Négy magyar triatlonos vesz részt Abu-Dzabiban

Három versenyszámban négy magyar triatlonos áll rajthoz pénteken és szombaton a világbajnoki-sorozat nyitóversenyén, Abu-Dzabiban.

Az MTI csütörtöki közlése szerint pénteken a férfiak és a nők viadalára kerül sor, míg szombaton a tokiói olimpián bemutatkozó versenyszámban, a négyfős vegyes váltóban küzdenek egymással a résztvevők. A négy magyar induló Bicsák Bence, Faldum Gábor, Kovács Zsófia és Vanek Margit lesz, utóbbi három részt vett a riói olimpián.

Lipták Tamás, a magyar szövetség (MTSZ) szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: jelen pillanatban még hét versenyzővel számolnak a lassan feléhez közeledő kvalifikációs sorozatban. Közülük Bicsák áll legjobban, de szintén kvótát érő helyen van Faldum, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia is. Lipták hozzátette: még Tóth Tamás, Dévay Márk és nagy meglepetésre akár Lehmann Csongor is kvótás helyen végezhet, valamint “plusz egyként” az a Vanek Margit is “beleáll az év elejébe”, aki tavaly sok versenyt kihagyott.

A nemzetközi szövetség szabályai alapján nemenként maximálisan három olimpiai kvóta szerezhető, de ehhez három versenyzőnek kell a ranglistán a 30-ban végeznie.
Erre sajnos nincs reális esélyünk, viszont a két-két kvóta kivitelezhető, és azokért nagy harc várható” – közölte Lipták.

A szakmai igazgató kiemelte: a sok utazás, valamint verseny miatt a szezon hosszú és fárasztó, ettől függetlenül az olimpiai kvalifikációba szintén beszámító júliusi, tiszaújvárosi világkupa-viadal ezúttal is kiemelt helyen szerepel majdnem minden magyar triatlonos versenynaptárában.

Kovács Zsófia az MTI-nek elmondta: tavaly az edzőváltás miatt elég “kaotikusan kezdődött” az idénye, de később belerázódott a munkába. “Sikerült kvalifikációs pontokat gyűjteni, és jelenleg is kijutó helyen állok az olimpiai ranglistán” – nyilatkozta. Hozzátette: az év utolsó versenyein különösen jól teljesített: győzött az Ázsia Kupán, utolsó vk-viadalán pedig hatodik helyen zárt. Idén így nem is lehet más a célja, mint hasonló teljesítménnyel megőrizni helyét a ranglistán, valamint minél jobban szerepelni a vb-sorozatban, továbbá részt venni annak augusztus végi, svájci döntőjében.

Sokszor elkövettem azt a hibát, hogy elapróztam magam. Sok versenyen elindultam, aztán elfogyott a lendületem. Nyáron rengeteg viadal van, nem csak kvalifikációs, és sokszor nehéz nemet mondani” – árulta el. Kiemelte: van olyan triatlonos, akinél működik, hogy a versenyekkel edzi magát, a legjobb formáját pedig egész évben képes megtartani.

Nekem viszont kellenek a nyugisabb edzőblokkok, amikből építkezik a szervezetem, és jó formába tud kerülni a fontosabb megmérettetésekre” – nyilatkozta.

Kovács Zsófia elárulta: az elmúlt hónapokban elvégzett “nagyon kemény edzésmunkának” köszönhetően jó erőben érzi magát, és kíváncsian várja, ez mire lesz elég az Egyesült Arab Emírségekben.
A szezon első versenye persze mindig zsákbamacska is egy kicsit, nem igazán lehet tudni, mire számíthatunk az ellenfelektől, de sokszor még magunktól sem. Valószínű azonban, hogy a mezőny nagyobb része a hosszú szezonra való tekintettel nem mostanra időzítette a csúcsformát, ahogy én sem” – mondta.

A triatlonszezon február 10-én a dél-afrikai vk-futammal indult, a verseny egyetlen magyar indulója, Bragmayer Zsanett a 16. helyen zárt.

A vb-sorozat egyéni küzdelme hét állomásból – a következőre április végén Bermudában kerül sor -, valamint nyolcadikként a lausanne-i döntőből áll. A vegyes váltók esetében három viadal lesz a vb-sorozatban, az utolsó, hamburgi egyben világbajnokság is. Két héttel a svájci vb-döntő előtt, augusztus közepén tesztversenyt rendeznek Tokióban mindhárom olimpiai versenyszámban, a tervek szerint már az olimpiai pályán.

MTI Fotó: Vajda János