Szenzációs befejezés: arany- és bronzérmet szereztek a magyarok Porecben

Szenzációs befejezés a poreci junior Európa-bajnokságon.A férfi kardcsapatunk arany, míg a női párbajtőregyüttes bronzérmet szerzett a zárónapon.

Magyar Vívó Szövetség hivatalos honlapjának hétfői beszámolója szerint végén csattan az ostor, de akkor nagyot! A junior férfi kardcsapat (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián) szenzációs aranyéremmel tett pontot a poreci junior Európa-bajnokság végére! Persze, kezdjük az elejéről! Pontosabban a hátuljáról… A  magyarok ugyanis a világranglista 15. helyéről, a 11. legjobb európai csapatként kezdték ezt az Eb-t. Ennek okait ne most keressük, mindezt csak azért szögezzük le, hogy lássuk, nagyon messze volt a papírformától az, ami történt! És, persze, a csapatverseny mindig a közösségről szól, ám kivételesen emeljünk ki egy embert az említett kvartettből, Noseda Szabolcsot. A szigetszentmiklósi fiatalember a válogatási időszak legvégén biztosította helyét a válogatottban. Aztán olyan extrát nyújtott ezen a napon, ami mindenkinek emlékezetes marad, aki látta. Kezdődött a nap azzal, hogy a románokat, akikkel szemben egyáltalán nem pozitív a mérlegünk, a nyolcaddöntőben nagyon simán, 45:26-ra vertük. Aztán jöttek a spanyolok, akik egy ideig nem is kevéssel vezettek ellenünk, ám jött a Noseda-sztori első fejezete, a meccs közepén fordított, és utána 45:34-re nyertük a meccset. Az elődöntőben az első számú favorit, orosz válogatott volt az ellenfél. Itt is Noseda Szabi nyújtott extrát, kétszer, nagy különbségből hozta vissza a meccsbe a mieinket, ám az addig halványabban teljesítő Rabb Krisztián így is 38:40-nél állt fel Tuljukovval. Viszont amikor nagyon kellett, akkor az egyéni Eb-bronzérmese bravúros tusokkal fordította meg 45:44-re a meccset, és ezzel döntőbe jutott a kardcsapat! Az Eb zárószámaként az olaszokkal vívtuk a döntőt, ami a fegyvernem hagyományaihoz méltó volt. Pláne méltó volt úgy, ahogy a mieink vívtak. Noseda Szabit egyszerűen nem lehetett megvágni, és amikor a meccs közepén megfordította a meccset, utána Rabb Krisztián és Nagy Kristóf is tökéletesen megoldotta a feladatát. Mindennek az lett a vége, hogy egészen simán, 45:35-re nyertek a mieink! Ezzel pedig olyan slusszpoént helyeztek az Eb végére, amiben nem sokan bíztak! Gratulálunk a fiúknak, Navarrete József válogatott edzőnek és a veretes edzői gárdának, Somlai Bélának, Noseda Tibornak, Gergácz Lászónak és Decsi Istvánnak! Az érthető boldogság pillanatai után a nap főszereplője, Noseda Szabolcs így nyilatkozott:

Megfogadtuk reggel egymásnak, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot! Na jó, azért nem voltunk benne biztosak, de megbeszéltük, hogy ezért küzdünk. Nagyszerű közösséget alkotunk, és mindenki mindent megtett ezért az aranyéremért! Hogy velem mi történt? Semmi különös. Mindig úgy álltam fel a pástra, hogy előnnyel adjam át a meccset a váltásnál a csapatnak! Sikerült!

(Noseda Szabolcsot nem lehetett megvágni ezen a napon!, fotó: Magyar Vívó Szövetség)

Navarrete József, a válogatott edzője így foglalta össze a napot: “Azt nem mondom, hogy vártam ezt az eredményt, de a szezon során többször is éreztem, hogy mutatnak jelek arra, hogy összejöhet egy ilyen remek siker. A korábbi két kadet Eb-csapatarany bizonyítja, hogy ez egy nagyon tehetséges társaság, és most ezt egy korosztállyal feljebb is sikerült bizonyítani. Egész nap betartották a megbeszélteket, nemcsak jól, hanem taktikusan is vívtak! Gratulálok a fiúknak, és valamennyi mester kollégámnak!

Női párbajtőrcsapatunk az esélyesek közé tartozott, és nem csak azért, mert két egyéni érmet nyertünk Büki Lili és Muhari Eszter révén. Évközben a Világkupán rendre jól szerepeltek – minden versenyen az élmezőnyben voltak, és egyedül az oroszoktól szenvedtek vereséget. És nem volt ez másként Porecben sem… Ezúttal tényleg egyetlen hajszál választotta el a lányokat a hatalmas bravúrtól, ám a bronzéremért is csak gratuláció illetheti a vívókat és a mestereket. A négyig rendkívül magabiztosan jutott el a Borsody Emma, Büki Lili, Kardos Edina, Muhari Eszter összeállítású csapat. A spanyolok ellen 45:36, a jóval kellemetlenebb izraeliek ellen 45:37 lett a vége. Ezt követte a “szokásos forgatókönyv”: elődöntő és vereség az oroszokkal szemben. Azonban ez a meccs más volt, mint a korábbiak! Végig az ellenfél vezetett ugyan, de nem volt gyenge pontja csapatunknak, így nem tudtak jelentősen elhúzni. Az utolsó asszóban pedig Eszti a hajrában egyenlített, így 44:44-nél következett a hosszabbítás. Ami, sajnos, nem sikerült… A lányok becsületére legyen mondva, hogy ilyen körülmények után is összekapták magukat, és a harmadik helyért megint remekeltek, ráadásul nem akármilyen ellenféllel szemben. Az oroszok melletti másik favorit, olasz válogatott ellen az asszó közepén átvettük az irányítást, és ettől kezdve már végig nálunk volt az előny. Az i-re a pontot, avagy a nyakba az érmet Muhari Eszti tette fel, aki egész nap nagyszerűen vívott, és 45:40-re hozta a meccset, ami után boldogan ugrottak egymás nyakába a lányok. Volt is okuk az örömre, melyet Plásztán Attila válogatott edző meg is magyarázott.

