Történelmi siker: Madarász Viktória Eb-bronzérmes női 35 kilométeres gyaloglásban!

Megvan az első magyar érem a müncheni atlétikai Európa-Bajnokságon!

A müncheni Európa-bajnokság kedd délelőtti programjában megcsodálhattuk a magyar csapat sokszínűségét. Amellett, hogy futóink, dobóink és ugróink a továbbjutásért harcoltak az olimpiai stadionban, a belvárosban négy gyaloglónknak is szurkolhattunk, akik közül Madarász Viktória megszerezte a mieink első érmét a kontinensviadalon.

Kedden a 35 kilométeres gyaloglással kezdődött a versenyek sora, amelyben Madarász Viktória, Récsei Rita, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence révén két-két női és férfi indulónk is volt.

Madarász Viktória már nagyon hamar az élre állt a nők között, és kb. 18 kilométerig egyedül vezetett. Ekkor a görög Antogoni Ntrismpioti és a spanyol Raquel González is utolérte őt, de az UTE gyaloglója remekül tartotta dobogós helyét. Ahogyan teltek a kilométerek, úgy növelte fokozatosan az előnyét az éppen aktuálisan 4. helyen álló riválisával szemben, így nem lehetett kérdés, hogy sikerrel jár. Rutinos versenyzőnk 2:49:58-as új magyar csúccsal a 3. lett, amivel Róka Antal 1954-es bronzérme után a második magyar gyalogló lett, aki dobogóra állhatott az Európa-bajnokságok történetében– számolt be kedd délelőtt a magyar szövetség.

A UTE sportolója az M4 Sporton elmondta, előzetesen éremről nem is álmodott. “Negyedik voltam a nevezési listán, így a top 4-be kerülés volt a cél, a 4-5. helyet gondoltam” – nyilatkozott Madarász Viktória. Hozzátette, azt tervezte, hogy saját tempójában megy végig, mert az a londoni világbajnokságon is bejött neki, amikor 12. lett.

Van egy ilyen szuperképességem, hogy egy tempóban végigcsinálom

– fogalmazott. Elárulta, számított arra, hogy a görög és a spanyol versenyző lesz az első két helyen, de utánuk olyan sűrű volt a mezőny a nevezési listán, hogy az érhetett dobogóra, aki jó napot fogott ki.

Nekem most jó napom volt

– fűzte hozzá nevetve.

Eddigi legjobb eredménye világversenyen a 2017-es világbajnokságon elért 12. hely volt 20 kilométeren – a 2014-es Eb-n szintén 12. lett -, Londonban ráadásul országos csúccsal ért célba (1:30:05 ó).

Venyercsán Bence debütálása is remekül sikerült a világversenyeken az 50 kilométert idén felváltó távon: a BHSE kiválósága 2:41:07-tel a 14. helyen zárt. Honvédos csapattársa, Récsei Rita 3:04:49-cel a 13. lett. Az NYSC színeiben induló Helebrandt Mátét sajnos kizárták.

Eközben az olimpiai stadionban a férfi 110 méteres gátfutás előfutamaiban három magyarnak is jelenése volt. A mieink közül Szűcs Valdó szerepelt a legjobban, aki egy hihetetlenül szoros futamban végül 13.73 másodperccel a 4., biztos továbbjutást érő helyen zárt.

Szerettem volna megnyerni a futamom, ennek megfelelően kilenc és fél gátig vezettem is. Az utolsó gát majdnem kibabrált velem, de volt bennem annyi erő, hogy sikerüljön a kvalifikáció a következő körbe. Szeretnék az elődöntőben egy nagyon jót futni, úgy érzem, hogy sikerült a sérüléseimen túllendülni

– mondta a DSC-SI olimpikon gátfutója, aki hat hete még otthon ágyban feküdt sérülései miatt, most pedig a szerda délutáni folytatást is bizakodva várhatja.

Az első kört összesítésben a 6. helyen záró Szűcs Valdó mellett az EVSI-t képviselő Szeles Bálint a 20. lett 13.97-tel, a VSD Dunakeszi színeiben induló Eszes Dániel pedig 14.25-tel a 24. pozícióban végzett.

Sajnos ennek a futásnak egy egyszerű továbbjutásnak kellett volna lennie. Ezzel a céllal utaztam ki az Európa-bajnokságra. Nem volt jó futás, de sajnos két gátat is szétrúgtam. A rajt és az eleje nagyon jó volt, ott éreztem, hogy jó lehet a vége, de talán túlzottan is akartam, hogy összejöjjön az elődöntő

– nyilatkozta Szeles Bálint a második futam után.

