Szőke Gábor Miklós: “Ez életem eddigi legnagyobb, legkomplexebb és legfontosabb alkotása”

Az 53. Super Bowl előtti napon látta először Szőke Gábor Miklós saját alkotását, az ’Atlanta Falcon’ szobrot teljes pompájában, az elkészült stadionnal együtt. Faragó Richard és Buday Zoltán ekkor találkozott is a művésszel, aki interjút adott a Sport TV-nek.

A sportcsatorna hivatalos honlapjának közlése szerint az 53. Super Bowl helyszínéül szolgáló atlantai Mercedes-Benz stadion előtt  Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész ’Atlanta Falcon’ című hatalmas szobra áll. Szőke az Atlanta Falcons tulajdonosának, Arthur Blanknek a megbízásából készítette el 2017-ben, közvetlenül a FINA vizes világbajnokság ’Vizi legendák’ szoborsorozata előtt. A rozsdamentes acélból készült sólyom a világ legnagyobb szabadon álló madár ábrázolása, magassága 13, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna. Szőke a ragadozó zsákmányát futball labdaként ábrázolta, a széttárt szárnyú acél sólyom egy touchdown pillanatát jeleníti meg, a ragadozómadár lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre. A bronzból készült labda a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna.

A köztéri alkotás csodájára jár Atlanta és a nemzetközi sajtó is. Az elkészítése mögött több, mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, amelyen 200 ember dolgozott. A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből álló csapatával és többségében magyar szakemberekből álló alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor installálásán.

Az 53. Super Bowl előtt egy nappal az alkotó a szobor előtt interjút adott a Sport TV-nek,amelyben elmondta, ő is nehezen fogja fel, hogy több százmillió néző csodálhatta majd meg az alkotást a televízóban. Amikor elhagytam Atlantát, nem volt még kész a stadion, a szoborral elkészültünk, elmentünk, mert folytatni kellett otthon a munkákat. Még nem láttam készen, építették, még fel volt állványozva, betonkeverők voltak körülötte és egy csomó minden.

Most fogom először látni, ahogyan készen lett, ahogyan elképzeltem, milyen lesz az új környezetben. Nagyon kíváncsi vagyok.”

Arthur Blank, az Atlanta Falcons tulajdonosa maga kérte fel a munkára a művészt. „Vicces volt, mert a levelet először spammelte a levelezésem, ott találtuk meg a spamek között, ilyen new opportunity felhívásként, hogy szeretnének egy szobrot az új Mercedes-Benz Stadium bejárata elé, és hogy lenne-e hozzá kedvem. Gyorsan felvettük velük a fonalat, hogy igazából lenne. Megnéztük, eljöttünk Atlantába, utána megépült a szobor, itt éltem fél évet. Nagyon megszerettem a várost, és hatalmas megtiszteltetés volt” – árulta el, és azt is elmondta, hogy Blankkel személyesen is találkozott, és a tulaj lepte meg 5 jeggyel az idei Super Bowlra.

Több művészt is megkerestek az ötlettel, főleg amerikaiakat, de más európai szobrászt is, azonban mikor Budapesten megnézték a munkáit, köztük a Fradi-sast és a műtermét, rá esett a választás. A tervezés és a kivitelezés is komoly munka volt. „Méretét tekintve ez a világ legnagyobb madárszobra, de nem az volt a cél, hogy rekordokat döntsünk, bár az amerikaiak imádják a rekordokat – mondta az alkotásról. – Az például egy nagy kihívás volt, hogy födémre került, és nincs alatta alap, mint mondjuk a Fradi-sas alatt, ami tartja az egész szobrot. Itt viszont a födémen kellett elvezetni a 33 tonnás súlyát a szobornak, ami egyébként egy könnyített súlynak számít, mert 45-50 tonna között lett volna, ha nem így tervezzük meg. A tervezés folyamata elég izgalmas volt, de már a koncepció is. A Falcons „Rise Up” szlogenjéről szól a szobor is, olyan, mintha felemelkedne a szobor. Érdekes visszajelzéseket kaptam a készítés közben, valaki egy kalitkából kitörő madarat látott bele, mindenki valami izgalmas kommenttel illette. Már az építés közben egy turistabuszmegállót építettek oda a kerítés mellé. Felfoghatatlan, hogy bekerült a CNN-központtal, a Coca-Cola Worlddel és hasonló látványosságokkal egy rangsorba a turisztikai ajánlókban.”

„Kihelyeztek egy nagy táblát, amin ott van a nevem, hogy Budapestről hoztam a szobrot, és magyar emberek dolgoztak rajta.

Ez hallatlanul nagy büszkeség, és ez ott van folyamatosan, több millió ember látja, és erre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta –

„Ez életem eddigi legnagyobb, legkomplexebb és legfontosabb alkotása, és büszke vagyok rá, hogy annak idején a Fradi-sast megcsinálhattam, és „Hajrá, Fradi!”. Az volt a fő referenciája ennek a szobornak,

és mikor elmentek Budapestre, az volt az első, hogy megnézték azt, és izgalmas folyamat volt. Még rengeteg dolog történik majd itt Amerikában a közeljövőben, amit nagyon várok. Most épp készül Arthur Blank 96 méteres kis minimál óceánjáró yachtja, és annak az orrára készül egy Falcon-szobor. Ott is vannak azért kihívások.”

A szobor munkálatairól készült videók a művész honlapján tekinthetők meg.