Rabb Krisztián bronzérmet szerzett a junior vívó Eb-n!

Újabb magyar érem született a kadet és junior vívó Európa-bajnokságon. Rabb Krisztián bronzérmet szerzett a férfi kard egyéniben, míg női tőrben Pöltz Anna és Hajas Nóra nyolcaddöntőig jutott.

A Magyar Vívó Szövetség hivatalos honlapjának szombati beszámolója szerint a poreci kadet és junior Európa-bajnokság utolsó egyéni versenynapján már ebédidőre kialakult, hogy ezen a napon igazából egy, csak egy legényért szoríthatunk. A leányok, női tőrözőink, addigra már elbúcsúztak – lásd lentebb a részleteket – férfi kardozóink közül pedig egyedül Rabb Krisztián maradt versenyben.

Gyorsan védjük meg a mieinket, mindhárom kardozónk rendkívül balszerencsés módon versenyzett. Baaken Mátyás már a csoportkörben kiesett, úgy, hogy négy meccsét vesztette el 5:4-re, és indexével ő lett a legjobb kieső, sovány vigasz… Nagy Kristóf és Noseda Szabolcs pedig a 64-ben szenvedett egyaránt 15:14-es vereséget úgy, hogy mindkettejük esetében akár fordítva is adhatta volna a mindent eldöntő találatot a bíró.

Krisztián azonban “átmentette” a korábbi formáját, amikoris veretlenül zárt a csoportkörben. A direkt kieséses táblát is remekül kezdte, a 16 közé jutásért 15:4-re verte az ukrán Bohovint. A nyolcaddöntő már kicsit szorosabban alakult, ám a Vasas vívója, Somlai Béla tanítványa végig irányította az asszót, és végül 15:12-re győzte le a lengyel Hryciukot. Az igazi nagy dobás azonban a negyeddöntőben következett. Krisztián az olasz Torréval találkozott, és az itáliai 11:5-re elhúzott. Ami viszont utána következett, az közel sem volt hétköznapi. Mondhatnánk, hogy “ennyi méz fért a madzagra”, vagy, hogy “csendes kukker következett”, ám talán leghelyesebb azt állítani: ritka bravúrt láthattunk! Ifjúsági olimpiai bajnokunk tíz tust adott zsinórban. 15:11-re fordított, és ezzel bejutott a négyes döntőbe! Az elődöntőben az olasz Fioretto ellen aztán már nem sikerült a folytatás, a kirobbanó erőben vívó itáliai 15:5-re győzött. Krisztián bronzérme így is nagyon szép siker,

(Rabb Krisztián, fotó: Magyar Vívó Szövetség)

A szimpatikus és intelligens fiatalember így nyilatkozott az eredményhirdetést megelőzően: “Nagyon jól ment a vívás a nap elején, és úgy éreztem, hogy a folytatásban sem volt gond. Aztán, ahogy egyre nehezebb ellenfelek következtek, változott a helyzet. A negyeddöntőben még sikerült átlendülnöm a holtponton, nem is emlékszem, mikor fordítottam ekkora hátrányból. Az elődöntőben viszont nem éreztem az olaszt, ráadásul tőle kaptam ki a legutóbbi Vk-n is. Most egészen más akciókat csinált, meglepett. Ám összességében úgy érzem, elégedett lehetek ezzel az eredménnyel!

Utóbbi mondattal mestere, Somlai Béla is egyetértett: “Krisztián sokáig nagyon jól vívott. Külön örültem, hogy nemcsak eredményes volt, hanem látványos és tudatos találatokat adott. Komoly versenyzői erény, hogy a negyeddöntőben nagy hátrányból fordított. Az elődöntő tanulságait le kell vonni, nem először kapott ki Krisztián olasz riválistól, de nem lesz ez mindig így a jövőben. Szép eredmény a bronzérem, készülünk a világbajnokságra!

Női tőrben alakulhatott volna jobban is számunkra a nap, bár szezon közben sem kápráztattak el bennünket egyéni Világkupa-eredményeikkel a hölgyek… A csoportkört mindannyian sikeresen teljesítették, ám utána Zsoldosi Karolina és Nekifor Erika is búcsúzott a legjobb 64 között. Utóbbi egyetlen tussal, 15:14-re kapott ki a román Saveanutól, előbbi 15:12-es vereséget szenvedett a német Holland-Cunztól. Maradt tehát a hazai rangsor két legjobbja, Pöltz Anna és Hajas Nóra. Előbbinek nem kellett vívnia a 32-ért, Nóra pedig simán, 15:9-re hozta a meccsét a cseh Sedlakova ellen.

(Hajas Nóra; fotó: Magyar Vívó Szövetség)

A 32 között mindketten léptek egyet előre. Anna a török Isbirt 15:12-re verte, Nóri pedig esélyt sem hagyott a lett Solodkihának (15:3). A nyolcaddöntőben viszont mindketten megtorpantak, egyaránt 15:9-re kaptak ki. Anna a görög Haldaioutól, Nóri az olasz Ciampalinitől szenvedett vereséget, és ennek okán azért bőven maradt bennünk hiányérzet, még akkor is, ha később mindkét legyőzőnk érmet nyert.

A kadet és junior Európa-bajnokság utolsó két versenynapján az idősebb korosztály csapatversenyeit rendezik. Vasárnap a női kardozók, a férfi párbajtőrözők és a férfi tőrözők lépnek pástra, hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Junior férfi kard egyéni, 70 induló.
A csoportmérkőzésen:
 Rabb Krisztián 6 győzelem/0 vereség, Nagy Kristóf 3/3, Noseda Szabolcs 2/2 (továbbjutottak), Baaken Mátyás 1/5 (kiesett).

A legjobb 32 közé jutásért: Noseda-Stanescu (román) 14:15, Nagy-Kuzmin (német) 14:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Bohovin (ukrán) 15:4.

Nyolcaddöntő: Rabb-Hryciuk (lengyel) 15:12.

Negyeddöntő: Rabb-Torre (olasz) 15:11.

Elődöntő: Rabb-Fioretto (olasz) 5:15.

Végeredmény:
1. Vaszil Humen (ukrán)
2. Luca Fioretto (olasz)
3. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Navarrete József) és Kirill Tuljukov (orosz)
…39. Nagy Kristóf
…44. Noseda Szabolcs
…53. Baaken Mátyás.

Junior női tőr egyéni, 62 induló.
A csoportmérkőzésen:
 Pöltz Anna 4 győzelem/2 vereség, Nekifor Erika 3/2, Hajas Nóra 3/3, Zsoldosi Karolina 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Hajas-Sedlakova (cseh) 15:9, Nekifor-Saveanu (román) 14:15, Zsoldosi-Holland-Cunz (német) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Pöltz-Isbir (török) 15:12, Hajas-Solodkiha (lett) 15:3.

Nyolcaddöntő: Pöltz-Haldaiou (görög) 9:15, Hajas-Ciampalini (olasz) 9:15.

Végeredmény:
1. Martina Favaretto (olasz)
2. Vittoria Ciampalini (olasz)
3. Emilia Corbu (román) és Maria-Eleni Haldaiou (görög)
…10. Pöltz Anna
…16. Hajas Nóra
…34. Nekifor Erika
…43. Zsoldosi Karolina.