Timmy Hansen Esportban is ralikrossz világbajnok lett

A World RX Esports sorozat negyedik, Dél-afrikai zárófordulóját vasárnap Shane Van Gisbergen (Új-Zéland) nyerte Fokvárosban, de a valódi RX világbajnok svéd Timmy Hansennek a 4. hely is elég volt ahhoz, hogy összetett pontjai alapján a szimulátoros küzdelmekben is világelső legyen.

Timmy ugyanazt a Peugeot 208 WRX-et vezette a DiRT Rally 2.0-ban, melyben a tavalyi „igazi” világbajnokságon is versenyzett. Az idősebb Hansen testvér az utolsó pillanatig, azaz a döntőig késélre menő küzdelmet vívott a brit Tom Blomqvisttel, ahol a negyedik körben autójuk összeért és ezért mindketten 5-5 másodperces büntetést kaptak, így Blomqvist 2., Timmy 3. helye eggyel hátrébb tolódott, de utóbbinak a 4. pozíció is a világbajnoki címet jelentette. A Fokvárosban szezonbeli második győzelmét szerző Van Gisbergen most sajnálhatja csak, hogy az előző versenyt, azaz Höljest egyéb kötelezettségei miatt ki kellett hagynia, mert ha ott megfelelően szerepelt volna, most akár ő lehetne a világbajnok.

(fotó: WRX Media)

A norvég Henrik Krogstad egészen az utolsó lépcsőfokig jól menetelt szezonbeli dobogós helyezéseivel, ám a legvégére leeresztett és most még az elődöntőket is elpuskázta. Hasonlóan járt az ifjabb Hansen fiú Kevin, aki ugyancsak nem volt esélytelen bármelyik dobogós helyre, de itt ő is csak a számára sikertelenül végződő elődöntőkig jutott. Meglepően jól ment a dél-afrikai David Perel, a holjesi nyertes Jonathan Pailler pedig szintén döntőzhetett itt is. Érdekes színfoltja volt még a végső küzdelmeknek a török Orhan Avcioglu, aki visszatért a World RX Esports sorozatba és az elődöntőkbe jutott egy másik dél-afrikai újonccal, Jordan Pepperrel. Az indulók között megtalálhattuk még a norvég Sivert Svardalt és Marius Bermingrudot, az orosz Matvey Furahzkint, a litván Rokas Baciuskát valamint az új-zélandi Simon Evanst és a brit armadát Oliver Bennett, Max Coates és Tessa Whittock személyében.

(fotó: Márton István )

Ez nagyszerű érzés volt. Olyan hosszú volt a szezonon kívüli idő, az Esports pedig fantasztikus módja volt éberség fenntartására. Így akadt néhány nagyszerű rallycross versenyünk az Esports sorozatban, Shane volt a sorozat csillaga, hihetetlen, hogy milyen szupergyors volt. Most ünnepelni fogok, de a következő alkalommal már indul a valódi World RX Svédországban és ennek az előkészületeivel leszünk elfoglaltak”- nyilatkozta boldogan a dupla világbajnok Timmy Hansen.

Dél-Afrikában a Sim kategória, azaz a szimulátorokra specializálódott, nem hivatásos “valódi” versenyzők bajnokát is megkoronázták, és a négy futamból elért harmadik döntőjének megnyerésével a francia Killian Dall’olmo vitte el a világbajnoki címet a SET Esports csapat számára. Testvére Quentin Dall’olmo, a Yas Marina Circuit fordulójának győztese az elődöntőn bukott el egy 5 másodperces büntetés miatt.

World RX Esports sorozat, 4. forduló, Fokváros, Dél-Afrika, július 12., vasárnap

EREDMÉNYEK – Pro döntő

1. Shane Van Gisbergen (NL)
2. David Perel (ZAF)
3. Tom Blomqvist (GBR)
4. Timmy Hansen (SWE)
5. Jonathan Pailler (FRA) 6.

A végeredmény legjobbjai

1. Timmy Hansen (SWE) 97 pont,
2. Tom Blomqvist (GBR) 93
3. Shane Van Gisbergen (NZL) 82
4. Kevin Hansen (SWE) 72
5. Henrik Krogstad (NOR) 56
6. Sivert Svardalt (NOR) 53

Sim döntő

1. Killian Dall’olmo (FRA)
2. Tommi Hallman (FIN)
3. Jonne Ollikainen (FIN)
4. Jarod Pesch (AUS)
5. Johan Lundqvist (SWE)

A végeredmény élmezőnye

1. Killian Dall’olmo (FRA) 50 pont
2. Quentin Dall’olmo (FRA) 40
3. Lukas Mateja (CZE) 28
4. John Harris (GBR) 25
5. Tommi Hallman (FIN) 21

Márton István

Címlapfotó: WRX Media

 

forrás: World RX Média