Újra összeállt a magyar sport parlamentje, Wladár Sándor lett a MOB új alelnöke

A Magyar Olimpiai Bizottság új összetételben tanácskozott november 26-án a Puskás Arénában. Újra összeállt a magyar sport parlamentje, mely elfogadta többek közt a párizsi olimpia sportágankénti prognózisát, döntött a játékokon való részvételről, az olimpiai bajnok úszóelnök Wladár Sándor személyében pedig új alelnököt is választott. Az eseményen felszólalt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke is. Becsky András felügyelőbizottsági tag lett.

A Magyar Olimpiai Bizottságmájus 28-ai közgyűlésén fogadta el az új alapszabályt, melyben a legfontosabb változást a delegálási folyamatok visszaállítása jelenti. Kibővült a delegáló szervezetek köre, az olimpiai mozgalomban jelentős szerepet betöltő egyéb szervezetek is delegálhatnak a közgyűlésbe tagokat, nem csak a szövetségek; a külön nemzetközi szövetséggel nem rendelkező szövetségek visszakapják delegálási jogukat. A MOB közgyűlésének létszáma így 127 fős lehet – érdekes szám ez annak tudatában is, hogy idén 127 esztendős a hazai ötkarikás szervezet (amely jelenleg 114 tagot számlál, ennyi hely van betöltve). A megújult MOB tagjait az esemény elején Gyulay Zsolt elnök mutatta be – számolt be szombaton a szervezet honlapja.

Hiszek benne, hogy együtt tényleg a sport parlamentjévé válhatunk! Természetesen szem előtt kell tartani, hogy ez felelősséggel is jár. Már csak azért is, mert a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése mostantól újra képviseli nem csupán az olimpiai számokban induló felnőtt és utánpótláskorú sportolókat, hanem az edzőket, a nem olimpiai sportágak sportolóit, a sportorvosokat, a sporttudósokat, a megyei jogú városokat, a nemzet sportolóit, a sportújságírókat, hogy csak néhányat említsek a meglévő és a visszatérő tagok közül… Ez nagyságrendileg 518 ezer sportolót, körülbelül 20 ezer edzőt, és még több tízezer, sőt talán több százezer, a sport iránt elkötelezett szakembert jelent, akik mind-mind nagyon fontosak az olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság számára”

– emelte ki köszöntőjében a MOB-elnök.

A Puskás Aréna VIP-terme méltó helyszíne volt a Magyar Olimpiai Bizottság újjáalakult közgyűlésének, melyet dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára is köszöntött, pozíciójában először.

Gyulay elnök úr az új vezetéssel ígéretet tett arra, hogy visszaállítja a szervezetek tagságát, a magyar sport parlamentjét. Örömteli, hogy a lépések megtörténtek. Hirdetem, hogy a sport mindenkié – ezért is tartom fontosnak az összefogást, a MOB-bal való kölcsönös együttműködést, hiszek a közös gondolkozásban, megoldásokban. Az új versenysport-fejlesztési program kidolgozásában is aktívan részt vett a MOB, az új sportfinanszírozási rendszerben pedig minden olimpiai sportág érintett. Fontos megjegyeznem, hogy tagnap Orbán Viktor miniszterelnök úrnál is közösen vettünk részt, amikor áttekintettük a magyar sport helyzetét”

– mondta dr. Schmidt Ádám.

A sportpolitikus felszólalása után Schmitt Pál átvette Gyulay Zsolttól az Európai Olimpiai Bizottság által adományozott European Olympic Laurel-díjat. Az elismerést Spyros Capralos, az EOC görög elnöke adta át a szervezet 42. szemináriumán a görögországi Olümpiában; távollétében dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója vette át. A méltatásban akkor kiemelték, hogy Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik előző elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, tiszteletbeli tagja.

„Nem egyedül engem illet az elismerés, ebben ti is benne vagytok. A sportban csak együtt, összefogással lehetünk eredményesek. A díj annak is szól, hogy az idén 127 éves MOB kiveszi a részét a világ sportjából”

– fogalmazott a kétszeres olimpiai bajnok vívó, sportdiplomata.

Dr. Kamuti Jenő – aki 1989 óta tagja a közgyűlésnek, egyben a MOB elnökségének – videón keresztül köszöntötte az új összetételű közgyűlést.

A MOB először Schmitt Pál idején lett a magyar sport parlamentje, most erre az útra térünk ismét, együttműködve a magyar állammal és a sportot segítő szponzorokkal

– jelentette ki a Nemzet Sportolója, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökeként jogosult a MOB-tagságra.

A májusi közgyűlés óta eltelt időszak olimpiai vonatkozásairól Gyulay Zsolt adott tájékoztatást, miután megköszönte a vendéglátóknak a helyszínt: “a sport parlamentjéhez illő egy olimpiai bajnok nevét viselő létesítmény”. Az olimpiai bajnok sportvezető ismertette többek közt az olimpiai eseményekkel, sportdiplomáciával és együttműködésekkel kapcsolatos aktualitásokat, beszélt a Thomas Bach-hal és Orbán Viktorral közös találkozókról, az Olimpia Napjáról, a november 30-ai sportolói fórumról és a kettős karrier-programról is. Gratulált a közgyűlésen résztvevő Fürjes Balázsnak, akit a NOB brisbane-i játékokat koordináló bizottságába választotak a közelmúltban. Köszönetet mondott a sportért felelős államtitkárságnak a „szinte napi” kiváló együttműködésért. Elmondta, hogy jövőre négy olimpiai multisporteseménnyel lesznek feladatai a MOB-irodának, melyek jelentős részben már folyamatban is vannak.

A sportszakmai előterjesztéseket dr. Bartha Csaba sportigazgató ismertette. A tájékoztatást követően a közgyűlés elfogadta a 2024-es párizsi, XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatos sportágankénti kvalifikációs előrejelzéseket és a 2022-es, besztercebányai, XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról szóló beszámolót.

Döntöttek a 2023-as olimpiai eseményeken való részvételről; elfogadták a 2023. évi téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivállal kapcsolatos célkitűzéseket és irányelveket, illetve az olaszországi olimpiai fesztiválra utazó küldöttség összetételére vonatkozó hosszú listát – a téli eseményen várhatóan 22 magyar sportoló áll rajthoz. Az olimpiai multisporteseményeket, az azokat bemutató dokumentumokat, előterjesztéseket korábban a MOB Sportszakmai és Orvosi Bizottsága, majd elnöksége is tárgyalta, áttekintette. A párizsi prognózis a sportági szövetségekkel közös konzultációkon elhangzottak figyelembevételével készült; a kvótaszám 114 és 219 között van meghatározva, ez jelentősen függ a résztvevő csapatok számától is, de „már az is önmagában hatalmas dolog, ha valaki kvalifikálni tud, az egyre nehezedő kvalifikációs rendszerben”. A sportigazgató a konzultációk során nyújtott együttműködésért köszönetet mondott a szövetségek mellett az államtitkárság, a Magyar Edzők Társasága és a Sportkórház vezetőinek, munkatársainak.

A 2023-as eseményekről Fábián László főtitkár, csapatvezető adott tájékoztatást. A XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált az olaszországi Friuli Venezia Giulia régióban rendezik 2023. január 21. és 28. között; a XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak a szlovéniai Maribor ad otthont 2023. július 23. és 29. közöttKis-Lengyelország (Malopolska) több települése, köztük Krakkó lesz a helyszíne a 2023. évi III. Európa Játékoknak 2023. június 21. és július 2. között; a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) 2023. augusztus 5. és 12. között rendezi az indonéz szigetvilágban, Balin a II. Strand világjátékokat (World Beach Games, WBG).

A MOB közgyűlése elfogadta a magyar csapat 2024. évi kangwoni (Dél-Korea), IV. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon (2024. január 19. – február 1.) és a 2024-es párizsi, 33. nyári olimpián (2024. július 26. – augusztus 11.) való részvételét is.

A hazai ötkarikás szervezet legmagasabb fórumán jóváhagyták a MOB Felügyelő Bizottságának 2023-as ellenőrzési tervét is, melyről Dávid Imre adott ismertetést.

