadni a második esélyt, jön a belgák elleni sorsdöntő mérkőzés

Az írországi Európa-bajnokságon négy mérkőzés után még veretlen férfi U17-es válogatottunk célja nem változott: ez továbbra is a világbajnoki szereplés kiharcolása, és csütörtökön egy második esélyt kap ennek elérésére a csapat.

Az mlsz.hu közlése szerint az U17-es válogatottunkat egy hajszál választotta el attól, hogy újabb bravúrt végrehajtva bebiztosítsa helyét az írországi Európa-bajnokság elődöntőjében és egyben a világbajnokság mezőnyében. A spanyolok elleni negyeddöntő második félidejében óriásit küzdött a csapat, Ominger Gergő remek találatával visszajött egygólos hátrányból, és végül a háromperces hosszabbítás végéig megőrizte az 1-1-es döntetlent.

A tizenegyespárbajban azonban nem volt szerencsénk, a spanyolok mind az öt lövésből betaláltak, mi egyet elhibáztunk, így ellenfelünk jutott a legjobb négy közé, nekünk pedig marad a csütörtöki helyosztó, melyen a belgákkal játszunk az 5. helyért, valamint az utolsó világbajnoki kvalifikációért.

– Nem kell szégyenkeznünk a spanyolok elleni mérkőzés miatt, döntetlent játszottunk Európa egyik legjobb korosztályos csapata ellen, és az, hogy végül melyik válogatott jutott tovább, részben a szerencsén múlt – tekintett vissza a spanyolok elleni mérkőzésre Preisinger Sándor szövetségi edző– Sokat fejlődött a torna eleje óta a csapat, úgy érzem, a játékosok végre kezdik elhinni magukról, hogy bárki ellen képesek jó eredményt elérni. Mindenkit megviselt a vereség, de muszáj felállni, ez is hozzátartozik az élsporthoz. Már a spanyol meccs lefújása után elmondtam nekik, hogy óriási teljesítményt nyújtottak, büszkék lehetnek magukra, és én is büszke vagyok rájuk. Bármilyen közel is voltunk az álmunkhoz, most már el kell engednünk a spanyolok elleni meccset, mert továbbra is megvan a lehetőségünk a vb-kijutásra, ezt kell tudni megragadni, erre kell fókuszálni.

A világbajnoki szereplés kivívásához jól ismert ellenfelet kell legyőzni az 5. helyért rendezett csütörtöki helyosztón: Belgium válogatottját. A belgákkal márciusban, Telkiben már játszottunk egy meccset az elitkörben, akkor ellenfelünk 4-2-re nyerni tudott, ám annak a találkozónak nem volt igazán nagy tétje, hiszen addigra mindkét csapat bebiztosította továbbjutását. Az Eb-n ugyanakkor a magyar válogatott teljesített eddig jobban: Belgium a Írországban lejátszott négy mérkőzéséből csak egyet nyert meg, kettőn döntetlent játszott, a legutóbbit, a franciák elleni elődöntőt pedig 3-0-ra elveszítette.

– A belgák elleni mérkőzése is nagyon nehéz lesz, ismét egy olyan válogatott ellen lépünk pályára, amely futballkultúráját tekintve előrébb tart nálunk. Nehéz feladat vár ránk, de készen állunk arra, hogy újra megpróbáljuk megragadni az esélyt. Az biztos, hogy száz százalékot kell adnunk ahhoz, hogy végül mi jöjjünk ki győztesen a párharcból, és a játékosok mentalitását ismerve, ki is fogunk adni mindent magunkból az utolsó Európa-bajnoki mérkőzésünkön – tette hozzá Preisinger Sándor.

Válogatottunk csütörtökön, magyar idő szerint 13.00 órakor lép pályára Belgium ellen a dublini Tolka Parkban.

 

fotó: mlsz.hu