Megtisztelő volt részt venni az Európa-bajnokságon, örülök, hogy végig tudtam futni annak ellenére, hogy egy-két gátba belerúgtam. Nem vagyok elégedetlen, mert az országos bajnokság után még a hajlítómmal bajlódtam, de mindenképp szerettem volna sok tapasztalatot gyűjteni a felnőttek között is ezen a szinten

– beszélt Eszes Dániel a selejtezőt követően.

A távolugrásban élete első felnőtt világversenyére kijutó Lesti Diana sikertelen első kísérlete után másodikra 6,29 métert ugrott, amivel összesítésben a 17. hely lett az övé.

Igazából nem így terveztem. Szerettem volna döntőbe jutni, ami az eredmények alapján össze is jöhetett volna, de sajnos nem így alakult. Csalódott vagyok, de próbálom levonni a következtetéseket és a hibáim a következő világeseményeken kijavítani, és azokon sokkal jobban teljesíteni

– mondta a TSC-Geotech távolugrója, akinek a dolgát az sem segítette, hogy közel fél órán át elromlott a rendszer, így rövid időre megállt a selejtező.

Az alig 20 esztendős Palkovits István egy sokáig szoros előfutamban állt rajthoz 3000 méteres akadályfutásban. Korosztályos magyar csúcstartónk sokáig jól is tartotta nála rutinosabb ellenfeleit, de végül 8:40.47-es idővel futamában a 11., összesítésben a 20. helyen zárt.

A konkrét időt most nem annyira nézem, hanem inkább azt, hogy mennyivel maradtam le a döntőről. Sajnos eléggé sokkal. Elég erősen lökdösődtünk, nagyon harcias volt a mezőny. Volt, hogy gátak előtt vagy közben löktek meg, ezt nem tudtam hova tenni, sőt a vizesároknál is többször beszorítottak. Nagyon sok fölös energiát veszítettem ezzel, ami 2000 méter után már látszott is. Ezeket a tapasztalatokat csak egy ilyen nagy versenyen lehet megszerezni, amikor hasonló kaliberű srácokkal futsz együtt

– értékelt a KARC U23-as Európa-bajnok akadályfutója élete első felnőtt Eb-je után.

A “délelőtti” programban utolsóként Gyurátz Rékát láthattuk, aki a női kalapácsvetés selejtezőjében lépett dobókörbe. A Szombathelyi Dobó SE versenyzője a korábbi selejtezős csoportban kapott helyet, ahol 68,63 méteres dobásával az 5. helyen végzett. Mivel a későbbi csoportból csupán egyetlen riválisa előzte őt meg, így összességében simán jutott be a szerda este 21:00-kor sorra kerülő döntőbe.

Előzetesen valami ilyesmire eredményre gondoltunk, hogy vízválasztó lesz a döntőbe jutáshoz. Örülök, hogy ezt a 68-69 métert elsőre sikerült megdobnom. Bízom benne, hogy sikerül kijavítani azt a pár technikai hibát, amit ezúttal vétettem, és akkor egy eredményt tudok elérni szerda este is

– mondta a magyar kalapácsvető, aki a fináléba jutással elérte az egyik legnagyobb célját, amit az Európa-bajnokság előtt kitűzött maga elé.

Kedd este sem maradunk majd izgalmak nélkül, hiszen Bakosi Péter 18:35-től a férfi magasugrás selejtezőjében méretteti meg magát („A” csoport), az első körből futamgyőztesként továbbjutó Takács Boglárka pedig 20:42-kor a női 100 méteres síkfutás második elődöntőjében áll rajthoz.

Eredmények:

férfi 35 km gyaloglás, Európa-bajnok:
Miguel Angel Lopez (Spanyolország) 2:26:49 ó
2. Christopher Linke (Németország) 2:29:30
3. Matteo Giuppini (Olaszország) 2:30:34
….14. Venyercsán Bence 2:41:07
Helebrandt Mátét kizárták.

női 35 km gyaloglás, Európa-bajnok:
Antigoni Ntriszmpioi (Görögország) 2:47:00
2. Raquel González (Spanyolország) 2:49:10
3. Madarász Viktória 2:49:58
…12. Récsei Rita 3:04:49

fotó: MASZ/Zsigmond László