Varga Dénes az év legjobb vízilabdázója, Keszthelyi Rita második lett a szavazáson

Befejeződött a Total Waterpolo nemzetközi szaklap világszavazása: a szakemberek, a média és a közönség szavazatainak összegzése után a férfiaknál Varga Dénes, a nőknél Ashleigh Johnson (USA) lett 2019 legjobb játékosa. A női szakágban Keszthelyi Rita az összesítésben második lett.

A vlv.hu szakportál hétfői beszámolója szerint a szavazást harmadik éve szervezi meg a Total Waterpolo. Mindkét szakágban 30 szakembert kértek fel a voksolásra – ők csak saját szakáguk legjobbjaira szavazhattak. Mindenkinek a legjobb öt játékost kellett sorrendbe állítani, s az egyes vízilabdázók ennek alapján 5, 4, 3, 2 és 1 pontot kaptak. A média felkért képviselői, 18 szerkesztőség, illetőleg szakíró – Magyarországról a vlv.hu – mindkét szakág képviselőire leadhatták szavazataikat, ugyanolyan pontozásos rendszerben, mint a szakemberek.

A játékosok összesített pontszáma úgy jött létre, hogy a fenti módon kialakult pontszámokhoz hozzáadták a közönségszavazás végeredményét. Voksolni a neten lehetett, megadott lista részvevőire, szigorú technikai feltételek között, regisztráció alapján. A pontszámok itt a következők voltak a helyezések sorrendjében: 25, 20, 15, 10, 5.

A nőknél a közönségszavazást Keszthelyi Rita nyerte Gurisatti Gréta előtt. A két magyar lány a interneten leadott voksoknak összesen több mint 56 százalékát “vitte el”.

A férfiaknál Varga Dénes látványos játéka a közönségnél egyértelmű első helyet eredményezett, Dumi a netes voksok 52,43(!) százalékát zsebelte be, megelőzve a német Marko Stammot (11,32 százalék) és a Francesco Di Fulviót (10,38 százalék).

A Total Waterpolo november 8. óta naponta két szavazó voksait hozta nyilvánosságra. A nőknél Ashleigh Johnson fölénye végig egyértelmű volt, nagy előnnyel nyerte az összesítést. A második helyen Keszthelyi Rita végzett, megelőzve Roser Tarragót.

A férfiaknál óriási verseny alakult ki az olasz világbajnok Francesco Di Fulvio és Varga Dénes között. Szinte végig Di Fulvio állt jobban, de a közönségszavazást Varga Dénes nagy fölénnyel nyerte és végül a szakemberektől is olyan magas összpontszámot kapott, hogy 8 pontos előnnyel lett első olasz vetélytársával szemben.

Fontos tudni, hogy a szavazatokat mindenkinek megadott határidőre le kellett adnia, a verseny állásának folyamatos változása tehát nem lehetett hatással a voksolókra.

Nagyon örülök ennek a díjnak. A vízilabda-pályafutásom – talán mondhatjuk – utolsó szakaszába lépve sikerült egy olyan szezont produkálnom, olyan teljesítményt nyújtanom, amivel “bezsebelhettem” ezt az elismerést. Talán nem kell ecsetelni, hogy milyen sikeres szezonon vagyunk túl a Fradival. Látni kell, hogy sokan a válogatottbeli szereplést tartják a legfontosabbnak egy adott szezonban és ezen a téren nekem – a kvangdzsui világbajnokságon – nem sikerült bizonyítanom, így külön nagy elismerésnek tartom ezt a díjat. Amit még szeretnék kiemelni: nagyon tetszett és nagyon nagyra értékelem, hogy megnyertem a közönségszavazást, mert tudom, hogy kis hazánk kvázi összefogott, hogy minél több szavazatom legyen. Sok forrásból értesültem arról, hogy emberek megosztották egymással a szavazás módját, ezért külön hálás vagyok mindenkinek, aki szavazott!” – nyilatkozta a vlv.hu-nak Varga Dénes.

A szavazás élcsoportjának végeredménye:

férfiak:
1. Varga Dénes 159 pont
2. Francesco Di Fulvio (olasz) 151
3. Felipe Perrone (spanyol) 58

nők:
1. Ashleigh Johnson (amerikai) 121
2. Keszthelyi Rita 84
3. Roser Tarrago (spanyol) 82

2019 női álomcsapata a szavazatok alapján:

 

2019 férfi álomcsapata a szavazatok alapján:

 

fotó: total-waterpolo.com/