Tizennégy év szabadságvesztésre ítélték a Borussia Dortmund labdarúgócsapat elleni merénylet elkövetőjét

Tizennégy év szabadságvesztésre ítélte kedden a németországi Dortmund bírósága a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapat elleni tavalyi merénylet elkövetőjét.

A bíróság 28 rendbeli, nyereségvágyból elkövetett gyilkossági kísérlet és robbanószerrel visszaélés miatt szabta ki a büntetést a Sergej W. néven azonosított német-orosz kettős állampolgárra, aki 2017 áprilisában hajtotta végre a támadást.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést indítványozott.

Sergej W. beismerte a merénylet elkövetését, de hangsúlyozta, hogy célja nem az emberölés, hanem a félelemkeltés volt, és azt akarta elérni, hogy a riadalom hatására süllyedjen a BVB részvényének árfolyama a frankfurti tőzsdén. Állítása szerint ezért a robbanószerkezeteket úgy helyezte el, hogy ne sérüljenek meg a sportolók.

Előzőleg úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8,4 millió forint) BVB-részvényekre, és arra számított, hogy több tízezer euró nyereségre tesz szert az értékpapír árfolyamának gyengülése révén.

A férfi 2017. április 11-én, a csapatot az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen hajtott végre merényletet. Három robbanószerkezetet hozott működésbe, a fémdarabokkal megtöltött pokolgépeket egy szálloda parkolójánál helyezte el, ahonnan a busz a csapattal, az edzővel és munkatársaival elindult a mérkőzésre. A támadásban megsebesült Marc Bartra, a BVB egyik védője, és a busz útját biztosító egyik motoros rendőr. A mérkőzést elhalasztották.

A 11 hónapon át tartó tárgyaláson az autóbusz valamennyi utasát meghallgatták tanúként. Súlyos lelki megrázkódtatásokról számoltak be, a csapat akkori vezetőedzője, Thomas Tuchel – aki jelenleg a Paris Saint-Germain csapatát edzi – például azt mondta, meglehet, hogy a BVB-nál maradt volna, ha nem történik meg a merénylet.

(MTI)