Szívós István, Hegedüs Csaba és Hámori Jenő kapott Csík Ferenc-díjat

Szívós István, Hegedüs Csaba és Hámori Jenő kapott idén Csík Ferenc-díjat a Magyar Sport Napja alkalmából.

Szívós István olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának tagja; Hegedüs Csaba, az 1972-ben a 100. magyar olimpiai aranyérmet nyerő birkózó, majd később sikeres szövetségi kapitány és szövetségi elnök, a Birkózó Hírességek Csarnokának tagja; valamint Hámori Jenő, az 1956-os melbourne-i olimpián aranyérmes kardvívó-csapat tagja az indoklás szerint kiemelkedő sportteljesítményével és sportolói életművével érdemelte ki a kitüntetést. Az Egyesült Államokban élő Hámori helyett felterjesztője, Boczkó Gábor, a Magyar Vívó Szövetség igazgatója vette át a díjat.

Magyar_Sport_Napja05_2018_Szivos_Istvan_sportmenu

A díjakat Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Fazekas Attila Erik helyettes államtitkár adta át a Magyar Tudományos Akadémián megtartott pénteki ünnepségen, amelyen 15 sportembert díjaztak, további heten kaptak miniszteri elismerő oklevelet, valamint a 2017/18-as tanév második félévének Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjasai számára is most nyújtották át az erről szóló dokumentumot.

Magyar_Sport_Napja01_2018_Szabo_Tunde_sportmenu

Szabó Tünde ünnepi beszédében emlékeztetett: a kormány 18 évvel ezelőtt határozott arról, hogy május 6-át a magyar sport hivatalos napjává nyilvánítja.
Tisztelegve a magyarországi sport alapjait lerakó nemes elődök előtt és elismerve az annak sikeréért és népszerűsítéséért fáradozók munkáját, díjakat alapítottunk, hogy a magyar nemzet nevében köszönetünket tudjuk kifejezni a hazai sportélet kiválóságai: sportolók, és segítőik előtt, és követendő példaként állítsuk őket a felnövekvő generáció elé” – hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette: a pénteken díjazottak mind ismerik a siker fő titkát, az elkötelezett munkát. Kiemelte: a befektetett energia, kitartás mindig meghozza az eredményt.

Szabó Tünde felhívta a figyelmet arra is, hogy a sikerhez vezető utat a sportolóknak nem egyedül kell végigjárniuk, mert szükség van hozzá azokra a tanárokra, edzőkre, pedagógusokra és szakemberekre, akik a céltudatos munkát ösztönzik, akik kitartásra bíztatnak, és szakmai munkájukkal mindvégig segítenek.
Ezen kívül szükség van a támogató, ösztönző családi háttérre, valamint a sport iránt elkötelezett kormányzati támogatásra és irányításra is, amely felismeri, hogy a sport rendkívül fontos szerepet játszik a társadalom életében” – fűzte hozzá az államtitkár.

Magyar_Sport_Napja03_2018_sportmenu

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a Magyar Sport Napját azért most ünnepelik, mert 1875. május 6-án Budapesten tartották a kontinens első szabadtéri sportversenyét.

A sportösztöndíjasokhoz szólva hangsúlyozta: már most készüljenek arra, hogy az élet nem ér véget a sportpályafutásuk befejeztével.

Magyar_Sport_Napja02_2018_Pisont_Istvan_Hegedus_Csaba_Szivos_Istvan_sportmenu

Kiemelkedő edzői tevékenysége és jelentős nevelő-oktató munkája, valamint edzői életműve elismeréseként Bay Béla-díjban részesült Pisont István, a hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású, utánpótláskorú labdarúgó fiatalok támogatásáért; Kotsis Attiláné, a magyar röplabdázás történetének kiemelkedő egyénisége, a Nemzetközi Röplabda Szövetség Halhatatlanok Csarnokának tagja, valamint Sáfár László karatemester.

A sport népszerűsítésében, a lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Eszterházy Miksa-díjban részesült Varga Ferenc, id. Székely Zoltán és Ribár Zsuzsanna.

A testnevelés és a sport iskolai népszerűsítésében, az ifjúság testedzésének és a diáksportnak a szervezésében, fejlesztésében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Kerezsi Endre-díjat kapott Bartha Dénes, Körmendiné Hajdu Gyöngyi és Toponári Gábor.

A sport területén végzett kiemelkedő oktatói, tudományos tevékenysége elismeréseként Kemény Ferenc-díjat vehetett át Szakály Zsolt Károly, Kristonné Bakos Magdolna és Bánszki Gábor.

Miniszteri elismerő oklevelet vehetett át többek között Jancsó Kornél kétszeres nívódíjas, Feleki László-díjas sportújságíró, az MTI/MTVA munkatársa, akinek munkásságát az indoklás szerint az elkötelezettség és a sport iránti rajongás jellemzi.

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj Program nyerteseinek az ösztöndíjat jelképező okleveleket – Szabó Tünde társaságában – átnyújtó Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, az ösztöndíj egyszerre elismerés és ösztönzés a felsőoktatásban tanuló fiatal sportolóknak.
Azokat köszöntjük most, akikre büszkék vagyunk, és akik egyben a jövő reménységei” – emelte ki Palkovics László, aki hozzátette: a sport egyszerre ad jellemet, szellemet, alázatot és erőt.

A 2017/2018-as tanév második félévében 18 sportág összesen 96 sportolója, köztük három parasportoló részesül az ösztöndíjban.

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjban részesül:

 • Atlétika sportágban elért eredményei alapján:

Halász Bence az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,

Gyurátz Réka az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,

Szikszai Róbert a Nyíregyházi Egyetem hallgatója.

Kozák Luca és Rivasz-Tóth Norbert a Debreceni Egyetem hallgatói, okleveleiket egyéb elfoglaltságaik miatt Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke veszi át.

 • Birkózás sportágban elért eredményei alapján:

Galambos Ramóna a Pécsi Tudományegyetem, Veréb István a Budapesti Metropolitan Egyetem, Bácsi Péter a Testnevelési Egyetem, Lőrincz Tamás a Testnevelési Egyetem, Lőrincz Viktor a Testnevelési Egyetem hallgatói valamennyien az Oroszországban zajló Európa-bajnokságon vesznek részt, helyettük Farkas Tibor a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára veszi át okleveleiket.

 

 • Evezés sportágban elért eredményei alapján:

Preil Vivien Zsuzsanna a Testnevelési Egyetem hallgatója,

Bácskai Máté a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója.

Juhász Adrián és Simon Béla a Széchenyi István Egyetem hallgatóinak okleveleit Pignitzky Borbála a Magyar Evezős Szövetség főtitkára veszi át.

 

 • Judo sportágban elért eredményei alapján:

Pupp Réka a Pécsi Tudományegyetem hallgatója,

Tóth Apor Imre a Miskolci Egyetem hallgatója.

Csoknyai László a Semmelweis Egyetem, Cirjenics Miklós a Pécsi Tudományegyetem, Gercsák Szabina a Miskolci Egyetem és Karakas Hedvig a Testnevelési Egyetem hallgatói helyett okleveleiket dr. Tóth László a Magyar Judo Szövetség elnöke veszi át.

 • Kajak-kenu sportágban elért eredményei alapján:

Pauman Dániel a Testnevelési Egyetem hallgatója,

Devecseriné Takács Kincső a Széchenyi István Egyetem hallgatója,

Balla Virág a Széchenyi István Egyetem hallgatója,

Noé Zsombor József az Óbudai Egyetem hallgatója,

Szabó Ágnes a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója,

Mozgi Milán a Széchenyi István Egyetem hallgatója.

Takács Tamara a Széchenyi István Egyetem, Birkás Balázs a Szegedi Tudományegyetem, Tótka Sándor az Edutus Főiskola, Lucz Dóra az Edutus Főiskola, Balaska Márk az Eszterházy Károly Egyetem, Ceiner Benjámin a Testnevelési Egyetem, Nádas Bence a Szegedi Tudományegyetem, Hagymási Réka az Edutus Főiskola, Lakatos Zsanett az Edutus Főiskola, Mike Róbert az Edutus Főiskola, Hufnágel Tibor az Edutus Főiskola, Korisánszky Dávid az Eszterházy Károly Egyetem, Malcsiner Eszter a Budapesti Gazdasági Egyetem, Medveczky Erika a Testnevelési Egyetem, Farkasdi Ramóna az Edutus Főiskola, Szabó Gabriella a Károli Gáspár Református Egyetem és Csipes Tamara az Edutus Főiskola hallgatóinak okleveleit egyéb elfoglaltságaikra való tekintettel Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke veszi át.

