Sorsoltak a 2022-es magyar-szlovák férfi Eb selejtezőire

Bécsben kisorsolták a 2022 januárjában sorra kerülő magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak beosztását.

Az Eb-kvalifikációs fordulók idején a magyar válogatott a többi biztos résztvevővel együtt az EHF EURO CUP-sorozaton az Eb-címvédő spanyol csapat, a kontinensbajnoki második horvát együttes és a társrendező Szlovákia válogatottja ellen lép pályára – adta hírül kedden a Magyar Kézilabda Szövetség honlapja,

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke elmondta, mennyi segítséget nyújthat a hazai közeg az Európa-bajnokságon: – Sajnos nekem kimaradt a hazai világverseny pályafutásom során, de az itthoni válogatott mérkőzéseken is éreztem, mennyit tudnak segíteni a szurkolók. Számomra az Eb kapcsán első a szakma, de tudom, látva a szervezést, hogy különleges torna elé nézünk. A novemberben kezdődő EURO CUP mérkőzésein kisebb tét mellett tudunk gyakorolni nívós riválisok ellen. Ez segítheti a fejlődésünket, ami fontos, hiszen az első fontos lépéseket már megtette a fiatal magyar válogatott a januári kontinenstornán. A fiúk bebizonyították, hogy képesek jól játszani, de szakmailag és kondicionálisan, mentálisan is szeretnénk még jobbak lenni.

Bíró Szabolcs, az Eb-t szervező EHB 2022 Kft. ügyvezetője kiemelte, igazán emlékezetes Európa-bajnokságot szeretne szervezni Szlovákiával közösen Magyarország: – Szeretnénk új generációkat is megnyerni az Európa-bajnokságnak, a fiatalokat is Magyarországra várjuk, illetve a magyarokat is arra buzdítjuk, hogy legyenek ennek a még soha nem látott Eb-nek a részesei. A jegyértékesítést is új megközelítéssel kezdjük, nem csupán mérkőzéseket, a magyar válogatottat „kínáljuk”, hanem élményeket, szolgáltatásokat is: koncerteket, utazást, látnivalókat, gasztronómiai és kulturális érdekességeket – Watch Games – See More, ahogy az Eb szlogenje is mondja, vagyis a meccseken túl sok más érdekesség is rabul ejtheti majd a közönséget.

A selejtezők sorsolásának elején a rendező országok szövetségeinek elnökei, Kocsis Máté és Jaroslav Holesa, valamint az EHF első embere, Michael Wiederer köszöntötte a kézilabdabarátokat és hívta meg valamennyi szurkolót a 2022-es tornára.

A magyar válogatott EHF EURO CUP programja:
1. forduló: 2020. november 4./5.: Magyarország–Spanyolország
2. forduló: 2020. november 7./8.: Horvátország–Magyarország
3. forduló: 2021. március 10./11.: Szlovákia–Magyarország
4. forduló: 2021. március 13./14.: Magyarország–Szlovákia
5. forduló: 2021. április 28./29.: Spanyolország–Magyarország
6. forduló: 2021. május 2.: Magyarország–Horvátország

A 2022-es férfi Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztása:
1. csoport: Franciaország, Szerbia, Belgium, Görögország
2. csoport: Németország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észtország
3. csoport: Csehország, Oroszország, Ukrajna, Feröer-szigetek
4. csoport: Izland, Portugália, Litvánia, Izrael
5. csoport: Szlovénia, Hollandia, Lengyelország, Törökország
6. csoport: Norvégia, Fehéroroszország, Lettország, Olaszország
7. csoport: Dánia, Észak-Macedónia, Svájc, Finnország
8. csoport: Svédország, Montenegró, Románia, Koszovó

A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki az Európa-bajnokságra.

Az Eb időpontja: 2022. január 13-30.