Milák harmadik aranya, plusz világranglista 2. idő

Három arany és három ezüst, plusz néhány jelzésértékű idő Milák Kristóf mérlege a Szerencsejáték Zrt-Úszó országos bajnokságon Debrecenben, ezzel övé a legjobb egyéni kollekció, ismételten. A zárónapon száz pillangón győzött a világ idei második legjobbjával. Rasovszky Kristóf és Késely Ajna újabb győzelemmel teljesítette a 400-800-1500 mesterhármast. Kós Hubert nem kis meglepetésre 200 háton lett első, majd 100 pillangón ezüstérmes, míg a hölgyeknél 200 háton egyetlen századdal nyert Burián Katalin, 100 pillangón pedig 0.07-tel Ugrai Panna. Egy újabb BVSC-s váltógyőzelem főszereplőjeként Németh Nándor öt arannyal (egy egyéni, négy váltó) és mindösszesen nyolc medáliával zárta az idei bajnokságot – klubja pedig 10 bajnoki címmel és 20 dobogós helyezéssel végzett az éremtábla élén.

Két fenomenális versennyel indult a zárónap: 200 háton előbb a férfiaknál Kós Hubert aratott parádés győzelmet a 100 bajnoka, Kovács Benedek Bendegúz ellen – hat századdal sikerült megelőznie vetélytársát; érdekesség, hogy az olimpiai ötödik, az elmúlt években rendre győzedelmeskedő Telegdy Ádám csupán a bronzérmet szerezte meg ezúttal. Kósék egyébként A-szintes időkig hajszolták egymást Kováccsal, mivel azonban ez a szám ütközne a kétszáz vegyessel a világbajnokságon, Hubi minden bizonnyal lemond az indulás jogáról, Kovács ugyanakkor a száz mellett a hosszabb távon is ott lehet majd a rajtnál.

A hölgyeknél még ennél is kiélezettebb csata zajlott a vízben, ráadásul Sós Csaba kapitány jelezte, az A-szintesek között akár a bajnoki sorrend is dönthet – ennek fényében legalábbis őrült finist jelzett előre, hogy Molnár Dóra, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Kata három tizeden belül fordult az utolsó hosszra – a nagy esélyes Burián ekkor még harmadik volt. Ám az utolsó ötvenen egészen hihetetlen sebességre gyorsult az Eb-bronzérmes, és végül egyetlen századdal megnyerte a számot Molnár előtt, így bebiztosította a helyét a vb-csapatban.

Száz pillangón is hasonló „kardozás” ment a medencében, Milák Kristófot az első ötvenen Szabó Szebasztián szorongatta, aztán a második hosszon azért elment a többiektől a táv Európa-csúcstartója, és végül a világ idei második legjobbjával ütött a célba. Milák ezzel harmadik bajnoki címét zsebelte be – az egyre komolyabb formát mutató Kós Hubert pedig tán önmagát is meglepve ezüstéremig nyomakodott- számolt be szombaton este a Magyar Úszó Szövetség.

Milák egyébként a betegségéből visszaépülve láthatóan messze van még az ideális formától, ám klasszisát újfent bizonyítva három arany és három ezüstéremmel messze a legjobb produkciót nyújtotta a férfiak között.

A hölgyeknél Ugrai Panna zubogott az élen száz pillén, ám Hosszú Katinka komoly hajrát nyitott, a hódmezővásárhelyi rivális azonban visszaverte a támadást, és ha nyolc századmásodperccel is, de elvitte az aranyat a „nagy ’89-es generáció”, Hosszú, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn, illetve a bronzot megszerző Sebestyén Dalma előtt.

Utóbbi némi meglepetésre 50 mellen simán győzött a specialisták előtt, míg a férfiaknál Gál Olivér erősített rá vb-csapattagságára.

Nyolcszázon a férfiaknál Rasovszky Kristóf megint faképnél hagyott mindenkit, akárcsak Késely Ajna, így mindketten teljesítették a 400-800-1500 mesterhármast.

Az eseményt záró 4×200-as gyorsváltókban a férfiaknál a BVSC betakarította a negyedik csapatelsőséget is – így az aranyérmek össz-számát tekintve a valamennyi stafétában főszerepet játszó Németh Nándor lett a bajnokság legjobbja, hiszen a 200-on szerzett bajnoki címe mellé négy váltógyőzelem is érkezett, plusz még két ezüst és egy bronz, azaz mindösszesen nyolcszor állhatott a dobogón.

A hölgyeknél a Vasas a 4×100 után 4×200-on is a legjobbnak bizonyult, így sikerült megelőzniük a tán esélyesebbnek vélt szegedieket és az újpestieket is.

Az éremtáblát óriási fölénnyel nyerte a BVSC 10 arannyal és 20 éremmel, a Győr és az Újpest előtt.

