Több mint 300-an tekerték le a balatoni “kiskört” a hétvégén

Nyáron mindenki tud bringázni, de télen… – így kezdődik a Balatoni Bringa Farsang kiírása, amire a balatoni kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztését célzó program hivatalos aláírásának másnapján került sor.

A szervezők tájékoztatása szerint bebizonyosodott, hogy lelkes túrázókban nincs hiány, a nevezési lista a február 23-ai időpont ellenére is betelt, több mint háromszázan teljesítették a 78 kilométeres kerékpáros „kiskört”, komppal is átszelve a Balatont. A túra életre hívásával a szervezők hagyományt szeretnének teremteni, télen ilyen rendezvény eddig nem szerepelt sem a Magyar Kerékpáros Szövetség, sem egyéb eseménynaptárban.

Mindenképpen szeretnénk folytatni ezt a kezdeményezést, egyelőre mi rendezők is tanuljuk, hogyan kell ezt csinálni télen. Reméljük, hogy lesz sok követőnk a profi túraszervezők között, hiszen egyfelől jó, hogy a balatoni főszezonban egymást érik ezek az események, de jó lenne, ha tavasszal és ősszel is lennének. Most kiderült, hogy télen is meg lehet csinálni – mondta el Harangvölgyi András főszervező. A kerékpározás valóban olyan szabadidős tevékenység, ami nem csak a nyári hónapokban nyújthat felhőtlen kikapcsolódást, ráadásul a tavaszi, őszi (és téli) hónapokban a forgalom is sokkal kisebb a Tó körül, valamint az idegenforgalmi egységek sincsenek megterhelve.

A 78 kilométeres túrán főleg olyanok vettek részt, akik nyáron is bringáznak, a tömegsport rendezvényeket rendszeresen látogató hobbikerékpárosoktól kezdve az alkalomszerűen tekerőkig, akiknek valódi kihívást jelentett a téli hőmérsékletben teljesítendő táv. A rajtra Balatonfüreden került sor, ahonnan a Tihany – kompátkelés – Zamárdi – Siófok – Balatonaliga – Balatonakarattya – Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi – Alsóörs – Csopak kört megtéve tértek vissza a kerekesek Füredre, végig az ajánlott Balaton körüli kerékpáros útvonalat és a kerékpárutakat használva.

A túra útvonalán több frissítő és melegedőpontot is létesítettek. Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Alsóörsön is várta meleg tea, pogácsa, nápolyi, fánk vagy zsíros kenyér a túrázókat, akik nemcsak a környékről, hanem szerte az országból – a Kiskunságtól a Fővárosig – érkeztek, sőt, külföldi regisztráló is volt.

Hála a gyönyörű szép napsütésnek és az időjárásnak, mindenki meg van elégedve, nyilvánvalóan nagyon széthúzódott a mezőny, valaki már beért Füredre, miközben a békésebben kerekezők még akkor indultak el Világosról. Szerencsére az indulók már tudják, hogyan kell készülni a hidegre, nem volt probléma a réteges öltözködéssel és a felszereléssel. 304 rajtszámot adtunk ki, már múlt héten le kellett zárni a nevezést, hogy felférjünk a kompra. A MAHART-tól kaptunk egy különjáratot, amit utólag is nagyon köszönünk. A menetrendhez igazodva kellett a tempót és a frissítőállomásokat kitalálni, megszervezni. Volt több szervizautó, orvos, mentő, több száz liter tea és némi forralt bor is elfogyott, Füreden meleg gulyásleves várta a beérkezőket. Le a kalappal mindenki előtt, akik bevállalták! – értékelt Harangvölgyi András.