Szombaton nullázott, vasárnap triplázott a BMW

A Német Túraautó Bajnokság (DTM) kiszámíthatatlanságát és éppen ezért az egyik legnagyobb vonzerejét jól prezentálta a hétvégi hungaroringi két futam, melyből a vasárnapit egyéb hátborzongató, és eddig sosem látott események sora követett.

De az időrendet betartva maradjunk a bajnokság szombati, ötödik versenyénél. Az már jól látszott a korábbi két helyszínen, hogy a DTM-et jövőre elhagyó Mercedes szépen és emlékezetesen akar lelépni a sorozat aszfaltcsíkjairól, mert a stuttgartiak magasan vezetik a márkák pontversenyét. Nos, a nyitó magyarországi futamon alaposan erősítettek pozíciójukon, mert a volt Forma -1-es Paul Di Resta márkatársa Lukas Auer előtt száguldott át elsőnek a célvonalon, harmadik az audis Nico Müller lett. Hatalmas blamát kellett megélnie a BMW-nek, a hatból példátlan módon egyetlen autójuk sem tudott pontszerző helyen végezni.

DTM06_Hungaroring2017_Marton_Istvan_sportmenu

A már szombaton is szeszélyes időjárás még megkímélte az aznapi DTM futamot és eredményhirdetését, de vasárnapi rajt után eddig nem látott szerencsétlenség-sorozatot generált a száraz gumikkal szerelt mezőnynek a hirtelen jött kisebb zápor. Az e miatt kerékcserére érkező versenygépek a boxutcás sebességkorlátozás ellenére is jégpályán találták magukat, melyben valószínű, hogy a boxok előtti közvetlen megálló terület más színű és minőségű aszfaltja is ludas lehetett. Auer két pályabírót is falnak nyomott, és valószínűleg lábukat törte, egyiküket helikopter vitte kórházba, Spengler megsodorta szerelőit, Eng csak ijesztgette őket, Mortara pedig technikai eszközöket rongált és borított fel.

DTM07_Hungaroring2017_Marton_Istvan_sportmenu

Természetesen a futamot félbeszakították, de jó fél óra múlva újra indították, mely az előző napi nagy BMW veszteseinek egyik felét a már újra száraz verseny első három helyére katapultálta Wittmann, Glock, Eng sorrendben.

DTM08_Hungaroring2017_Marton_Istvan_sportmenu

A müncheniek 240 ponttal a gyártók vetélkedésében így kicsit közelebb kerültek a Mercedeshez (294), az Audi pedig 105-tel várja a hátralévő hét forduló 14 futamát.

Kép és szöveg: Márton István