Öt magyar érem Bakuban

Kedden hét sportág képviselői álltak rajthoz a bakui EYOF-on a Magyar Csapatból. Az atléták, az úszók és a birkózók 2 ezüst- és 3 bronzéremmel gazdagították a küldöttség éremkészletét.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának kedd esti beszámolója szerint úszásban a 100méteres hát fináléjában Kós Hubert 1.14 századdal maradt le az aranyérmes EYOF-csúcsot úszó orosz riválisától és felállhatott a dobogó második fokára. Szintén ezüstérmes lett a leghosszabb távon, 1500m-en Betlehem Dávid. Mellettük 200m pillangón Nyirádi Réka 5., a 4x100m mix gyorsváltó Mészáros Dániel, Tschaikov Valentin Georgiev, Nyirádi Réka és Veres Laura összeállításban a 6. pontszerző helyen végzett. A 200m vegyes elődöntőjéből Kós Hubert a hatodik idővel került a szerdai fináléba.

Atlétáink közül Pap Márk a 110m-es gátfutás döntőjében ír és finn vetélytársa mögött a 3. helyen ért célba. Illovszky Dominik a 100m-es sikfutás fináléjában 6. lett. A délelőtti programban a kalapácsvető Giczi Eszter és a 400m-es síkfutó Molnár Attila sikeresen vette az első akadályt és beverekedte magát a fináléba.

Birkózóink két bronzéremmel búcsúztak az EYOF küzdelmeitől. Vizi Flóra és Szenttamási Róza egyaránt a vigaszágra kényszerült, de ott mindketten a dobogó harmadik fokára kapaszkodtak fel. A karfiolfülűek összesen négy bronzéremmel térhetnek haza az azeri fővárosból, ahol a rendezők választásaként, 10. sportágként került a birkózás a programba.

lány kézilabda-válogatottnak nem okozott nagy feladatot az azeriek legyőzése. A 47-23-as magyar sikerrel végződött találkozó után két győzelemmel várják a lányok a szintén veretlen svájciak elleni szerdai találkozót.

kosárlabdázóknak már nem ment olyan jól a játék, mint az előző napon, hiszen vereséget szenvedtek a csehektől. Szerdán a csoportban két vereséggel az utolsó helyen álló törökök következnek lányainknak.

Tornában a fiúk összetett csapatversenyén – ami egyben egyéni kvalifikációs verseny is volt – Balázs Krisztián nyújtón a második legjobb pontszámmal került fináléba. Talajon a hatodik, korláton a hetedik, lólengésben a nyolcadik legjobb eredmény lett az övé a selejtezőben; összetettben a 12. helyen került a fináléba. Kovács Márton 72. lett és egyik szeren sem került be a döntőbe.

Országúti kerékpározásban a fiúk és a lányok időfutamversenyét rendeztek. A legjobb helyezést Mészáros Bence szerezte meg 18. helyezésével. Fischer Fanni (71. hely), Kovács Judit (53.) és Szijártó Zétény (33.) a mezőny közepén végzett.

Magyarország a vasárnapi egy, a hétfői kettő és a keddi öt éremmel a nap zárása után 3 ezüst és 5 bronzéremmel az éremtáblázat 17. helyén áll.

Az 15. nyári EYOF-ot július 21. és 28. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, mintegy 50 európai nemzet 14-18 éves sportolójának részvételével.

A bakui EYOF-ról bővebben a MOB honlapján itt lehet olvasni.

fotó: MOB/Szalmás Péter