Több tényező is befolyásolja a sportoló folyadékvesztését

Újra mehetünk közösen túrázni, kocogni vagy éppen egy kiadós egészségügyi sétára, a jó időben viszont a folyadékigényünk is megugrik. Természetesen a sportteljesítmény növelésében is fontos a folyadékbevitel, de a hétköznapok kiegyensúlyozottságához is nagyban hozzájárul a megfelelő hidratáció. Honti Péter, az Absolute Live dietetikusa szerint több tényező is befolyásolja a sportoló folyadékvesztését és ezzel párhuzamosan a folyadék igényét. Szakértői interjú.

– Miért fontos, hogy sportolás közben folyadékot vigyünk be? Mennyi folyadékot kell bevinni egy átlagos embernek sportolás, mozgás közben?

Sportolás során megemelkedik a testhőmérséklet, melyet a szervezet izzadással, folyadékvesztéssel kontrollál.  Az izzadás hűti a felhevült szervezetet, segíti az oxigén és tápanyagszállítást, illetve a salakanyagok eltávolítását, ám ezt a folyadékvesztést minél hamarabb pótolnunk kell – mondta el Honti Péter, az Absolute Live dietetikusa. Egy sportoló a külső és belső körülmények és a sport típusa függvényében akár 1,5-2 liter verejtéket és ezzel együtt a szervezete számára értékes ásványi anyagokat is elveszít. Ennek pótlására a sportitalok literes kiszerelése tökéletes.

– Mire kell odafigyelni? Hogyan osszuk be a folyadékot?

Több tényező is befolyásolja a sportoló folyadékvesztését és ezzel párhuzamosan a folyadék igényét, úgymint az adott sport típusa, a külső hőmérséklet, a sportoló testtömege és testzsír százaléka, a korábban elfogyasztott só mennyisége vagy a verejtékezés mértéke. Ezek alapján a legoptimálisabb és a leginkább tolerálható a sport közben 15-20 percenként, maximum 1,5-2 deciliternyi folyadék fogyasztása. Tény, hogy a jó hidratáltság eléréséhez nemcsak sport közben, hanem már a sportot megelőző 24 órában is elegendő folyadékot kell fogyasztani, de edzés előtt 60-120 perccel további 4-5 deciliternyi folyadék fogyasztása javasolt, amely már lehet sportital.

Van-e különbség egyes edzésformák között, hogy mennyi folyadékot igyunk?

Természetesen igen. Egy úszó a 30oC-os vízben lehet, hogy óránként 1-2 liternyi sportitallal tudja fenntartani a számára megfelelő folyadékháztartást, egy teniszező a napon játszik, ahol ugyanennyi folyadék elegendő számára, de egy autó vagy motorversenyző a körülmények és a folyamatos koncentráció miatt akár ennek többszörösével tudja csak fenntartani szervezete működését. Az edzések során elvesztett testtömeget egyszerűen lehet mérni, melyből következik, hogy egy kilogramm súlyvesztés nagyjából egy liter folyadékpótlást jelent. Egy futó vagy konditermi edzés során képtelenség ugyanannyit inni, de nem is szükséges. Ha a pótlás csak az edzés végén lesz teljes, a sportital a regenerációt is segíti.

Miért jók az Absolute Live termékek? Miben tudnak többet? (akár kategóriánként felsorolva, h X típus erre és ezért jó, így hasznosul)

– Ezt a kérdést kategorizálva és napszakokra bontva közelíteném meg. Mindenki számára, a nap bármely szakában, akár csak italként is fogyasztható az Absolute Live Collagen 6000mg, mely egy literes kiszerelésben a napi beviteli mennyiséget tartalmazza és vele együtt a felszívódásához szükséges mennyiségű C-vitamint is. A kollagén nem csak az ízületek, hanem a haj, a bőr és a körmök szerkezetének fenntartásáért is felel.

Edzés előtt és alatt minden típusú sporthoz ajánlott az Absolute Live Isotonic Sport Drink, izotóniás sportital. Előnye, hogy a benne levő 4 féle szénhidrát segítségével a sportolás végéig sem ürülnek ki a raktárak, folyamatos lesz az energia pótlása.

Akár állóképességi, akár statikus mozgásról legyen szó, az izmok fejlődését leginkább az aminosavakat tartalmazó italok támogatják: Absolute Live Mega Amino Mix, Absolute Live Mega L-Glutamin, Absolute Live Mega BCAA, Absolute Live BCAA+L-Glutamin. A sport szempontjából leginkább hasznosak az elágazó láncú – BCAA aminosavak, illetve a regeneráció legfőbb támogatója a glutamin aminosav, mely elengedhetetlen a készletből edzés előtt és alatt is.

Edzés előtti energizálásra a koffein és arginin aminosav kombinációját tartalmazó Absolute Live Energy Drink ital a legjobb. 2 csésze kávé koffeintartalma az arginin aminosav nitrogén oxid fokozó hatásával lesz teljes.

Edzés előtt és alatt a tökéletes koffein mentes energizáló a kreatin és glutamin keverékét tartalmazó Absolute Live Creatine Monohydrate+L-Glutamine ital. A kreatin a hosszú edzéseknél segít a fáradtság leküzdésében, a glutamin támogatja a regenerációt és a folyadék formula a kreatin hasznosulásában is segít.

Nyár közeledtével a tökéletes alakért a tökéletes termékek az l-karnitint, krómot, zöld kávét tartalmazó Absolute Live L-Carnitine 3000mg, Absolute Live Mega L-Carnitine 4000mg, és az Absolute Live Fat Burner italok. Fogyasztásuk edzés előtt és alatt nem csak energizál, de hozzásegít a nyári forma eléréséhez.

Edzés utáni regenerálódást segíti a magnézium és B-vitaminok keverékét tartalmazó Absolute Live Mg+B6 vitamins sportital. Tökéletes kombináció bármely sport után vagy akár egy kimerítő nap végén.

– Miért jobb folyadékként bevinni az adott összetevőket?

A folyadékban oldott vitamin és ásványi anyag készítmények nemcsak kényelmesen bevehetők, de finom ízük miatt élvezeti értékük is magas. A tablettás és kapszulás készítményeket lenyelés közben és azt követően a száj, nyelőcső és gyomor emésztőenzimei kezdik bontani. Ez a folyamat a tabletták és kapszulák összetételétől függően akár hosszabb ideig is eltarthat. Folyadékok esetében a vitamin vagy ásványi anyag rögtön a gyomorba kerül, ahonnan gyorsabban fel tud szívódni és hasznosulni.

Miért fontos a folyadékbevitel sport közben?