 • Karate sportágban elért eredményei alapján:

Sterck Laura a Budapesti Corvinus Egyetem, Molnár Dániel a Budapesti Corvinus Egyetem, Nagy Botond a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói, akik jelenleg a tatai edzőtáborban készülnek az Európa bajnokságra, így okleveleiket dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke veszi át.

 • Korcsolyázás sportágban elért eredményei alapján:

Keszler Andrea az Óbudai Egyetem hallgatója,

Knoch Viktor a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója.

Kónya Zsófia a Szegedi Tudomnyegyetem, Oláh Bence a Semmelweis Egyetem és Burján Csaba az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóinak okleveleit egyéb elfoglaltságaikra való tekintettel Orendi Mihály, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója veszi át.

 • Kosárlabda sportágban elért eredményei alapján:

Tenyér Zsófia a Pécsi Tudományegyetm hallgatója.

Papp Klaudia a Debreceni Egyetem hallgatója képviseletében az oklevelet Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke veszi át.

 • Ökölvívás sportágban elért eredményei alapján:

Kovács Richárd a Nyíregyházi Egyetem hallgatója.

Magyar_Sport_Napja07_2018_Foldhazi_Zsofia_sportmenu

 

 • Öttusa sportágban elért eredményei alapján:

Simon Sarolta a Testnevelési Egyetem hallgatója,

Földházi Zsófia a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója.

Demeter Bence a Dunaújvárosi Egyetem és Zs. Tóth Anna a Testnevelési Egyetem hallgatói helyett az okleveleket Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke veszi át.

 • Sportlövészet sportágban elért eredményei alapján:

Péni István Márton a Budapesti Corvnius Egyetem hallgatója, aki helyett oklevelét a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László veszi át.

 • Taekwondo sportágban elért eredményei alapján:

Kotsis Edina az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója.

 

 • Torna sportágban elért eredményei alapján:

Berki Krisztián a Debreceni Egyetem hallgatója, akinek a felkészülési programja miatt oklevelét a mai napon Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára veszi át.

 • Triatlon sportágban elért eredményei alapján:

Bicsák Bence a Pécsi Tudományegyetem hallgatója.

Magyar_Sport_Napja04_2018_Adami_Zsanett_2018_sportmenu

 • Úszás sportágban elért eredményei alapján:

Adámi Zsanett a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója,

Balog Gábor az Edutus Főiskola hallgatója,

Pulai Bence a Testnevelési Egyetem hallgatója,

Illés Fanni az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,

Kenderesi Tamás a Pécsi Tudományegyetem hallgatója,

Kapás Boglárka az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,

Verrasztó Dávid az Edutus Főiskola hallgatója,

Verrasztó Evelyn a Testnevelési Egyetem hallgatója.

 • Vitorlázás sportágban elért eredményei alapján:

Vadnai Benjámin és Vadnai Jonatán a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói, akik távollétében dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke veszi át az okleveleket.

 • Vívás sportágban elért eredményei alapján:

Siklósi Gergely az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója,

Katona Renáta a Semmelweis Egyetem hallgatója,

Zámbó-Gólya Fruzsina az Edutus Főiskola hallgatója,

Tóth Janka a Testnevelési Egyetem hallgatója,

Záhonyi Petra a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója,

Veress Amarilla a Nyíregyházi Egyetem hallgatója.

Berta Dániel a Pécsi Tudományegyetem, Péch Miklós András a Budapesti Corvinus, Dósa Dániel Márk a Budapesti Corvinus Egyetem, Márton Anna az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bányai Zsombor Márk a Szent István Egyetem, Szatmári András a Budapesti Gazdasági Egyetem, Gémesi Csanád a Testnevelési Egyetem, Mesteri Viktória a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatóinak távolétében okleveleiket dr. Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára veszi át.

 • Vízilabda sportágban elért eredményei alapján:

Decker Ádám az Edutus Főiskola hallgatója,

Vámos Márton az Edutus Főiskola hallgatója,

Bátori Bence az Edutus Főiskola hallgatója,

Török Béla a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója.

Keszthelyi Rita a Budapesti Gazdasági Egyetem, Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya a Testnevelési Egyetem, Gurisatti Gréta a Dunaújvárosi Egyetem, Csabai Dóra a Kodolányi János Főiskola, Gangl Edina, az Eszterházy Károly Egyetem, Garda Krisztina a Szent István Egyetem hallgatóinak távollétében oklevelüket a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, Hesz Máté veszi át.

(MTI)

fotó: Dr. Szabó Tünde hivatalos facebook oldala