Nem emlékszem az idejére, hogy mikor nyertünk érmet csapatban junior női párbajtőrben – ha egyáltalán nyertünk. Nagyon megérdemelték a lányok ezt a sikert, rengeteget dolgoztak érte. Az oroszokkal most vívtuk a legszorosabbat, talán majd a világbajnokságon fordul a kocka. A fegyvernem nagyon szépen teljesített, egyéniben két érem és egy helyezés, most ez a bronz, csak gratulálni tudok a lányoknak, és mester kollégáimnak!

A zárónap harmadik versenyszámában a női tőrözők halványabban szerepeltek társaiknál. Már a nyolcaddöntő sem volt sétagalopp, pedig a fehéroroszok nem képviseltek különösebb erőt. Mégis igen izgalmasan alakult a meccs, sokáig az ellenfél vezetett, ám Pöltz Anna 44:44-nél beadta a győztes találatot. A negyeddöntőben sem voltunk esélytelenebbek a világverőnek igazán nem nevezhető lengyel válogatott ellen, ám simának mondható, 45:36-os vereséget szenvedtünk. Az 5-8. helyért történő folytatásban is kaptunk egy pofont, 45:37-re alulmaradtunk a románokkal szemben. Szépségtapaszként azért Törökország 45:35-ös legyőzésével a Hajas Nóra, Nekifor Erika, Pöltz AnnaZsoldosi Karolina összeállítású válogatott megszerezte a 7. helyet.

Ezzel befejeződött Porecban a tíznapos kadet és junior Európa-bajnokság. A magyar küldöttség ismét nagyszerűen szerepelt, négy arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szerzett, és ezzel az éremtáblázat harmadik helyén végzett. Rövid pihenő után máris folytatódhat a munka, ugyanis szinte napra pontosan egy hónap múlva kezdődik Salt Lake City-ben a kadet és junior világbajnokság! Természetesen ott is: hajrá, magyarok!

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec.

Junior férfi kardcsapat, 15 induló.
Nyolcaddöntő: 
Magyarország-Románia 45:26 (Rabb +8, Nagy +7, Noseda +4).

Negyeddöntő: Magyarország-Spanyolország 45:34 (Noseda +8, Rabb +3, Nagy 0).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 45:44 (Noseda +6, Nagy 0, Rabb -5).

Döntő: Magyarország-Olaszország 45:35 (Noseda +14, Rabb +1, Nagy -5).

Végeredmény:
1. Magyarország (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs, Rabb Krisztián, válogatott edző: Navarrete József, edzők: Decsi István, Gergácz László, Noseda Tibor, Somlai Béla)
2. Olaszország
3. Oroszország.

Junior női tőrcsapat, 13 induló.
Nyolcaddöntő: 
Magyarország-Fehéroroszország 45:44 (Pöltz +8, Hajas -3, Zsoldosi -4).

Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 36:45 (Hajas +2, Nekifor -2, Pöltz -4, Zsoldosi -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Románia 37:45 (Hajas +2, Zsoldosi -1, Pöltz -4, Nekifor -5).

A 7. helyért: Magyarország-Törökország 45:35 (Pöltz +9, Nekifor +5, Zsoldosi -4).

Végeredmény:
1. Oroszország
2. Olaszország
3. Németország
…7. Magyarország (Hajas Nóra, Nekifor Erika, Pöltz Anna, Zsoldosi Karolina).

Junior női párbajtőrcsapat, 18 induló.
Nyolcaddöntő: 
Magyarország-Spanyolország 45:36 (Muhari +10, Büki +1, Borsody +1, Kardos -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Izrael 45:37 (Muhari +4, Büki +3, Borsody +1).

Elődöntő: Magyarország-Oroszország 44:45 (Muhari +3, Borsody 0, Büki -2, Kardos -2).

A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 45:40 (Muhari +6, Büki +3, Borsody -4).

(Bronzosaink: Muhari Eszter, Borsody Emma, Kardos Edina és Büki Lili., fotó: Magyar Vívó Szövetség)

Végeredmény:
1. Oroszország
2. Lengyelország
3. Magyarország (Borsody Emma, Büki Lili, Kardos Edina, Muhari Eszter, válogatott edző: Plásztán Attila, edzők: Kovács Iván, Plásztán Attila, Halla Péter, László István).

fotó: Magyar Vívó Szövetség