Új titkos fegyver

A „veszprémi” karmestereknek Egyiptomban a szépen muzsikáló csapatjáték lehet a „titkos fegyvere”

A védő- és támadótudással egyaránt felvértezett Ligetvári Patrik kiválása után a taktikai „kottát” ugyan át kellett írni, a veszprémi kötődésű karmesterek – Gulyás István szövetségi kapitány, oldalán José María Rodriguez Vaquero, ismertebb nevén „Chema” és Nagy László a segítőtársai – mégis úgy gondolják, hogy ütős magyar kézilabda válogatott áll a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokság kihívása elé – írta az SzPress Hírszolgálat.

Ligetvári Patrik nem lesz ott a vb-n

Két évvel ezelőtt, a dán-német rendezésű világbajnokságon még a Csoknyai István és Vladan Matic alkotta szakemberpáros „titkos fegyvereket” bevetve igyekezett meglepetést okozni az ellenfeleknek. Így kerülhetett sor az akkor 19 éves Máthé Dominik és a 20 esztendős Szita Zoltán premierjére, akik élve a lehetőséggel hol a bátorságukkal és ravaszságukkal, hol pedig az értékesnél értékesebb góljaikkal hálálták meg szövetségi kapitányuk, egyben balatonfüredi klubedzőjük, Csoknyai István bizalmát.

Az egyiptomi megmérettetésre készülő válogatottnak már nem egy vagy két játékos lehet a „titkos fegyvere”, hanem a jól muzsikáló csapatjátéka,  amelynek taktikai elemeit annak ellenére is jól begyakoroltuk, hogy a szlovákok elleni edzőmeccseink sajnos elmaradtak – nyilatkozta Gulyás István az SzPress Hírszolgálatnak. – A két évvel ezelőtti világbajnokságon a színfal mögül előre lépő Máthé Dominik már a BL szereplő norvég Elverum csapatát erősíti, Szita Zoltánnal pedig a lengyel Wisla Plock csinált jó fogást, ők ketten tehát nagy meglepetést nem okozhatnak.  Nem akarom elkiabálni, de ezt talán most a 23 esztendős csurgói Hanusz Egon fogja megtenni, aki a spanyolok és a horvátok elleni Európakupa mérkőzéseken már megmutatta az oroszlánkörmeit. Gyors, semmitől és senkitől sem fél, fejében az a játékrend, amit kialakítottunk. A vérében van a kézilabda, kellő bátorsággal a válogatott egyik motorja lehet” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Gulyás István szerint az „buborék-rendszerű” egyiptomi világbajnokságnak nincs toronymagas esélyese. Már csak azért sem, mert az elitből több válogatott játékosa is lemondta a részvételét.

A január 13-i rajt előtt úgy tűnik, hogy a norvégok és a horvátok, velük együtt talán még a dánok is, valamivel a mezőny többi csapata előtt járnak, de a legutóbbi EB is azt bizonyította, hogy a favoritok is nagyot bukhatnak. Ahogy azt a 2020-s Európa-bajnokságon a győzelemre is esélyes franciák tették, akik már a csoportkörben elvéreztek.  Most Egyiptomban még több lesz a bizonytalansági tényező. Nem lehet előre tudni, hogy két és fél héten át a csapatok hogyan képesek elviselni a bezártságot, és azt, hogy háromnaponta COVID-19 tesztelésen kell átesniük. Sok minden megtörténhet, várható és váratlan események egyaránt. Mi már itthon igyekeztünk felkészülni a megpróbáltatások különböző formáira, többek között azzal is, hogy a kinti forgatókönyvet lemásolva háromnaponta követték egymást a tesztelések. Az utolsó ellenőrzésre közvetlenül a kiutazás előtt kerül sor” – mondta befejezésül Gulyás István, a válogatott szövetségi kapitánya.

Szalay Péter  (SzPress Sporthírszolgálat)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs