Muszukajev arany-, Bajcajev ezüstérmet szerzett a budapesti Eb-n!

Ligeti és Halidov bronzmeccses Budapesten!

A budapesti Európa-bajnokság második napján a magyar szabadfogású válogatott tagjai közül ketten is döntőt birkóztak, méghozzá mindketten azeri riválissal: a vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg, Ferencváros) a háromszoros világbajnok, Eb-győztes, tokiói olimpiai második Haji Aliyevvel, a még oroszként az Eb-dobogó minden fokán járt Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepeli TC) pedig a szintén oroszként junior vb-győztes Magomedkhan Magomedovval – számolt be kedden a Magyar Birkózók Szövetsége.

Muszukajev és Aliyev rangadója tapogatózóan indult, az ellenfél intéssel szerzett szerény vezetést, aztán egyszer csak villant a kabard születésű magyar: mögé került, majd befogta és kétszer megcsinálta a lábszárfogásos pörgetést, vagyis az orsót, máris 6-1 ide. Az azeriben a második menet során kissé felment a pumpa, előbb mezt tépett, majd ott szabálytalankodott, ahol férfiembernek nagyon fáj, 8-1 után aztán nemes bosszúként Muszukajev egy remek négypontossal földhöz vágta világklasszis ellenfelét, 12-1, technikai tus! Bánkuti Zsolt, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya már ment is fel a szőnyegre ünnepelni, hiszen az ő 2001-es budapesti Eb-diadala után végre megint kontinensbajnoki címet szereztünk hazai szőnyegen. Szabadfogásban Ritter Árpád 2003-as sikere után 19 évvel jött az újabb szakági magyar Eb-arany.

Nagyon hosszú út áll mögöttem, rengeteg akadályt kellett legyőznöm azért, hogy idáig jussak. Egész Magyarországnak szeretném megköszönni azt, hogy lehetőségem nyílt valóra váltanom az álmomat, hálás vagyok a kilátogatóknak, akik varázslatos hangulatot teremtettek, sokat jelentett a buzdításuk. Előre persze nem tudhattam, hogyan alakul a mérkőzés, a legjobb formámat kellett nyújtanom a győzelemért. Igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a jövőben még közelebb kerüljek a közönséghez. Természetesen nem számítottam ilyen sima győzelemre, de mindegyik meccse más, ez most szerencsére ilyen jól alakult

– mondta a döntőt követően Muszukajev Iszmail, aki az összes mérkőzésén technikai tussal aratott megérdemelt diadalt.

Másik finalistánk, Bajcajev Vlagyiszlav jól ismeri riválisát, legutóbb két éve az Ivan Jarigin-emlékverseny döntőjében legyőzte őt. Akkor még mindketten oroszként szerepeltek, de nemzetközi szinten nem nagyon rúghattak labdába a sportág legendája, Abdulrasid Szadulajev mellett-mögött, ezért váltottak. Most Magomedov kezdett jobban, egy (vitatható) négypontos akciót is csinált, Bajcajev szépített a szünetig (3-5). A második menetben megint villant az ellenfél egy dobással, az északoszét származású magyar hiába próbálkozott, nem tudta utolérni a riválist, 11-5-re kikapott, s megszerezte pályafutása második Eb-ezüstérmét, de az elsőt piros-fehér-zöld színekben.

Gulevszkij Konsztantyin, a válogatott edzője így értékelte a mérkőzést:

Nagyon erős ellenféllel szemben küzdött, és nem esélytelenül. Kevés hiányzott ahhoz, hogy felé billenjen a mérleg nyelve. Egész nap erre a meccsre készült, győzni akart, épp emiatt egyelőre kicsit keserű most ez az ezüstérem. Kell némi idő neki, hogy feldolgozza, veszített.

A kedden kezdő szabadfogásúak közül a kereken egy évtizede Eb-ezüstöt szerző, 32 esztendős Ligeti Dániel (125 kg, Haladás) régi fényében csillogott: 5-0 után két vállra fektette a szlovák Gabriel Tyszt, majd 7-0-ra múlta felül az U23-as Eb-3., tokiói olimpikon német Gennadij Cudinovicot, így elődöntőzhetett a nehézsúly szupersztárjának számító, olimpiai, kétszeres vb- és ötszörös Eb-aranyérmes török Taha Akgül ellen.

Az első meccs kötelező volt, talán épp emiatt voltam különösen ideges előtte, szerencsére megoldottam a feladatot. A német srác tavaly olimpiai kvótát szerzett itt, a BOK-csarnokban, szóval szívesen jön ide. Most már kevésbe fog. Nehézsúlyban kevés annyira kiélezett szituáció van, mint ezen a meccsen volt, az, hogy mindegyikből én jöttem ki jobban, az általam befektetett kemény munkának köszönhető. Akgüllel legalább kétszázszor birkóztunk már egymás ellen, soha nem vertem még meg, de hát hol máshol fordulna a kocka, ha nem itt?!

Nos, nem itt fordult, a favorit török 10-0-ra nyert, amiben ugyan benne volt egy erősen vitatható négypontos dobás, de nem csak ezen múlt. Ligeti mindenesetre szerdán a még oroszként junior vb-1., most már szerb Magomedgadzsi Nuraszulov ellen bronzmérkőzésen célozhatja meg az Eb-dobogót.

A többiek közül a junior Eb-3. Halidov Gamzatgadzsi (61 kg, ESMTK) hatalmas meccsen, a végén sikeres challenge révén 7-6-ra verte a tavalyi U23-as Európa-bajnok grúz Tejmuraz Vanisvilit, de megsérült, így nem tudott kiállni az Eb-nyertes, vb-2. török Szulejman Atli elleni negyeddöntőre. Ennek ellenére ma a bronzmérkőzésen küzdhet az Eb-3., olimpiai 5. bolgár Georgi Vangelovval, ha össze tudják drótozni. Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya) technikai tussal (11-0) verte a brit Charlie Browningot, aztán 3-0-ra kikapott az U23-asoknál Eb-2., vb-3. örmény Hrajr Alihanjantól és kiesett, csakúgy, mint Püspöki Patrik (86 kg, Baja), aki 6-0-ra veszített az izraeli Uri Kalasnyikov ellen.

Szerdán már a nők is szőnyegre lépnek a BOK-csarnokban, a mieink közül Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE) azeri, Bognár Erika (55 kg, BHSE) török, Szabados Noémi (68 kg, Ferencváros) francia, Nagy Bernadett (76 kg, UTE) osztrák riválissal kezd.

Eredmények:

szabadfogás 57 kg, Európa-bajnok:
Vladimir Egorov (Észak-Macedónia)
2. Aliabbas Rzazade (Azerbajdzsán)
3. Beka Bujiashvili (Georgia) és
Manvel Hndzrtsjan (Örményország)

a döntőben:
Egorov-Rzazade 8-6

szabadfogás 65 kg, Európa-bajnok:
MUSZUKAJEV ISZMAIL
2. Haji Aliyev (Azerbajdzsán)
3. Islam Dudaev (Albánia) és
Munir Recep Aktas (Törökország)

a döntőben:
Muszukajev-Aliyev 12-1 – technikai tus

szabadfogás 70 kg, Európa-bajnok:
Zurabi Iakobishvili (Georgia)
2. Arman Andreaszjan (Örményország)
3. Nicolai Grahmez (Moldova) és
Ramazan Ramazanov (Bulgária)

a döntőben:
Iakobishvili-Andreaszjan 2-1

szabadfogás 79 kg, Európa-bajnokság:
Georgiosz Kugiumcidisz (Görögország)
2. Ashraf Ashirov (Azerbajdzsán)
3. Muhammet Akdeniz (Törökország) és
Vladimeri Gamkrelidze (Georgia)

a döntőben:
Kugiumcidisz-Ashirov 6-5

szabadfogás 97 kg, Európa-bajnok:
Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán)
2. BAJCAJEV VLAGYISZLAV
3. Zbigniew Baranowski (Lengyelország) és
Batyrbek Tsakulov (Szlovákia)

a döntőben:
Magomedov-Bajcajev 11-5

fotó: MBSZ / Róth Tamás