Mizsér Attila falakba ütközött

A versenyzők szeretnék a legjobban, hogy az olimpiai bajnok Mizsér Attila alelnök legyen az öttusa szövetségben.

Mizsér Attila olimpiai és világbajnok öttusázó évek óta azt tapasztalja, hogy leépülést okozó szervezeti vírusok támadták meg a sportágát, aminek kiváltó okát a szakmai munka hiányosságaiban, az igénytelenségben, a  konfliktusos helyzetek hibás kezelésében, a pártoskodásban, a felelősségvállalás hiányában, valamint a következmények elmaradásában látja – írta az SzPress Hírszolgálat. Szóval van baj bőven.  Általános „vírusírtóként” gyökeres szakmai- és szemléletváltozásért kardoskodik, amelynek egyik feltétele egy megújulást kezdeményező új elnök színrelépése, ezzel együtt az elnökség összetételének megváltozása. Az új vezérkarban maga is szerepet vállalna. A versenyzői bizottság szeretné a legjobban, hogy a jelenleg szervezetfejlesztéssel, mentorálással és motivációs tréningek szervezésével foglalkozó Mizsér általános alelnök legyen.

Jövőkép nélkül

Szavazati joggal nem rendelkező elnökségi tanácsadó tagként az elmúlt négy év alatt sokszor és sokféle módon próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy a szövetségnek nincs jövőképe és épkézláb stratégiája, de a jelzéseim leginkább süket fülekre találtak. A javaslataim nem kerültek fel az elnökségi ülések napirendjére, csak kevés ötletemből született megvalósítás. Ahelyett, hogy érdeklődő, nyitott szemléletű pártfogókra találtam volna, inkább érdektelenség és értetlenség volt a reakció. Ennél is rosszabb volt, hogy sokan megalapozatlan, rosszindulatú rágalmakkal próbáltak meghátrálásra késztetni” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a jövőre 60 esztendős Mizsér Attila, aki gyakran hivatkozik arra, hogy a válságkezelés tudományát sikeres banki értékesítőként sajátította el.

Nem unt bele abba, hogy látszólag szélmalomharcot vív, és a szövetség döntéshozói még azt sem respektálják, hogy egy olimpiai bajnok és ötszörös világbajnok igyekszik felnyitni a szemüket, és rádöbbenteni őket arra, hogy nem szócsatákat kellene vívniuk és a pozíciójukat védeniük, hanem sportágfejlesztési programok kidolgozásával jeleskedniük. Mizsér kidolgozott egy sportág megújító programot, erről beszélgetett az elmúlt hónapokban többször is versenyzőkkel és szülőkkel, akik egyöntetűen pozitívan fogadták a terveit, és remélik, hogy az elképzelések megvalósulhatnak.

Falakba ütközött

Nem ellenségként, hanem segítőtársként kerestem meg néhány társammal együtt Bretz Gyula elnök úrat 2018-ban, hogy ráirányítsuk a figyelmét a problémákra, és ugyanezt tettük tavaly is, de nem történt semmi sem, maradt minden a régiben. A biztosítékot az verte ki, hogy idén az elnökség felkérése ellenére a szövetség szakmai bizottsága gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a jobbító javaslataimat. Csak a felvetések cáfolatával foglalkoztak mintegy másfél órán át, védve a saját „jóhírnevüket”. Nekik az előrehaladás úttörőinek kellene lenniük, de falba ütköztem – folytatta Mizsér, akire most többen is ferde szemmel néznek, mert ő beszélte rá dr. Simicskó Istvánt, a volt honvédelmi minisztert és a sportért és az ifjúságért felelő államtitkárt, hogy a szeptember 2-i tisztújító közgyűlésen legyen a jelenlegi elnök Bretz Gyula kihívója.

TÉT-re is megy választás

Tisztelem Bretz úrat, köszönet és tisztelet jár neki, mert ő vezényelte le tavaly a budapesti öttusa és Laser Run világbajnokságot, amelynek helyszínét négy hónappal a rajt előtt kellett megváltoztatni. Elképesztő bravúr ilyen helyzetben a sportág legnagyobb versenyét megrendezni. Most mégis úgy gondolom, hogy egy olyan új vezetőnek kell a színre lépnie, aki a gyökeres változások zászlóvivője, és akinek lesz bátorsága a régóta halogatott átalakításokhoz. Nem titok, én kerestem meg Simicskó Istvánt és győztem meg arról, hogy pályázza meg az elnöki széket, én pedig mellé felsorakozva tölteném be az általános alelnöki tisztet. Ha az őrségváltást a közgyűlés megakadályozza, és ez is megtörténhet, minden marad a régiben, illetve még mélyebbre süllyedünk. Van elképzelésem arról, hogy mi történhet a színfalak mögött. Sok mindent meghatározhat, hogy az elnökjelöltek mit szeretnének, és kikre számítanának az új elnökségben – hangsúlyozta Mizsér, aki befejezésül azt sorolta, hogy mi mindenben próbált segíteni.

Már 2017-ben szükségesnek tartottam, hogy rendezzen meg a szövetség egy stratégiaalkotó workshopot, amelyen a klubok, az edzők és a versenyzők is képviseltetik magukat, de a megvalósítás elmaradt. Döntő szerepem volt abban, hogy a Laser Run egymás után kétszer is felkerült a Budapest Urban Games programjára – amiből még bevétele is származott a szövetségnek -, és az új versenyforma a margitszigeti családi és sportnapon is bemutatkozhasson. Évek óta dolgozok azért, hogy a „kedvesgyerekem”, a TÉT, azaz a Társadalmi Értékteremtési program az öttusa berkeiben is teret nyerhessen, amely két versenyszférát, a sportét és a vállalkozóit kapcsolná össze kölcsönös előnyök alapján, de továbbra is magányos harcosnak érzem magamat, pedig ennek térhódítása vezethetne a fejlődés útjához”- mondta befejezésül Mizsér Attila, akiről máig sem kopott le versenyzőként kapott „Rizsa” beceneve.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: MTI