Szabó Krisztián dobogóra állna Barcelonában

Negyedik helyezést szerzett élete első ralikrossz-világbajnoki versenyén Mattias Ekström csapatának pilótája: a hétvégén már felkészültebben, egy ismerős pályán folytatja, ahol legalább egy pozíciót javítana a végeredményen.

A magyar versenyző csapatának csütörtöki közlése szerint három héttel a szezonnyitó után április 27-28-án Spanyolországban, a Circuit de Barcelona-Catalunyán folytatódik az FIA ralikrossz-világbajnokság (WRX) szezonja. A Mattias Ekström csapatánál, az EKS-nél Audi S1 RX quattróval versenyző Szabó Krisztián Abu Dhabiban, pályafutása első vb-hétvégéjén döntős szerepléssel debütált – ötödikként ért célba, majd egy büntetés után negyedikként rangsorolták, ami a legjobb magyar eredmény a széria történetében –, a kezdeti lendületet pedig egy ismerős pályára viszi tovább.

Még mindig nagyon örülök a negyedik helynek, főleg első nekifutásra. A legboldogabb amiatt vagyok, hogy a verseny minden szakaszában gyűjtöttem tapasztalatot, ott voltam az elődöntőben és döntőben is. Sok pontot szereztem a hétvégén, szépen lassan elindultam az úton ebben a hosszú bajnokságban. Remélem, ahogy én egyre jobban fogom érezni magam az autóban, úgy az eredmények is egyre stabilabban érkeznek” – tekintett vissza az év első versenyére Krisz.

A második forduló helyszíne a barcelonai pálya, amit Abu Dhabival ellentétben ismerek, már akkor nagyon megtetszett, amikor először jártam itt. Igaz, utoljára három éve versenyeztem ezen a pályán a Super 1600-ban, azóta pedig a rajt helye megváltozott, a nyomvonal viszont ugyanaz.

Az egésznek most már több elemét ismerem, mint Abu Dhabiban: jobban ismerem az autót, a csapatot, a bajnokságot, az ellenfeleket, tehát felkészültebben várom a hétvégét és összességében is erősebb versenyre számítok. Azon akarok javítani, hogy már az elejétől fogva odategyem magam, és a Q1-gyel kezdődően végig az első ötben autózzak. Ismét célom, hogy ott legyek a döntőben, ahol nagyon szeretnék legalább egy hellyel előrébb végezni, mint legutóbb!” – tett egyértelmű célzást arra a kétszeres Super 1600 Európa-bajnok, hogy már második versenyén elérhetőnek tartja első dobogója megszerzését.

A hétvége két szombati és két vasárnapi kvalifikációs futama az fiaworldrallycross.com élő online közvetítésében lesz nyomon követhető, az elődöntőt és döntőt a Spíler 1 TV adja 14.00 és 16.00 között.

A WRX állása 1/10 forduló után:
1. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 30 pont
2. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 26 pont
3. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta) 20 pont
4. Timo Scheider (német, Seat Ibiza) 20 pont
5. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 18 pont.

Fotó: EKS