Nerea Pena és Nycke Groot a múltról, jelenről és jövőről – videó

Az elmúlt hétvégén a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Ferencváros a Esbjerget fogadta, míg a Győr Odensébe látogatott.

A dolog pikantériája, hogy mindkét dán csapatban játszott egy-egy olyan játékos, aki korábban épp az ellenfélnél töltött varázslatos éveket. Nerea Pena és Nycke Groot a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában adott exkluzív interjút a forduló után – számolt be a Sport TV,

Nerea Pena:

„Nekem nem csak a Fradi, de az Elek Gyula Aréna is az otthonom. Aki valaha ott játszott a Fradival, tudja, mit jelent ez a csarnok. Nagyon nehéz volt visszamenni, őszintén, de mindig szép oda menni. Amikor bementünk a parkolókapuba, úgy éreztem, mintha mennék újra edzeni, furi érzés volt. Az első 10-15 perc a nehéz, de utána már újra kapcsolom magam, és a kézilabdára fókuszálok. De amit mondta, őszintén mondtam: Nekem mindegy, milyen mez van rajtam, de ott játszani a Fradival és találkozni sok emberrel, akiket ismerek, az nekem tök jó” – nyilatkozta a Harmadik Félidőben Nerea Pena, aki 2012 és 2019 volt a zöld-fehérek játékosa, és aki 3 góllal vette ki a részét az Esbjerg 28-24-es győzelméből.

2019-ben a Siófokhoz szerződött. 2020 végén távozott onnan, miután előbb a klub felmentette a munkavégzés alól, majd közös megegyezéssel szerződést bontottak a felek. Ezután szerződtette az Esbjerg.  A helyzet azért fura a játékos számára, mert ezt az időszakot megelőzően csak két klubja volt, és most nem is tervezte a váltást. Nem volt jó tapasztalat ez számára, de boldog, hogy a BL-ben szerepelhet, és Dániában jól érzi magát, ugyan még szoknia kell az új környezetet. Tudja, hogy idő kell még neki, hogy százszázalékos legyen, bízik benne, hogy pár héten vagy egy hónapon belül az lesz. Felmerült a kérdés, „szeretne-e még magyar csapatban játszani?” „Mindig mondtam, nem hazudok, nekem Magyarország a második otthonom. Ott voltam hét évet, többet is, mint Itxakóban. Budapest a ’’házam’’. Elképzelni el tudom, hogy visszamenjek, de őszintén, erre nem volt lehetőségem, ezért itt vagyok. Ha lenne lehetőség, át kellene gondolnom, de ebben a pillanatban arra fókuszálok, hogy itt vagyok, itt kell teljesítenem.”

A játékáról elárulta, próbál alkalmazkodni a csapata játékához, de nem könnyű, mert ilyen típusú átlövőkkel még nem játszott korábban. Kell még egy kis idő, hogy tökéletesen együtt tudjanak működni.

Nycke Groot:

Nycke Groot a Győri Audi ETO KC-ban töltött csodálatos éveket. A holland irányító, háromszor nyert Bajnokok Ligáját, mielőtt 2019-ben bejelentette, hogy távozik Győrből, és az egészségét szem előtt tartva nem ilyen magas színvonalon folytatja tovább, így lett az Odense kötelékének tagja. Nemrég azt is bejelentette, hogy szezon végén visszavonul. Nycke Groot utolsó szezonjában a Bajnokok Ligájában szerepel csapata, ahol egy csoportba sorsolták a Győrrel, és meglepetésre 32-32-es döntetlent ért el a BL-címvédő ellen.

A klasszis elmondta, őrült, hogy játszhatott a Győr ellen, ez egy szép búcsú. 3 gólt lőtt a meccsen, de nem sokkal a meccs vége előtt kifordult a bokája. A lába már rendben van, bár nehéz pontosan megítélni az állapotát. Szeretné élvezni az utolsó pár hónapot, amíg még kézilabdázik, majd az azt követő szabadságot is, és majd meglátja, mit hoz a folytatás. Azt is megindokolta, miért hagy fel a profi sporttal: „Voltak nehéz időszakok, igen nehéz ennyire hosszú időn át ilyen magas szinten kézilabdázni, mint Győrben. Jelenleg kimerültnek és öregnek érzi magát a testem, és nem tudok százszázalékot nyújtani, ez pedig frusztráló” – mondta Groot a Harmadik Félidőben, aki így is csapata második legjobb góllövője a BL-ben. Mikor Petur András viccesen hozzátette, hogy kívülről nem tűnik azért öregnek, akkor Groot nevetve azt válaszolta, hogy pedig reggelente elég nagymamásan érzi magát. Groot előtt egy évvel honfitársa, Yvette Broch jelentette be visszavonulását 28 évesen. „Amikor ez bekövetkezett Yve-vel, akkor valóban kinyílt a szemem, és feltettem a kérdést, hogy valóban boldog vagyok-e, ezt szeretném-e. Az ő részéről ez egy nagyon bátor döntés volt. Igen, ez egy kemény élet, bár élvezetes, jó, és nagyon tetszett, de nagyon sok áldozattal, odaadással jár” – idézte fel. Yvette Broch nemrég bejelentette, hogy visszatér a Metz csapatában. Groot nagyon izgatott, és várja, hogy lássa volt csapattársát.

Úgy gondolja, most 70-80 százalékos állapotban van, mert nem tud 100 százalékos edzésmunkát végez, oda kell figyelnie a testére, és ha ezt nem tudja csinálni, akkor pályán sem tud 100 százalékos lenni.

„Játékosként nem hinném, hogy ez aktuális volna, hiszen a játékospályafutásom hamarosan véget ér. Edzőként pedig majd meglátjuk, mit hoz az élet, de látogatóba mindenképp elmennék” – válaszolta arra a kérdésre, hogy egyszer láthatják-e még a győri szurkolók akár játékosként, akár edzőként a csapatnál. „Nem hinném, hogy tényleg tudatosult volna bennem, hogy mekkora ennek a szeretetnek a mértéke. Nagyon jó volt visszatérni Győrbe, mindenki kedves volt hozzám, nagyon kedvesen fogadott, úgyhogy talán alábecsültem, mennyit is jelentettem az embereknek és a klubnak.”

Jelenlegi tervei szerint Dániában telepszik majd le visszavonulása után, szeret ott lenni.

fotó: gyorietokc.hu