Szőcs Emőke 77., meglepő norvég arany sífutásban

Szőcs Emőke a 77. helyen végzett a női sífutók 10 kilométeres szabadstílusú számában, melyet norvég sportoló nyert meg a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki napján, de meglepetésre nem Marit Björgen, minden idők legeredményesebb női téli olimpikonja, hanem Ragnhild Haga.

A szám magyar szereplője a 90 fős mezőnyből 13 sportolónál volt gyorsabb, a győztes Hagától pedig 6:04.1 perccel maradt el.

A pályafutása során eddig csupán egyetlen világkupa-győzelmet aratott Haga egészen simán nyerte meg az egyéni indításos versenyt, melyen mögötte a szombati 7,5 plusz 7,5 kilométeres tömegrajtos viadal dobogósai végeztek: a bajnok svéd Charlotte Kalla lett a második, míg a szombaton ezüstérmes Björgen, illetve bronzérmes finn Krista Parmakoski a harmadik.

Az egyenkénti indításos viadal 90 résztvevője – köztük az amúgy sílövő Szőcs – szikrázó napsütésben rajtolt el. A nagy esélyesek közül Björgen indult elsőként, így rögtön magasra került a léc a mögötte startoló riválisok számára. Ugyanakkor féltávnál lévő részidőkből már tökéletesen látszott, hogy a 27 éves Haga és a szám vancouveri bajnoka, Kalla között dől el az aranyérem sorsa. Utóbbi kezdett gyorsabban, de a felétől átvette a vezetést Haga, magasabb tempóját pedig a célig tudta tartani, így az előnyét folyamatosan növelte, így végül több mint 20 másodperccel diadalmaskodott a végére elfáradó svéddel szemben.

Björgen, ha nagy csatában is, de egy bronzzal gazdagította ötkarikás medálgyűjteményét, amely így hat aranyból, négy ezüstből és két bronzból áll, s ezzel rekorder a női sportolók között a téli olimpiák történetében. A cél előtt 1,6 kilométerre még jobb volt Parmakoskinál, de végül azonos időt értek el, így ezúttal két harmadik helyezettet hirdettek.

Nehéz verseny volt, de kihoztam magamból, amit tudtam. A második körben elkezdett zsibbadni a bal lábfejem, lehet túl szoros volt a kötésem” – értékelt az MTI-nek a csíkszeredai születésű Szőcs, aki Szocsiban biatlonban szerepelt. – “Sajnos, más léccel és vaxszal kellett menni, mint amit eddig teszteltünk, mert a rendkívül hideg időjárás után ma először plusz volt, így olvadt a hó, azaz ennek megfelelően vizes hóra való lécre kellett váltani. Ettől függetlenül versenyezni jobb ilyen időben, mint mínusz 15 fokban“.

Eredmények:

Sífutás, női szabadstílusú 10 km, olimpiai bajnok:
Ragnhild Haga (Norvégia) 25:00.5 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 20.3 mp hátrány
3. Marit Björgen (Norvégia) és
Krista Parmakoski (Finnország) 31.9 mp h.
…77. Szőcs Emőke 6:04.1 p h.

(MTI)

 

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt