Tokió kárpótolhatja a vegyesúszó talentumot

Kós Hubert rohamának Milák és Bernek korosztályos csúcsa sem állt ellen

Nem csak egyre gyorsabb, hanem magasabb is a 17 esztendős Kós Hubert, akinek a versenyek sorozatos törlése miatt idén két Európa-bajnoki szerepléséről is le kellett mondania. A kivételes talentum edzője szerint a sok rosszért jövőre az első olimpiája kárpótolhatja az UTE versenyzőjét, aki gyerekkora óta vegetáriánus étrendet követve táplálkozik – írta az SzPress Hírszlgálat.

Magyarovits Zoltán, a korosztályos csúcsokat gyermekúszóként tízesével döntő Kós Hubert edzője tavaly szeptemberben még úgy gondolta, hogy a titkos terveik már 2020-ban is valóra válhatnak, biztosra viszont inkább 2024-ben, a párizsi olimpián mehetnek. Vízválasztó esemény lehetett volna a vegyesúszó számokban jeleskedő versenyző számára az idén májusra meghirdetett budapesti Európa-bajnokság, ami viszont ugyanarra a sorsra jutott, mint a tokiói ötkarikás versenyek. A 2019-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál négyszeres ezüstérmesének mestere ezek után is arra számít, hogy az 2021-re áttolódott nyári játékok új reményt csillanthatnak fel előttük.

Két EB-je úszott el

A jólsikerült téli edzőtáborunk, és a februári belgiumi versenyünk után mi még mentesültünk az otthoni bezárkózás alól, így csupán három és fél hétig nem edzhettünk uszodában. Hubert külön szerencséje, hogy a kertjükben van egy 10 méteres medence, ami nem oldott meg mindent, de a derekára erősített gumikötél segítségével úgy tudta az úszását megnehezíteni, hogy az egyórás edzései a százazföldi erősítéssel együtt komoly terhelést jelentettek a számára. Én írtam a szokatlan helyzetre szabott edzésterveket, Hubert folyamatosan adta a visszajelzéseket és videófelvételekkel „tudósított” a megvalósításról. Ennek köszönhetően az uszodastop végeztével a visszaállás zökkenőmentes lehetett. Azt viszont nagyon sajnáljuk, hogy nem csak a budapesti EB maradt el, hanem a skóciai ifjúsági Európa-bajnokságról is le kellett mondani, ahol Hubert ott lehetett volna az éremvadászok között. Kétségtelenül, hiszen a 18 évesek és annál fiatalabb úszók európai rangsorában a 200 és a 400 vegyesen is ő volt a listavezető, egészen addig, amíg le nem fújták a versenyeket. A kétszázas 2:01.5-ös eredménye tekintélyt parancsoló teljesítmény volt, amiért nagyon keményen meg kellett dolgoznia” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Magyarorovits Zoltán.

Egy év is nagyon sokat számít

„Hubi” mestere úgy gondolja, hogy eminens tanítványa egyike azoknak a sportolóknak, akiknek a számára a tokiói olimpia 2021-re halasztása új esélyt adhat. Akiknek a fejlődésében egy év is nagyon sokat számít, mert ez idő alatt nem csak tizedeket, hanem másodperceket faraghatnak le az egyéni csúcsaikból, így a világranglistán elfoglalt helyükön is sokat javíthatnak.

Egyre nagyobb esélyét látom annak, hogy az olimpiai bemutatkozásra nem négy, hanem csak egy évet kell várnunk – folytatta a mester. – Olyan versenyzővel hozott össze a sors nyolc évvel ezelőtt, aki mindig is kitűnt a szorgalmával, aki gyors és robbanékony, a vízfekvése kiváló, a technikája pedig egyre inkább „nagyos.” Sikerült felpakolnia magára néhány kiló izmot, a férfivá változás jelei is egyre inkább felfedezhetők rajta. Kezd összeállni az a kép, amire az edző csak optimistán tekinthet. Megint nőtt egy kicsit, lehet már 194 centi magas, a jókora tenyerei és 46 és feles lábai hatalmas előnyt jelentenek számára a tempózásban. Hogy mekkora tehetség, azt az is bizonyítja, hogy két éve Milák Kristóf és Bernek Péter korosztályos magyar rekordját is meg tudta javítani. A helyzetet most még sem mondhatom rózsásnak, mert egyre inkább érezhető a nagy versenyek hiánya, azok a célok, amikért érdemes nekifeszülni és kitartani. Ezért is örülünk annak, hogy ezen a héten folytatódik a háziversenyek sorozata a Duna Arénában, a szövetség pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy júliusban a Margitszigeten egy olyan erőpróba is lehessen, amire érdemes formát időzíteni, ami felpaprikázza a versenyzőket.”- hangsúlyozta befejezésül Magyarovits Zoltán.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Szalmás Péter / MOB