Száz százalékos hétvégén győzött Szabó Krisztián

Korábban még sosem sikerült neki ilyen bravúr – amely a ralikrosszban ritkaságszámba megy –, a Super 1600 kategória címvédője mind a négy kvalifikációs futamot, elődöntőjét és a döntőt is első pozícióban zárta Franciaországban. A hétvégére még az összetett negyedik helyén érkezett, a hibátlan teljesítménynek köszönhetően pontegyenlőséggel elsőként várhatja a 2017-es szezon utolsó két fordulóját.

A csapat tájékoztatása szerint  tájékoztatása szerint szombaton még száraz pálya és napsütés jellemezte a loheaci ralikrossz-létesítményt, vasárnap végig esett az eső: Szabó Krisztián azonban a homlokegyenest különböző körülményeket egyformán érezte. A Super 1600-as FIA Európa-bajnokság szereplője az első nap rendezett három kvalifikációs futamhoz hasonlóan a vasárnapi negyedik felvonást is megnyerte. Első helyen jutott tovább az első elődöntőbe, ahol ugyancsak győzött, akárcsak az ezt követő hatkörös döntőben. A Skoda Fabiával versenyző váci pilóta pályafutása ötödik győzelmét szerezte az Európa-bajnokságon, az azonban először fordult elő, hogy a hétvége minden futamán veretlen volt: a száz százalékos teljesítmény mind az Eb-n, mind a ralikrossz-világbajnokságon nagyon ritkán fordul elő.

„A történet igazából ugyanaz volt, mint szombaton. A rajtoknál volt egy kis kontakt, az első két kanyarban összeértem másokkal, de megőriztem a vezetést, utána pedig viszonylag simán el tudtam lépni” – tekintett vissza napjára vasárnap délután a boldog nyertes. „A Q4 szorosabban alakult, nyolc tizedmásodpercen múlt az első hely. Az elődöntőben viszont öt, a döntőben négy másodperccel előztem meg a másodikat.”

„Nehéz megmondani, minek köszönhető ez a nagy különbség. A beállítások és autó jól működtek, és én is formában voltam. Belülről úgy éreztem, biztonságosan megyek, nem vagyok a limiten. Ez lehetett a kulcs, hogy stabilan, pontosan vezettem, és közben egészen jó köröket tudtam összerakni. Ha becsúszik egy-egy hiba, különösen esőben, az sokba kerülhet, figyeltem rá, nehogy elrontsak valamit. Most ráéreztem a pályára és az esőre is, jól rajtoltam mind a hatszor, tényleg nagyon összeállt ez a hétvége.”

Szabó Krisztián, a Volland Racing versenyzője két második hely után szezonja első győzelmét szerezte, a maximális 30 pontnak köszönhetően pedig óriásit ugrott előre a bajnokságban: a negyedik helyről, 13 egység hátrányból lépett az első pozícióba. „Ahogyan a verseny előtt mondtam, ha összerakok egy jó hétvégét, az előttem levőknek pedig ezúttal nem megy annyira, sokkal közelebb lehet kerülni. Ez is történt, ledolgoztam a teljes hátrányt, most pontegyenlőséggel vagyunk az első helyen Baumanisszal. Ha nem is ennyire, de újra két erős hétvégének kell következnie” – zárta a versenyző, emlékeztetve, hogy a szezonból már csak kettő forduló van hátra, melyek közül az első két hét múlva jön Lettországban.

A francia verseny eredménye (Super 1600):
1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia)
2. Maximilien Eveno (francia, Citroen C2)
3. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208)
4. Marton Gergely (magyar, Skoda Fabia)
5. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia)
6. Rokas Baciuska (litván, Skoda Fabia).

Az összetett állása 4/6 verseny után:
1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) és Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 90 pont
3. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 77
4. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 74
5. Timur Shigabutdinov (orosz, Renault Twingo) 72.

A következő verseny: Riga, Lettország, szeptember 16-17.

Fotók: Rihards Baumanis

Vélemény, hozzászólás?