Muszukajev és Bajcajev is döntőbe jutott a budapesti Eb nyitónapján!

A grapplingesek múlt hétvégi szereplése után hétfőn a birkózók vették birtokukba a BOK-csarnok szőnyegeit a budapesti Európa-bajnokságon. Öt szabadfogású súlycsoport indulói voltak érdekeltek, köztük négyen képviselték a magyar színeket.

A magyar szövetség hétfői beszámolója szerint a vb-bronzérmes, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg) 3. kiemeltként egyből a negyeddöntőben kezdett, ahol látványos akciókat, például egy ritkaságszámba menő ötpontos dobást bemutatva technikai tussal (10-0) verte az albániai Iszlam Dudajevet. Az elődöntőben következett neki a 2. kiemelt, tavalyi Eb-ezüstérmes, vb-5. lengyel Krzysztof Bienkowski. Az első menet még csak 1-0 volt intéssel Muszukajevnek, de aztán… Mögé kerülés, két billentés, majd állásból egy óriási szuplé, 11-0, az újabb technikai tus után boldogan öklözhetett a levegőbe immár döntős versenyzőnk!

A 2019-es világbajnokságon, amikor bronzérmet szereztem, talán jobb formában voltam, de most sem vagyok rosszban. Kívülről könnyűnek tűnhetett ez a két győzelem, pedig sokat kellett dolgoznom az ellenfeleken ahhoz, hogy »megtörjem« őket. Magabiztos és motivált vagyok, ez a csodálatos szurkolótábornak is köszönhető, hálás vagyok a kilátogatóknak, fantasztikus hangulatot teremtettek. Holnap megpróbálok úgy birkózni, hogy egész Magyarországnak örömet okozzak

– értékelt a kabard származású kiválóság, aki a keddi fináléban a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Haji Aliyevvel találkozik. Muszukajev már csatázott az azeri szupersztárral, sőt, egyszer le is győzte.

A frissen honosított, de oroszként az Eb-dobogó mindhárom fokát megjáró Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) a selejtező során 0-1-ről fordított 3-1-re a szlovák színekben induló, U23-as vb-2. Batirbek Cakulovval szemben, az elődöntőben pedig szintén hátrányból, 0-4-ről verte 6-4-re látványos technikákkal a szintén Oroszországból honosított, vb-bronzérmes északmacedón Magomedgadji Nurovot. Az elődöntőben Bajcajev az U23-as Eb-3. német Erik Sven Thiele ellen mögé kerüléssel és orsókkal 6-0-ra elhúzott, aztán egy kontra után már 8-0-ra vezetett, szünet után belefért egy intés is, 8-1-re nyert az északoszét származású magyar, s ünnepelhetett együtt a lelkes közönséggel.

Legutóbb négy éve voltam nagy világversenyen, akkor megnyertem az Európa-bajnokságot. Nagyon fontos ez az esemény, ismét úgy érzem magam, mint amikor fiatalon bizonyítottam egy-egy eseményen. Motivált vagyok, és győzni akarok. Három hónapja edzek napi három edzéssel, és beérni látszik ennek a munkának a gyümölcse. Az elődöntő végén felszabadultan ünnepeltem, ám ez a közönségnek, sőt az egész magyar csapatnak szólt. Nagyon jólesett, hogy befogadtak, s ilyen könnyen beilleszkedtem. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek. Természetesen győzni szeretnék kedd este, fontos lépés lesz az olimpiai álmom megvalósításához.

– fogalmazott a 31 éves Bajcajev, aki először képviselte a piros-fehér-zöld színeket világversenyen, s máris Eb-döntőbe került. Itt a még oroszként junior vb-győztes, immár azeri Magomedkhan Magomedovval küzd meg pályafutása második kontinensbajnoki címéért.

A további magyarok közül Antal Dániel (70 kg) a szünetben még 6-4-re vezetett, de aztán 10-6-ra kikapott az U23-asok között Eb-győztes és vb-2. azeri Ziraddin Bayramovtól. A junior Eb-2. Vida Csaba (79 kg) 4-0-s és 8-5-ös előnyét sajnos nem tudta megtartani az U23-as Eb-3. grúz Vlagyimeri Gramkelidze ellen, a végén feleslegesen kockáztatott és 9-8-ra veszített. A helytállás sajnos egyik esetben sem jelentett folytatást, legyőzőik kikaptak az elődöntőben, így Antal és Vida kiesett.

Kedden Muszukajev és Bajcajev mellett még négyen kezdik meg a szereplésüket a mieink közül: Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) grúz, Kuramagomedov Murad (74 kg) brit, Püspöki Patrik (86 kg) izraeli, Ligeti Dániel (125 kg) pedig szlovák rivális ellen rajtol.

Fotók: MBSZ / Róth Tamás