A közgyűlés személyi kérdésekben is döntést hozott. Mint ismert, Schmidt Gábor helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott MOB-alelnöki tisztségéről, a megüresedett helyre egyedüliként a Magyar Úszó Szövetség olimpiai bajnok elnöke, a MOB elnökségének tagjadr. Wladár Sándor adta be pályázatát, így nem volt kérdés, hogy a másik alelnök dr. Deutsch Tamás mellett ki lássa el a jövőben az azzal járó feladatokat.

A titkos szavazás eredményhirdetése után Moszkva bajnoka meghatottan szólt a tagsághoz.

Életem talán legnagyobb elismerése ez. Elismerés és lehetőség is. Egy olimpiai bajnoki cím felelősséggel és kötelességgel is jár: a birtokosa tegyen meg mindent a magyar sportért. Azon leszek, hogy részemről is így legyen, mindent megteszek azért, hogy még jobb együttműködés legyen a MOB és a sportszövetségek között

 – jegyezte meg Wladár Sándor, majd köszönetet mondott elődjének, Schmidt Gábornak.

Miután dr. Pakucs János felügyelőbizottsági mandátuma lejárt, így az ötfős testületbe is tagot kellett választani. Egy helyre hárman kandidáltak: a Magyar Öttusa Szövetség tiszteletbeli alelnöki tisztségét is betöltő Pakucs, a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaBecsky András, illetve a MOB korábbi nemzetközi és jogi igazgatójadr. Nagy ZsigmondDr. Nagy és dr. Pakucs visszavonta pályázatát, így a bizottsági tisztségre Becsky András maradt egyedül a jelölt; a közgyűlés titkos szavazással bizalmat adott a debreceni sportvezetőnek.

A jelenlévők a hagyományokat követve videóösszeállítással emlékeztek meg az olimpiai család május óta elhunyt tagjairól (dr. Balogh György, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, MOB-alelnök, dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, MOB-tag, Szabó Miklós olimpiai 4. helyezett atléta, sportvezető, Encsi István olimpikon atléta, Doetsch Béla íjász mesteredző, szövetségi kapitány, dr. Petrekanits Máté röplabdázó, sporttudós, a MOB Szakmai Bizottságának tagja, Kontsek Jolán olimpiai bronzérmes atléta, Naményi József MOB Médiadíjas újságíró, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, Hámori József a Sportkórház, több klub és válogatott masszőre, Pruma Tibor olimpiai kerettag tornász, Halász Zoltán olimpikon kerékpáros, Kacskó Sándor olimpikon sportlövő, Liptai István olimpikon kosárlabdázó, dr. Pásztor György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, MOB-tag, Stámusz Ferenc olimpikon kerékpáros, Gyenes J. András MOB Médiadíjas újságíró, MOB-tag, Csapó Géza olimpiai ezüstérmes kajakozó, edző, Aranyos István olimpikon tornász, Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász, edző, sportvezető, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó MOB Fair Play-díjas olimpikon síző, Horváth József olimpikon kézilabdázó, edző, Udvarhelyi Gábor MOB Érdemérmes vívó mesteredző, szövetségi kapitány, dr. Mónus András íjász szövetségi kapitány, az MSTT főtitkára, a MOB Szakmai Bizottságának tagja és Gőri István olimpikon atléta).

Zárásként röviden bemutatták a Magyarok az olimpiai játékokon 1896 – 2022 című kiadványt, melyet minden MOB-tag ajándékként vihetett haza. A könyv a Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében, kiadásában ötödik alkalommal jelent meg a MOB-elnök Gyulay Zsolt előszavával, új főszerkesztőGyőr Béla – a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a MOB Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökségének tagja – koordinálásában, az elmúlt öt évre visszamenőleg a MOB munkatársainak tartalmi kiegészítéseivel, fotóival. Az olimpiák történetét feldolgozó almanach a gyor.bela@olimpia.hu email-címen rendelhető meg.

 

fotó. MOB / Szalmás Péter