Szabó Krisztián: Nem számolgatok, de nem vállalok rizikót sem

Európa-bajnoki cím dől el hétvégén Németországban: a ralikrossz-Eb Super 1600-as kategóriájának éllovasa második helyen áll a szombati kvalifikációs futamokat követően, megelőzve két kihívóját.

A magyar versenyző menedzsmentjének szombati tájékoztatása szerint a Hamburg agglomerációjába tartozó Buxtehude versenypályája, az Estering ad otthont hétvégén a ralikrossz-világbajnokság utolsó előtti, valamint a szériát kísérő Super 1600-as FIA Európa-bajnokság szezonzáró fordulójának: utóbbi kategória tavalyi bajnoka, Szabó Krisztián éllovasként érkezett Németországba, 13 pontos előnnyel Volland Racing-es csapattársához, Artis Baumanishoz képest, valamint 20 ponttal Jussi-Petteri Leppihalme előtt. A szombati szabadedzésen legjobb időt futott, majd a három kvalifikációs futamon két második és egy tizedik hellyel gyarapodott, így az összesítésben második pozícióban áll: ami a legfontosabb, mindkét rivális csak mögötte következik, mivel Baumanis negyedik, Leppihalme nyolcadik pozícióban található.

„Az időjárás megint kérdéses volt egész nap folyamán, végig lógott az eső lába, a Q3-ban is megjelent pár csepp a szélvédőn, de szerencsére nem kezdett el esni” – kezdte napi beszámolóját Krisztián. „Az első kvalifikációs futamon még vizes gumival mentünk, ott nyertem a saját csoportomban, összetettben pedig második lettem. A következő kissé trükkös volt, a rajt után összeakadtunk Linnemann-nal. Igazából nem kell hibást keresni, mert nem büntettek senkit, rajtbaleset volt.”

„Ő kiesett, én szerencsére folytatni tudtam, és a futam végére átverekedtem magam a mezőnyön. Köszönhetően a jó jokertaktikának is a csoportban első lettem, az idők alapján pedig második. A harmadik nem sikerült ilyen jól, ott csak tizedik helyen rangsoroltak. A csoportban Baumanisszal csatáztam, lett volna esélyem megelőzni, de ebben a helyzetben nem éri meg rizikót vállalni. A köztes eredménylistán így is nagyon jól állok.”

Bár adott forgatókönyv esetén már az utolsó kvalifikáción bebiztosíthatja második Európa-bajnoki címét, a 25 éves pilóta nem matekozással várja az utolsó napot: „Nem nagyon szeretnék számolgatni. A célom, hogy minél jobb eredményt érjek el, persze okosan, nem megyek bele semmilyen rizikós helyzetbe.  Egy dolog van, amiben reménykedek: hogy az ellenfeleimmel viszonylag egyforma feltételeink lesznek a pályát illetően, tehát például nem fog hirtelen leesni az eső. Abból a szempontból szerencsés vagyok, hogy a kvalifikációs futamon Baumanisszal egy csoportban megyek, így a körülmények vele azonosak lesznek. Izgatott voltam a mai nap folyamán, és biztos vagyok benne, hogy holnap reggel megint ez az állapot uralkodik el rajtam.”

A vasárnapi utolsó kvalifikációs futamot követően összesítik a kvalifikáció négy felvonásának eredményét, és az így kialakult sorrend – a köztes eredménylista – helyezettjei pontokat kapnak: az élen álló 16-ot. A legjobb 12 helyezett továbbjut a két elődöntőbe, ahol maximum 6 pont szerezhető, majd a döntőben még 8 egységet lehet begyűjteni.

Köztes eredménylista 3 kvalifikációs futam után:
1. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia) 127
2. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 124
3. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 120
4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 118
5. Ondrej Smetana (cseh, Ford Fiesta) 112

Fotók: Rihards Baumanis

Vélemény, hozzászólás?