Péntektől vár a Konyhakiállítás!

Pénteken 10:00-kor megnyitja kapuit az ország legnagyobb konyhai témájú kiállítása, ahol a legfrissebb trendek, innovatív újdonságok és kihagyhatatlan gasztro programok garantálják a felhőtlen szórakozást!

Ingyenes konyhatervezési tanácsadással várunk az eseményen

A Lakáskultúra egésznapos konyhatervezési tanácsadással készül az esemény mindhárom napján, hogy életre kelthesd álmaid konyháját. A tanácsadás során profi útmutatást kaphatsz a Lakberendezők Országos Szövetségének tapasztalt szakértőitől, hogy a legmerészebb vágyaid is valóra válhassanak. Érdemes konkrét kérdésekkel, akár alaprajzzal érkezned.

A tanácsadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: ezen a linken tudsz időpontot foglalni– olvasható a rendezvény honlapján.

Praktikus konyhai gépek és eszközök

Az ergonomikus konyhákban az elrendezésen és a konyhabútorok kialakításán túl a konyhai gépek és eszközök is a test adottságainak figyelembevételével kerülnek kiválasztásra. Legújabb cikkükben Szalai Dávid vendégszerző, a SELL Magazin szakértője gyűjtött össze olyan márkákat és megoldásokat, melyek gördülékenyebbé teszik a konyhában töltött perceket.

Amikor háztartási készüléket vásárolunk, számos szempontot figyelembe vehetünk. A technológiai fejlettség, a funkcionalitás, a dizájn és természetesen a praktikum is szóba jöhet, mint kiemelt jellemző. A gyártók pedig igyekeznek minden területen újabb és újabb megoldásokkal magasabb szintre emelni a készülékek által kínált előnyöket. Így a praktikum vonatkozásában is. Több termékkör esetében is találkozhatunk olyan speciális megoldásokkal, amelyek könnyebbé, egyszerűbbé vagy éppen sokoldalúbbá teszik a készülékek használatát. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt.

Bepakolás könnyedén

A háztartási gépek sok terhet levesznek az ember válláról, de megtölteni, bepakolni még mindig nekünk kell a készülékeket. Bár tekintve a robotika fejlődését, lehetséges, hogy nincs is már olyan messze az idő, amikor erre a célra háztartási robotok szolgálnak majd. Egyelőre azonban a bepakolás még a felhasználóra marad, így aztán a gyártók olyan megoldásokat is fejlesztenek, amelyek ezt a feladatot teszik könnyebbé. Tágabb értelemben akár már egy hatékony belső világítás is ide sorolható, de ennél azért kifinomultabb fejlesztések is találkozhatunk.

Ilyen például az Electrolux mosogatógépekben előforduló ComfortLift rendszer is. A mosogatógép függetlenül attól, hogy szabadon álló vagy beépíthető változatról van szó, mindig a padlón kerül elhelyezésre. A készülék felső kosara ugyan nincs sokkal alacsonyabban, mint a konyhapult, de az alsó kosárba pakoláshoz viszont már elkerülhetetlen a lehajolás. A ComfortLift megoldás egy speciális emelőrendszer, aminek segítségével egy mozdulattal feljebb emelhető az alsó kosár, így a bepakolás sokkal könnyebbé válik.

Hűtőknél is

Elhelyezést egyszerűsítő megoldásokat hűtőknél is találhatunk, sőt, ebben a termékkörben több megközelítés mentén is válogathatunk a speciális funkciókból. Ilyenek például az átláthatóságot elősegítő megoldások. A Samsung egyes side-by-side modelljeiben elérhető Showcase megoldás gyakorlatilag egy dupla ajtórendszer. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a hagyományos hűtők ajtó rekesze egy külön ajtót kapna. A külső ajtó kinyitásával így a leggyakrabban használt élelmiszerek, például italok könnyen hozzáférhetők, de ehhez nem kell a teljes hűtőt kinyitni.

Ezt a célt valósítja meg az LG InstaView Door-in-Door funkciója is, azzal a különbséggel, hogy itt a külső ajtóban egy vékony, tükrös hatású üvegpanel található, amely két gyors kopogás hatására átlátszóvá válik. Ezeknél a megoldásoknál az átláthatóság mellett fontos előny az is, hogy csökkenthető az ajtónyitásokkal járó hideg levegő veszteség is. A hatékony hűtés ellensége a magasabb hőmérséklet, amivel nem csak akkor kell számolni, amikor az ajtót nyitogatjuk, hanem akkor is, amikor bevásárlás után egyszerre sok élelmiszer kerül a készülékbe. A gyors hűtés és gyors fagyasztás funkciók, amelyek számos márkánál megtalálhatóak éppen ezt ellensúlyozzák. Az időtényező pedig praktikum tekintetében sem elhanyagolható.

