Öt magyar a férfi döntőben a kecskeméti öttusa világkupán

Öt magyar résztvevője lesz vasárnap a férfi döntőnek a kecskeméti öttusa világkupa versenyen. A pénteki selejtezőből ugyanis Demeter Bence és Demeter Gergely, valamint Regős Gergely, Szép Balázs és Horváth Norbert kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe. Kasza Róbert sajnos gyomorbántalmakkal küzdött, így bár elkezdte a versenyt és egészségesen biztos továbbjutó lett volna, de a fájdalmai felerősödtek, így a kombinált számban feladta a küzdelmet.

A magyar szövetség péntek esti tájékoztatása szerint a 88 öttusázó három csoportban küzdött meg a finálét érő helyekért. Mindegyikből az első tíz hely ért automatikusan finálét, a maradék hat helyet pedig a megszerzett pontszámok alapján töltötték fel. Az A-ban először vívtak, azután úsztak, a B-ben és a C-ben pedig fordított volt a sorrend a lövészetekkel kombinált futás előtt.

Az A-csoportban Demeter Bence második, míg Demeter Gergely kilencedik lett. Mindketten remekül vívtak, ami megalapozta a döntőbe kerülésüket. A kombinált számban már kicsit tartalékolhattak is. Ebben a csoportban volt még Fröhlich Tamás is, de neki csak közepesen sikerült a vívása, így hiába teljesítette jól a kombinált számot, végül lemaradt a fináléról.

Ottusa_vk15_Kasza_Robert_ferfi_mezony_2018_sportmenu

A B-csoportban Regős Gergely harmadik, Szép Balázs pedig hatodik lett, míg a C-ből nem volt közvetlen továbbjutó, de Horváth Norbert a pontszámával szintén ott lehet a fináléban, igaz ehhez hazai jelzésre is szükség volt. Horváth 13. lett a csoportjában 1103 ponttal, ez még éppen továbbjutást ért, de ugyanennyivel végzett mögötte a mexikói Duilio Carrillo, akit az eredményszámító program előrébb sorolt, mivel a kombinált számban ő nyújtott jobb teljesítményt. Csakhogy Horváth fél méterrel hamarabb futott a célba, és a szabály szerint az azonos csoportban szereplő versenyzők esetében a jobb helyezés számít azonos pontszám esetén. Martinek János a férfi válogatott szövetségi kapitánya reklamált és a döntéshozók neki adtak igazat, így Horváth is ott lesz a fináléban.

RTG_7340

Leginkább a gyengébb vívóteljesítmény miatt lemaradt viszont a döntőről Bereczki Richárd, Klis Krisztián, Tomaschof Soma, Bruckmann Gergő és Farkas Martin. A 12 magyar indulóból végül öten kerültek döntőbe. Nem volt ott a mezőnyben a válogatott alapembere, az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Marosi Ádám, aki két hete, a hazai bajnokságon megsérült és azóta egy hetet kihagyott, a maradék egy hetes felkészüléssel a háta mögött pedig nem lett volna értelme kockáztatni a versenyzéssel egy esetleges újabb sérülést.

Ottusa_vk11_Martinek_Janos_ferfi_mezony_2018_sportmenu

Ezúttal is a vívás volt a döntő. Aki ebben a számban jól, vagy nagyon jól tudott szerepelni az tulajdonképpen megalapozta a döntőbe kerülését. Közepes vívással nagyon nehéz, gyengével tulajdonképpen lehetetlen volt a finálét elérni. Gratulálok azoknak, akik ott lesznek a vasárnapi döntőben, de az is biztos, hogy mindenki fontos tapasztalatokkal gazdagodott. Sajnálom Kasza Róbertet, aki ha egészséges, akkor biztos, hogy döntőbe jut. Igaz, akkor Horváth Norbert lecsúszott volna a fináléról. Marosi Ádám esetében biztonságosabb volt, hogy nem indult, hiszen csupán egy hetet tudott készülni a VK előtt. Elégedettek lehetünk, remélem sikeresek leszünk vasárnap.” – értékelt a helyszínen Martinek János a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

A vasárnapi férfi döntő előtt szombaton a női finálé következik a 36 fős mezőnyben három magyarral, Földházi Zsófiával, Kovács Saroltával és Alekszejev Tamarával. A vk hétfőn a vegyes váltóval ér véget.

Részletes eredmények

 

Róth Tamás fotóalbuma:

Öttusa-vk 2018 - Kecskemét - férfi selejtező

A vasárnapi férfi döntő előtt szombaton a női finálé következik a 36 fős mezőnyben három magyarral, Földházi Zsófiával, Kovács Saroltával és Alekszejev Tamarával. A vk hétfőn a vegyes váltóval ér véget – írta az MTI.

Az idei első világkupaversenyen, március elején Kairóban Alekszejev Tamara ezüstérmet szerzett. A sorozat március végén Los Angelesben folytatódott, ahol Demeter Bence ezüst-, Szép Balázs és Alekszejev pedig bronzérmet nyert. A nemzetközi mezőny a kecskeméti verseny után, május végén Szófiában találkozik. A döntőt júniusban, Asztanában tartják majd. Az Európa-bajnokságot július közepén Székesfehérváron, az év fő versenyét, a világbajnokságot pedig szeptemberben, Mexikóvárosban rendezik meg.