 

A negyedik nap bajnokai

 

Férfiak

800m gyors: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK) 7:52.77

200m hát: Kós Hubert (UTE) 1:57.64

50m mell: Gál Olivér (Hód Úszó SE) 28.17

100m pillangó: Milák Kristóf (Bp. Honvéd) 51.03

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:21.42

 

Nők

800m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 8:35.74

200m hát: Burián Katalin (FTC) 2:09.33

50m mell: Sebestyén Dalma (Győri Úszó SE) 31.51

100m pillangó: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 59.55

4x200m gyorsváltó: Vasas SC 8:13.53

(Gyurinovics Fanni, Gyurinovics Lili, Szimcsák Mira, Szabó-Feltóthy Eszter)

 

Nyilatkozatok – 4. nap

 

Kós Hubert, aranyérem, 200m hát

Az a vicces, hogy tök jól esett, jobban, mint a reggeli úszás. Örülök, hogy így az utolsó napon sikerült egyéni csúcsot úszni, ebből lehet építkezni. Köszönöm Kovács Beninek, hiszen egymásból hoztuk ki ezt az eredményt – ő is és én is egyéni csúcsot értünk el.

Burián Kata, aranyérem, 200m hát

A verseny előtt sajnos összeszedtem valamit, amitől nagyon legyengültem, még azt is fontolóra vettem, hogy visszalépek a 200 háttól. Nagyon sokat fogytam, meg legyengültem. Kifejezetten örülök, hogy össze tudtam magam szedni, mert ez az első országos bajnokságom a Fradinál. Nagyon szerettem volna bizonyítani, hiszen most annyira mindenki mellettem áll és támogat. Fél éven belül kétszer váltottam edzőt, három hónapja vagyok Horváth Péter kezei alatt, szóval ez nagyon kevés idő. Nem erre a versenyre készülünk, hanem a világbajnokságra, így kell pár hónap, míg kijön ez a munka. Nagyon örülök, hogy ezt az eredményt ki tudtam csikarni magamból!

Rasovszky Kristóf, aranyérem, 800m gyors

Ez esett a legrosszabbul a 400 meg az 1500 után – nem rossz, de örülök az aranynak. Jobbat szerettem volna a 400 meg az 1500 után, de ez már a negyedik nap, kicsit fáradt vagyok, ám így is sikerült a legjobbamat megúszni.

Késely Ajna, aranyérem, 800m gyors

Fáradt úszás volt ez a 800, bevallom, kicsit tartottam Bettitől, mivel 400-on elég jól ment. Gondoltam, hogy nagyon jó időt akar úszni, de próbáltam magamra összpontosítani, és ez sikerült is. Legjobban a 200 gyorsnak örülök, hiszen sikerült másfél év után 2 percen belül úszni egyéniben – ennek nagyon örültem, és ezt az érzést viszem magammal tovább.

Gál Olivér, aranyérem, 50m mell

Nem volt olyan rossz, bár az egyéni csúcsomtól kicsit messze van. Ez most ez ilyen verseny volt, de örülök, hogy egy ilyen idővel is sikerült ezt megnyerni. Remélem legközelebb jobb lesz.

Sebestyén Dalma, aranyérem, 50m mell

Annyira felszívtam magam előtte, hogy csak arra koncentráltam, hogy kijavítsam azt, ami nem annyira sikerült reggel. Próbáltam a saját versenyemet úszni, és próbáltam nem figyelni annyira a mezőnyt. 25-nél éreztem, hogy ez nagyon jó, jól megy a tempó, éreztem, hogy ebből egy kiváló idő fog kisülni. Ha jól tudom, ez egyéni csúcs, az utolsó napra ez így hab a tortán.”

Milák Kristóf, aranyérem, 100m pillangó

Fél éve már más a közeg, más a csapat, más az edző, kell az idő, hogy teljesen összeszokjunk. Eddig nagyon jól haladunk, nagyon jól tudunk együttműködni. 100 pillén 51-en belül szerettem volna jönni, néhány századon múlt, de végül nem sikerült. Ennek ellenére elégedett vagyok – de nyilván nem úgy igazán, nem teljesen…

Ugrai Panna, aranyérem, 100m pillangó

A vége már nagyon csípett, de rettentő boldog vagyok, hogy sikerült nyernem. Elkezdtem erősen, mert a második ötvenen mindig ugyanazt úszom, mint az elsőn, így nekimentem keményen – ez bejött. Az idővel elégedett vagyok, egyéni csúcs.

Éremtáblázat (top 10)

BVSC-Zugló     10-6-4  20

Győri Úszó SE   4-6-6 16

Újpesti TE         4-3-4  11

Iron Swim SE     4-3-0    7

Bp. Honvéd       3-3-2    8

Vasas SC           3-2-5  10

Balatoni ÚK       3-2-1    6

Egri ÚK              2-1-2    5

 

fotók: Magyar Úszó Szövetség / Derencsényi István