Torna Eb: A férfi junior csapat indulásra készen

Megvan a mersini torna Európa-bajnokságra utazó junior csapat névsora és programja, az Eb-csapatot a junior világbajnoki bronzérmes Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és Molnár Botond alkotja.

Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitánytól megtudta a Magyar Torna Szövetség sajtócsapata, hogy az együttes felkészülésében akadtak nehézségek, például hogy Bátori Szabolcs majd a felnőttekkel versenyez, illetve hogy két junior tornász szülei nem írták alá a hozzájáruló nyilatkozatot a kontinensviadalra történő kiutazás kapcsán. Mint ismeretes, a magyar delegációból mindenki önkéntes nyilatkozatot töltött ki részvételi szándékával kapcsolatban, és a 18 év alattiaknál természetesen szülői hozzájárulást is szükségeltetett.

Így végül Balázs Krisztián, Kovács Márton (mindkettő FTC-Telekom), Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd (mindkettő KSI SE) és  Molnár Botond (Győri AC) utazik a kontinensviadalra, Hajdu Tas (FTC-Telekom) pedig az itthon maradó tartalék.

Az junior csapat kiutazása teljes mértékben megegyezik a felnőttekével, tehát december 5-én 09:20 órakor indulnak repülővel Budapestről, Isztambulon át Adana városáig. Ott a szervezők által biztosított buszra szállnak a mieink, és 1 órás utat tesznek meg a kontinensviadalnak otthont adó Mersinig.

A junioroknál a selejtező szintén az 5-4-3 szisztéma alapján zajlik (5 versenyzőből 4 mehet a szerekre, amelyekből 3 legjobb számít), ennek végén hirdetnek csapateredményt, és az itt elért eredmények alapján lehet bekerülni a 8 fős szerenkénti finálékba és az egyéni összetett döntőbe egyaránt. Ez utóbbi 24 fős, mindkét esetben országonként 2 fő kvalifikálhat a legjobbak közé.

A szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a mieink a 2. csoportban lépnek a szerekhez, és lólengéssel kezdenek, ezeket a körülményeket próbálják reprodukálni itthon is: abban az időben és olyan szersorrenddel készülnek, ahogy majd Mersinben mutatkoznak be. A szerekkel kapcsolatban a helyszínen, a pódiumedzés után dől el, ki, hol indul.

A törökországi Eb-n a ritmikus gimnasztika kontinensviadalhoz hasonlóan a junioroknál és a felnőtteknél is nagyon szigorú szabályok vannak érvényben a pandémia miatt, így a résztvevő tornászoknak és a delegáció valamennyi tagjának egy legkésőbb 72 órán belül produkált negatív PCR-teszteredménnyel kell megérkeznie a verseny helyszínére, ahol újabb teszt vár rájuk. Ha bárki pozitív eredményt produkál, egy – a szervezők által biztosított- kiürített kollégiumban kerül elkülönítésre.

Puskás Jenő, utánpótlás szövetségi kapitány: Előzetes elvárásaink nincsenek, nem tudjuk még, milyen mezőny verődik össze a kontinensviadalon. Szeretnénk, ha fiúk a tudásukhoz mérten versenyeznének, azt gondolom, ez a legfontosabb. A csapatnál bízunk abban, hogy a 8. hely környékén végzünk. Egyéniben Balázs Krisztián korlát- és nyújtógyakorlata mindenképpen bizakodásra adhat okot, de említhetném Závory Szilárd talaját vagy Kovács Márton lólengését. Tőlük fináléközeli eredményben reménykedünk.

Részletes program, helyi idő szerint:
December 5. – Indulás 9.20, Liszt Ferenc repülőtér
December 7. – Pódium edzés (junior) 10:30-19:00 (magyarok 13.30-16.00, 2. csoport)
December 8. –  Pódium edzés (felnőtt) 10:30-19:00 (magyarok 16.30-19.00, 3. csoport)
December 9. –  Selejtezők (junior) 10:00-20:45 (magyarok 14.00-16.45, 2. csoport)
December 10. – Selejtezők (felnőtt) 10:00-20:45 (magyarok 18.00-20.45, 3. csoport)
December 11. – Egyéni összetett döntő (junior) 12:00-14:50
December 12. – Csapat döntő (felnőtt) 15:00-17:30
December 13. – Szerenkénti döntő (junior) 10:00-12:30
Szerenkénti döntő (felnőtt) 15:00-18:45
December 14. – Érkezés: 19.25, Liszt Ferenc repülőtér

 

Fotó: Freschli József/MATSZ