Ebben a vonatkozásban említést érdemel a Haier Fresher Pad is. Ez egy olyan alumínium tálca, amelyben az alumínium lemezt két kriogén hőcső borítja, és ennek köszönhetően a fagyasztási és felolvasztási folyamat lényegesen gyorsabban megy végbe. Bár előbbiek is kapcsolódnak a bepakoláshoz, az élelmiszerek elhelyezést illetően a legfontosabb mégis az optimális helykihasználás. Természetesen e tekintetben is találkozhatunk hasznos megoldásokkal. A Liebherr IceTower fagyasztórekeszben például függőlegesen is elhelyezhetők a nagyobb méretű tárgyak, mint a pizzás dobozok, vagy a palackok. Hasonló célt szolgál a Samsung Rack & Shelf többfunkciós borpolc is, amely vastagabb üvegek tárolásához is megfelelő, összehajtható, be- és kicsúsztatható, félbehajtva pedig magas palackok elhelyezésére is alkalmas.

Az Electrolux CustomFlex megoldásával pedig a hűtőajtó különböző méretű rekeszei is átrendezhetők. A rengeteg variációs lehetőség pedig a pakoló tér optimális kihasználását teszi lehetővé. Utóbbi megoldások előnyeit a rugalmasság adja, ami nem csak a bepakolás vonatkozásában lehet praktikus.

Rugalmasság, több lehetőség

Hűtőszekrényeknél maradva, igazán nagy rugalmasságot jelentenek az olyan lehetőségek, mint a Beko Multizóna, vagy a Liebherr VarioTemp funkció. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a hűtőszekrény bizonyos része fagyasztóként és hűtőként is használható legyen. A hőmérséklet ezekben a zónákban egyedileg szabályozható és így a felhasználó eldöntheti, hogy éppen fagyasztóként, vagy hűtőként van-e rá szüksége.

Flexibilitással más termékkörökben is találkozhatunk. Sütők esetében például ilyen a Samsung Dual Cook, illetve Dual Cook Flex rendszer. A megoldás lényege, hogy a sütőtér két részre osztható. Így lehetőség van a teljes sütőtér helyett csak egy kisebb rész használatára, mondjuk pizzasütésnél, de a funkció arra is módot ad, hogy a kamra két részében különböző hőmérsékletet és különböző sütési időt állítson be a felhasználó, vagyis egyszerre két teljesen különböző fogás is készülhet.

Kombináljunk!

Ha praktikusságról beszélünk, mindenképpen szót kell ejteni azokról a modellekről is, amelyek több különféle funkciót kombinálnak, hiszen ezek akár további készülékek használatát is kiválthatják. E tekintetben az első lépcsőfok, amikor több különböző, de nagyon hasonló funkciót egyesít egy készülék. A multifunkciós főzőedények például ilyenek, amelyek eltérő főzési módokat kínálnak. Hasonló előnyöket nagy háztartási készülékek is képesek nyújtani. A Smeg Galileo sütősorozata például olyan típusokat is tartalmaz, amelyekben három sütési mód is elérhető: a tradicionális, a mikrohullámú és a gőzsütés.

Miele Aura elszívója is ebbe a csoportba tartozik. A modell alapfunkciója mellett illatosító opcióval is rendelkezik és egyéni színes világítást is kínál. A kombinációk vonatkozásában újabb szintet jelent, amikor egy gép teljesen eltérő feladatokat képes ellátni. Számos gyártó kínál például olyan főzőlapot, amelyben páraelszívó is található.

A célszerűség jegyében azonban azt is el kell mondani, hogy az ilyen főzőlapoknál a funkciók kombinálása a főzőfelület rovására oldható meg. Elszívót nem csak főzőlappal lehet társítani. A Cata kínálatában ugyanis találkozhatunk mikrohullámú sütőt és elszívót párosító készülékkel és az LG is tervezett olyan mikrohullámú sütőt, amelynek aljára páraelszívó került. Az eltérő funkciók egyesítésére kiváló példa a Candy Trio modellje is, amely főzőlap, sütő és mosogatógép is egyben.

Mindez csak néhány példa arra, hogy számos olyan hasznos és praktikus megoldás létezik a háztartási gépek világában, amelyek könnyebbé, egyszerűbbé tehetik a mindennapokat. Az idei Konyhakiállításra kilátogatva pedig nem csak a készülékek, de a konyhakialakítás, a konyhabútorok és a konyhát érintő egyéb területek vonatkozásában is hasznos ötleteket kaphatsz.

Ne hagyd ki az évente csupán egyszer kínálkozó lehetőséget: szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, valamint regisztrálj nyereményjátékukra, és vidd haza a 2,5 millió forint értékű N’Kara konyhabútort! Mit is tartogat számodra a konyhák éves seregszemléje? Olvass tovább, és megtudod!