Proteindús, egészséges ételkülönlegességek eperszezon idején

Itt a tavasz, meg is érkezett az eperszezon. Végre újra a friss, magyar szamócát fogyaszthatjuk. Sokan belemártják a porcukorba az eperszemeket, de számos ínycsiklandozó édesség összetevője is ez az ízletes gyümölcs.

Ma már azonban nem feltétlenül kell egy édességnek, desszertnek cukrosnak, egészségtelennek lenni. Például a nagy mennyiségű tojásfehérjét, 0% zsírt és 0% szénhidrátot tartalmazó ToTu tejtermék alternatívákkal remek, egyszerűen elkészíthető, proteindús epres desszertkrémeket, palacsinta-töltelékeket, shakeket készíthetünk, melyeket a diétázók, paleosok is bátran fogyaszthatnak.

Valóban egyre több szamócás ToTu-s recept, finomság születik mostanában a földieper szezonban. Azonban az egyszerűbb ötletek mellett olyan cukrászati csodák is születnek, mint a paleo receptjeiről híres Szabó Anita epres ToTu-tortája. Ezekhez az egészséges finomságokhoz már szükséges egy kis konyhai rutin, de a végeredmény, és annak sikere szerintem minden fáradságot megér

– mondta Dr. Németh Csaba, aki a ToTu termékek fejlesztésével foglalkozik.

ToTu-s eper torta (paleo)

Hozzávalók:

a tésztához:

3 tojás

3 dkg eritrit

6 dkg mandula

 

az epres ropogós réteghez:

6 dkg paleo étcsokoládé

3 dkg mandulakrém (vagy más magkrém)

1 dkg liofilizált eper

1 dkg puffasztott amaránt

 

az eper habhoz:

12,5 dkg eperpüré

fél dkg zselatin

2,5 dkg eritrit

1,5 dl víz

2 dkg tojásfehérje

10 dkg kemény kókuszjoghurt

 

a fehér réteghez:

25 dkg ToTu

2,5 dl kókuszjoghurt

1,5 citrom reszelt héja és leve

5 dkg eritritol

fél vaníliarúd kikapart magjai

7 gramm por zselatin

1/2 dl víz

20 dkg eper

 

a rózsaszín bevonóhoz:

5 dkg átszitált kókusztejpor

5 dkg kakaóvaj

5 dkg kókuszolaj

2 dl kókuszkrém

5 gramm zselatin

5 gramm liofilizált málna-, eper-, sárkánygyümölcs- vagy céklapor

ízlés szerint édesítő

 

a csokiköpenyhez:

6 dkg paleo étcsokoládé

transzferfólia (lehet minta nélküli is)

a díszítéshez:

eper

evőkanálnyi olvasztott csokoládé

árvácska

 

Az eper habhoz a gyümölcspürét a zselatinnal forrásig melegítjük. Ha feloldódott a zselatin, a tűzről levéve kihűtjük. Fontos, hogy ne maradjon meleg! A joghurtot a fagyasztóba tesszük, annyi időre, amíg a tojáshabot készítjük. Az édesítőt a vízzel 120 fokosra melegítjük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval félkemény habbá verjük, közben óvatosan hozzácsorgatjuk a forró szirupot. Kemény habbá verjük. Két részletben a lekvárhoz forgatjuk. A behűtött joghurtot laza habbá verjük, és szintén két részletben a tojáshabos keverékhez forgatjuk. 20 cm-es szilikon vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába töltjük, és kifagyasztjuk.

A piskótához a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, közben hozzáadjuk a sárgáját is, majd hozzáforgatjuk az édesítőanyaggal elkevert darált mandulát, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze. A masszából sütőpapíros lemezre 25 cm-es tortalapot kenünk. 175 fokra előmelegített sütőben 14 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A sütőből kivéve kihűtjük. 24 cm-es tortalapot szúrunk ki belőle. Az epres ropogóshoz a csokit és a magkrémet vízgőz fölött összeolvasztjuk. A gőzről levéve hozzákeverjük a puffasztott amarántot és a liofilizált eper darabokat. A piskótára kenjük, felhasználásig hűtőbe tesszük. A kókuszjoghurtot kemény habbá verjük. A zselatint a vízben kis lángon feloldjuk. A túrót a citrom héjával és levével, a vaníliával valamint az édesítő anyaggal turmixgépben vagy késes aprítóban sima, egynemű krémmé dolgozzuk. Hozzákeverjük a feloldott zselatint. Hozzáforgatjuk a keményre felvert joghurtot, végül az apró kockára vágott epret is. A csokival lekent piskóta köré sütőpapírral, vagy vax fóliával az oldalán bélelt tortakarikát teszünk. Rásimítjuk a krémet. Annyi időre, amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.

A rózsaszín bevonót csak akkor kell elkészíteni, ha az eperhab már teljesen kifagyott, illetve a fehér réteg is megkötött. A dolgunk annyi vele, hogy valamennyi hozzávalóját közepes lángon összemelegítjük. Majdnem teljesen kihűtjük (32-33 fokosra). Akkor jó, ha még folyós, de már csak épphogy langyos. Végül a pohárra állított, teljesen kifagyott eperhab tetejére öntjük. Gyorsan, határozottan kell vele dolgozni. Elsimítjuk. A fehér réteg közepére helyezzük. A csokiköpenyhez a csokoládét temperáljuk. A csoki kétharmadát 45 fokosra melegítjük. Hozzákeverjük a maradék egyharmadot. 27 fokosra hűtjük, majd 31 fokosra melegítjük ismét. A méretre vágott transzferfóliára simítjuk. Amikor már majdnem megdermedt, de még nem merev, a torta köré simítjuk. Megvárjuk, amíg teljesen megdermed a csoki. Eltávolítjuk a fóliát.

Félbevágott eperszemeket teszünk a torta szélére. A tetejét eperrel, ehető virággal, maradék temperált csokival díszítjük.

Végül hagyjuk a süteményt kiengedni. A maradék bevonót lefagyasztva egy másik süteménynél újra felhasználhatjuk akár bevonáshoz, akár felvert kókuszjoghurtot hozzákeverve inzert rétegként.

Epres kanalas krémes palacsinta

Hozzávalók (kb. 8 darabhoz):

a palacsintához:

15 dkg tápióka keményítő

3 dkg finomra őrölt, blansírozott mandula

3 tojás (vagy 5 dkg teljes tojáspor 1,5 dl vízben feloldva)

4 dkg folyékony kókuszolaj

3,5 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda

a töltelékhez:

3 doboz ToTu epres kanalasan krémes

a díszítéshez:

csokiszósz

A palacsintához a szárazanyagokat összekeverjük. A tojást, a kókuszolajat és az ásványvizet elegyítjük. Hozzáadjuk a lisztkeveréket. Ízesítjük csipetnyi sóval, majd 10 percig állni hagyjuk. Kókuszolajjal kikent, felforrósított palacsintasütőbe merőkanálnyi masszát szétterítve mindkét oldalán kisütjük. Megkenjük az epres krémmel. Feltekerjük. Végül csokiszószt csurgatunk rá.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek