Milák Kristóf: az aranyérem, és nem az egyéni rekord motivál Tokióra! – videó

A világ- és Európa-bajnok úszó – aki nemrég esett át a koronavírus-fertőzésen – a Csisztu Sport Cast november 22-i adásában elmondta, hogy mára maradéktalanul felépült és az izomveszteségen kívül nem élte meg rosszul a betegséget: “visszamentem az uszodába és ugyan senki nem mondta, de látszott az arcokon a megdöbbenés, hogy mennyivel vékonyabb vagyok”.

A sportberkeken belül is zseninek tartott Milák hatévesen ment le először az uszodába, kezdetben csak a társaság miatt: “eleinte nem vettem komolyan az egészet, aztán az edzőm mondta, hogy jó a vízfekvésem, belőlem úszó lesz”. Az azóta már háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok 15 évesen vette észre, hogy saját maga is képes javítani a technikáján: “a mai napig változik az úszásom, szeretek kísérletezni, versenyről versenyre megélni a fejlődést” – mondta el a Csisztu Sport Cast-ben.

Korábban akkor volt vége az edzésnek, ha a lap aljára ért az edző, ma egy úszóedzés maximum két óra vagy 7 kilométer. Nemrég elkezdtünk a közös munkát Zala György erőnléti trénerrel, igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni a szárazföldi edzésekre is” – mondta Milák, majd hozzátette: ő úgy készül, hogy 2021-ben lesz olimpia és örülne neki, ha nem zárt kapuk mögött, hanem nézők előtt nyerne. “Nem vágyom egyéni csúcsra, meg fogok elégedni az aranyéremmel is”– teszi hozzá nevetve Milák, aki 100 és 200 pillangón, valamint a váltók tagjaként szeretné kvalifikálni magát a jövő évi ötkarikás játékokra.

A Budapesti Honvéd klasszisa a felkészülésről is pozitívan nyilatkozott: “6-8 tized van még bennem, rajtam kívül egy ember képes 01:53-on belül úszni a 200 pillangót, de nem foglalkozom az ellenfelekkel – az a lényeg, hogy az edzés jól menjen, mert, ha a technika szétesik, onnantól kalap-kabát. Úsztam már világrekordot teli hassal, aki jól felkészült, annak nem fáj az utolsó 50 méter.”

A 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója kendőzetlenül beszélt a magyar úszósport “gyerekbetegségeiről” is: az igazság fáj, de kimondom: hazai probléma, hogy a rajtjaink és a fordulóink nem igazán erősek. A sportoló azt csinálja, amit az edző mond – lehet, hogy kellene egy olyan edző, aki tudja, hogy hogyan kell megtanítani a versenyzőt jól rajtolni és fordulni” – fogalmazott meg ritkán hallott szakmai kritikát Milák Kristóf.

A húszéves sportoló szereti a gyors autókat, a divatos ruhákat és a szép órákat, ennek ellenére jól bánik az eddig megszerzett vagyonával: “nem vagyok fukar, de nem is szórom a pénzt. Szeretek vezetni, különleges kocsikat kipróbálni – ezen kívül öltözködésre költöm a legtöbb pénzt, az viszont alap, hogy most már visszaadjak valamit a szüleimnek mindabból, amit belém fektettek”.

A teljes beszélgetés:

fotó: Csisztu Sport Cast