Sztankovics Anna: „Tudatosabb lettem és sokkal jobban érzem, hogy mit miért csinálok”

2017 óta új korszak kezdődött az ifjúsági olimpiai bronzérmes életében: Budapestről Miskolcra költözött. Amióta vidékre tette a székhelyét egyre tudatosabban tud készülni a versenyekre. Az idei esztendő legfőbb célja: az olimpiai kvalifikáció megszerzése. A felkészülésről, a célokról és a jövőről Sztankovics Annával beszélgettünk.

– Február 8-10 között rendezik meg a nizzai Golden Tour-versenyt, amely az első versenyed lesz az idei esztendőben. Hogyan készültél fel rá mentálisan és fizikálisan?

Úgy gondolom, hogy nincsen különbség ilyen téren a mostani illetve bármelyik versenyem között. Az év minden napján 100%-t próbálok nyújtani és most is hasonlóan érzem. Igaz, ez most egy felkészülési verseny, de egyben egy fontos állomás a nagyobb célok felé vezető úton.

– Mivel lennél elégedett? (Szollár Gergő – Sztankovics Anna edzője és párja válaszolt)

Tavaly hasonló időszakban egy hazai versenyen vettünk részt. Az ott úszott időt összehasonlítva a Nizzában úszottal. képet kaphatunk Anna jelenlegi állapotáról. A cél az állapotfelmérés mellett a tavalyi idő túlszárnyalása, illetve természetesen, mint minden versenyen a minél fényesebb érem megszerzése.

– Több helyen is elmondtad, hogy 2019-ben a célod: megúszni az olimpiai szintet. Már most érzed a nyomást (márciustól kezdődik az olimpiai kvalifikáció)?

Az utóbbi egy évben sok változás volt az edzéseimben, ami kicsit segít abban, hogy ne görcsöljek rá az előttem álló feladatokra. Szeretnék tiszta fejjel, nyugodtan odaállni majd a rajtkőre és akkor biztos lehetek abban, hogy mindent ki tudok adni magamból, amiért megdolgoztam. (Aztán majd térjünk vissza erre márciusban – nagy mosoly keretében mondta Anna).

– Mely számokban készülsz, és miben kell, még javulnod, hogy még tökéletesebb legyen az úszásod?

Előző szezonban nagyon közel került a szívemhez az 50 mell, de sajnos ez meg nem tartozik az olimpiai versenyszámok közé, így ahogy egyre közelebb kerülünk az olimpiához, annál inkább tolódik át a hangsúly a 100 és a 200 mell felé. Az úszás és főleg a mellúszás annyira összetett mozgás, hogy szerintem mindig lehet rajta csiszolni és nagy hangsúlyt is fektetünk erre minden nap, de amin külön kell dolgoznom, hogy fejben is elég erős legyek hozzá.

– Az elmúlt évek alatt mennyire változtál meg és az úszáson kívül mik a céljaid?

Az egész gyerekkoromat Budapesten töltöttem így elég nagy változás volt az életemben, amikor 2017 szeptemberében Miskolcra igazoltam. Úgy érzem ezzel a döntésemmel fel tudtam nőni, ami a sporttal kapcsolatban is segített nekem. Tudatosabb lettem és sokkal jobban érzem, hogy mit miért csinálok. Ezt nagyban köszönhetem a páromnak, aki most már egy éve az edzőm is. Végre azt tudom mondani, hogy azt csinálom, amit szeretek, ahogyan szeretem és azzal, akit szeretek.

A sport utáni életről elég nehéz gondolkodni, miközben minden idegszáladdal arra koncentrálsz, hogy napról napra hogyan tudsz jobb lenni. Természetesen ennek ellenére vannak elképzeléseim. Mivel egész gyerekkoromban és azóta is a sport tölti ki napjaim nagy részét nem gondolom, hogy könnyen el tudnék szakadni ettől a közegtől. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanulok, de mostanában megfogalmazódott bennem, hogy belekezdjek egy másik suliba is.

 

fotó: Sztankovics Anna (Team CSM; Sztankovics Anna és Szollár Gergő) 

 

Köszönet a segítségért a Career Sport Management-nek.

– Kárpáti Balázs –