Ronaldinho: Magyarországra már szinte hazajárok!

Borsányi Gábor, a FITEQ elnöke, Huszár Viktor, a FITEQ Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Ronaldinho, a brazil futball-legenda is beszédet mondott a European Teqball Tour budapesti állomásának sajtótájékoztatóján. A torna egyben a jövő évi, lengyelországi Európa Játékok első kvalifikációs versenye is.

A világ számos országában örvend egyre nagyobb népszerűségnek a teqball, és egyre jobb eredményeket ér el nemzetközi szinten, így nem véletlen, hogy a hazai versenyen 29 ország 150 versenyzője jelezte részvételét – számoltak be a szervezők.

Borsányi Gábor, a FITEQ elnöke, a teqball társalapítója is külön kiemelte, mennyivel előrébb jutott a sportág rövid történelme során:

A játék minősége szemmel láthatóan sokat változott, jóval látványosabbá vált, mint a kezdetekben. Óriási öröm számunkra, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően ismét Budapesten rendezhetünk meg egy ilyen rangos tornát, a sportág pedig hazánkban is kifejezetten nagy népszerűségnek örvend. Abból a szempontból is különleges a rendezvény, hogy Budapesten minden kategóriában versenyezhetnek a sportolók, a női és férfi egyéni és páros küzdelmei mellett vegyespárosban is összemérhetik tudásukat az indulók. Hosszú évek munkájának köszönhetően, a nemzetközi szövetség immáron 147 nemzeti szövetséget tudhat a sorai között, de természetesen a további terjeszkedés a cél. Reméljük, hogy a tagság bővülésének és a sportág fejlettségének eredményeként, 2028-ban akár már az olimpiai programban is szerepelhet a teqball, ezáltal még magasabb szintre juttatva ezt a 100 százalékban magyar sportinnovációt.

Huszár Viktor, a FITEQ Végrehajtó Bizottságának elnöke szerint, a teqball már nem csupán sportág, hanem egy igazi mozgalommá nőtte ki magát.

Olyan lehetőség a foci iránt érdeklődő fiatalok számára, amely kiugrást jelenthet, ha megfelelő céltudatossággal és kitartással párosul. Mi sem bizonyítja jobban a sportág népszerűségét, mint a sztárok és csapatok, akik szabadidejükben, vagy az edzések kiegészítéseként iktatják be a teqballt a mindennapjaikba. Külön öröm számunkra, hogy a sportág legnagyobb támogatói között tudhatjuk a brazil futball legendáját, Ronaldinhót, aki gyakorlatilag már családtagnak számít nálunk. Az eseményt számos országban sugározzák, titka pedig az univerzalitásában rejlik: strandon, beltéren és városi környezetben is játszható, csak egy labda és egy asztal kell hozzá.”

Az aranylabdás, korábbi brazil válogatott labdarúgó, Ronaldinho is büszkén mesélt a sportághoz és Magyarországhoz fűződő viszonyáról.

Ennyi év után már úgy érzem, szinte hazajárok Magyarországra, egy nagy család tagja lehetek a testvéreimmel együtt, akik gyakorlatilag mindig elkísérnek. Hatalmas öröm látni, ahogy a teqball évről évre, tornáról tornára fejlődik, ráadásul a sportág szülőhazájában részt venni egy ilyen nívós tornán, mindig különleges élmény.

Ronaldinho szeretete a labdarúgás iránt azután sem csökkent, hogy abbahagyta az élsportot.

A teqball azért is foglal el kiemelt helyet a szívemben, mert minden olyan sportágat szeretek, ami labdával kapcsolatos. A futball után viszonylag hamar átáll az ember agya és mozgása a teqballra. Én is viszonylag korán ráéreztem az ízére, azóta pedig szinte megszállottá váltam. Büszke vagyok rá, hogy előbb hazámban, Brazíliában, majd az egész világon részese lehetek, lehettem a sportág elterjesztésének, jó érzés ennyire komoly szerepet játszani a fejlődésben. Ráadásul a nemzetközi szövetség kifejezetten nyitott a javaslataimra, gördülékeny a kapcsolat. Nagyon sokan azt várjuk, hogy a kemény munkánknak köszönhetően a 2028-as olimpián már a teqball is a program része lesz.

Ronaldinho a vasárnapi program részeként a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban, a gálamérkőzésen asztalhoz áll, illetve találkozik a rajongóival is.

fotók: FITEQ