Szilágyi Réka döntős gerelyhajításban, Huller Dániel elődöntős 800 méteren

Csütörtök délelőtt a gerelyhajító Szilágyi Réka bejutott az Európa-bajnokság szombati döntőjébe, a 21 éves Huller Dániel pedig fantasztikus továbbjutással mutatkozott be élete első felnőtt világeseményén 800 méteren.

Szilágyi Réka a női gerelyhajítás későbbi selejtezőjében kapott helyet, ahol második kísérletére elért 57,40 méteres dobásával a 12. helyen kiharcolta a döntőbe jutást – számolt be csütörtök délelőtt a magyar szövetség.

Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottam a döntőbe, mert ezzel a céllal jöttem ki az Európa-bajnokságra. A selejtező vége nagyon izgalmasan alakult, hiszen egy-két méteren múlt a siker. Gerelyhajításban mindenkiben benne van, hogy ráakad egy nagy dobás, szóval az összes ellenfelem veszélyes volt rám. A döntőben felszabadultabban fogok majd tudni dobni, tetszik a pálya, jó a hangulat, szeretném kihozni magamból a legtöbbet

– mondta a DSC-SI 26 esztendős atlétája.

A 2018-as győri U18-as Európa-bajnokságon még 400 méteres gátfutásban aranyérmes Huller Dániel egy másik rendkívül nehéz versenyszámban, 800 méteren harcolta ki a részvételt élete első felnőtt világeseményére. A 21 éves atléta futamában 1:47.19-cel a 6. lett, ami nagy izgalmak után továbbjutást ért a számára.

Szerintem erre senki nem számított, eszméletlenül örülök a továbbjutásnak. Köszönöm szépen a szurkolóknak és az edzőimnek, Maracskó Pálnak és Orosz Ákosnak, illetve a VSD Dunakeszinek a támogatást. Semmiképpen nem akartam beállni hátra és várni a csodát, hanem meg szerettem volna csinálni. Tulajdonképpen csak az utolsó 100-150 méteren fáradtam el, azon kívül teljesen ki vagyok egyezve a futásommal. Nem időre futottunk, hanem taktikai verseny volt, úgyhogy ilyen szempontból jelentéktelen az idő

– mondta a futamában a legfiatalabbként rajthoz álló Huller Dániel, akit legközelebb a péntek esti programban láthatunk.

Krizsán Xénia a 9. helyen kezdhette meg a hétpróba második napját. Az MTK Budapest magyar csúcstartója csütörtök délelőtt előbb 6,15 méterrel a mezőny első felében zárta a távolugrást, majd 50,38 méteres dobásának köszönhetően megnyerte a gerelyhajítást. A hat szám után 5421 ponttal álló többpróbázónk remek délelőtti teljesítményével a záró 800 méter előtt feljött a 6. pozícióba, és még a negyedikként álló Noor Vidts is 100 ponton belül van hozzá képest.

Távolugrásban elsőre mindenképp érvényeset szerettem volna ugrani, ez össze is jött. A harmadik ugrás után úgy láttam, hogy nem léptem be, és mivel a versenybírók is így voltak vele, ezért kaptam egy negyedik lehetőséget. Hátrébb léptem, de még így is beléptem. Nagyon örülök, hogy sikerült 50 méter felett dobnom gerelyhajításban. Még kellett volna egy-két méter a 800 előtt, hogy jobban álljak, akár az 5. helyen is, de picit megfájdult a könyököm az első dobás után

– foglalta össze délelőtti élményeit Krizsán Xénia.

Bartha-Kéri Bianka szintén közel járt a továbbjutáshoz a női 800 méter harmadik előfutamában, de végül 2:02.99-cel az 5. helyen ért célba, amivel összesítésben a 14. pozícióban zárt.

Csalódott vagyok, hiszen szerettem volna továbbjutni az elődöntőbe. A 800 méter egy taktikai versenyszám, fontos, hogy melyik futam milyen taktikát választ. Úgy voltam vele, hogy ha érzem, hogy lassan futunk, akkor próbálok a mezőny elejére kerülni. 200-nál nem volt baj a tempóval, de viszonylag hátra szorultam, ezért 300-ig próbáltam az élre állni, ami sikerült is. Még 500-nál is nagyon jól éreztem magam, készültem a hajrára, mert tudtam, hogy jönnek majd a mögöttem lévők a végén. 700-ig nagyon jól végrehajtottam ezt, majd nagyon elfáradtam

– értékelt az SVSE futónője.

Vindics-Tóth Lili Anna egy sérülésekkel teli szezon közepén sokáig jól tartotta magát 3000 méteres akadályfutásban, de a továbbjutás nem jött össze neki. A Budapesti Honvéd Sportegyesület atlétája 10:08.18-cal előfutamában a 13., összesítésben a 25. lett.

“A tavalyi évem nagyon jól sikerült, sokat fejlődtem. A felkészülésem is jól alakult május közepéig, amikor megfájdult az IT-szalagom környéke. Ezért az akkori versenyeket inkább kihagytam, hogy mindent az Eb-re tegyek fel. Utána lett két balesetem: egy vállficam és egy bicklis baleset. Aztán megint próbáltuk összeszedni, júliusban nem mentem fel a magaslati edzőtáborba, folyamatosan kezelésekben részesültem. Hittünk benne, hogy verseny nélkül is megtudjuk oldani, az edzések biztatóra sikerültek, síkon jobb formában vagyok, mint valaha. Hiányoztak a felvezető versenyek, amik segítettek volna abban, hogy itt most elbírjam a végét”

– mondta fiatal akadályfutónk az előfutamot követően.

Az FTC sprintere, Máté Tamás a második előfutamban állt rajthoz 200 méteres síkfutásban, ahol 20.94-gyel a 6. helyen ért célba, amivel összesítésben a 17. lett.

Sajnos egy kicsit belezavart a futásomba, hogy az 1-es pályán kellett futnom, korábban csak párszor kellett a legbelső íven futnom, ami az én magasabb alkatommal nem könnyű, de tapasztalatszerzésnek nem volt olyan rossz. A jövőben igyekszem minél jobb lenni, már a pénteki 4×400 méteres váltóval, amellyel hatalmas esélyünk lesz a döntőbe jutásra

– tekintett előre a 23 esztendős atléta.

Csütörtök este 20:10-kor kezdődik a férfi kalapácsvetés döntője, amelyben Halász Bence révén mi is érdekeltek leszünk, majd Krizsán Xénia 21:55-kor kezdődő 800 métere előtt nem sokkal, 21:25-kor jön a női 5000 méter, amelyben Wagner-Gyürkés Viktóriának drukkolhatunk.

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség