100 nap Tokióig – kvótahelyzet

Száz nappal az olimpia nyitóünnepsége előtt az olimpiai csapat 121 kvótás helyet számlál (ebből 7 fő tartalék). A kvalifikációs versenyek több sportágban még tartanak. De vajon kik lehetnek ott az olimpián, mekkora magyar csapattal lehet számolni majd a játékokon? A MOB-összeállítása.

Asztaliteniszben a női csapat (Pergel Szandra, Madarász Dóra, Fazekas Mária) a portugáliai világkvalifikációs versenyen harcolta ki az olimpiai részvétel jogát. Hozzájuk csatlakozhat a szülés után visszatérő Póta Georgina. A hölgyek közül ketten indulhatnak az egyéni versenyen is.
A férfi mezőnyben Dohában szerzett indulási jogot egyesben Majoros Bence. Szudi Ádám április 21-25. között Portugáliában áll asztalhoz, hogy egyéniben kivívja a kvótát. Igaz, ez igen nehéz lesz, hiszen csak a torna győztese válthatja meg jegyét az olimpiára.
Vegyes párosban jó pozícióban várja a Szudi Ádám, Pergel Szandra duó a kvalifikációs időszak zárását (május 31.), akiknek minden esélyük megvan arra, hogy ebben a versenyszámban is ott legyenek Tokióban.

A nemzetközi szövetség (ITTF) honlapján minden információt nyomon követhetnek a kvótahelyzetről.

Atlétikában öten teljesítették eddig az olimpiai kvalifikációs szintet: a kalapácsvető Halász Bence és Gyurátz Réka, a súlylökő Márton Anita, a 3000m-es akadályfutó Kácser Zita és a hétpróbázó Krizsán Xénia.
A maratonfutásban és az 50km gyaloglásban május 31-én, a többi versenyszámban június 29-én zárul a kvalifikációs időszak. Az egyes versenyszámok indulói létszámát a szintet teljesítők mellett a világranglistákról töltik fel.

Az atlétikai szintidőket és a kvótások listáját itt tekinthetik meg.

Birkózásban 3 kötöttfogású versenyző, Lőrincz Viktor (87 kg), Lőrincz Tamás (77 kg) és Korpási Bálint (67 kg), továbbá egy-egy szabadfogású, Muszukajev Iszmail (65 kg) és női sportoló, Sastin Marianna (65 kg) már ott lehet az olimpiai küzdelmekben.
A többi súlycsoportban még egy alkalom nyílik, hogy növekedjen a részvételi névsor. A május 6-9. között Szófiában rendezendő világselejtezőn a döntősök szerzik meg az indulás jogát.

Evezésben Pétervári-Molnár Bendegúz a napokban vívta ki egypárevezésben a tokiói repülőjegyet. A többiek még a luzerni regattán (május 15-17.) harcolhatják ki a tokiói kvótát, ehhez az első kettő között kell végezni az adott versenyszámban.

Íjászatban még nem rendelkezünk olimpiai indulóval. Banda Árpád az európai (május 31. – június 6., Antalya) vagy a világkvalifikációs versenyen (június 18-21., Párizs) szerezhet kvótát, de ez igen nehéz feladat lesz, hiszen egy, illetve két helyet osztanak összesen a viadalokon.

Judóban hétről hétre változik a kvótahelyzet a világranglista alapján. Jelenleg két férfi versenyző, Tóth Krisztián (90 kg) és Ungvári Attila (81 kg), és négy női sportoló, Csernovicki Éva (48 kg), Pupp Réka (52 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Özbas Szofi (63 kg) állnak kvótás helyen. Hátra van még három jól fizető verseny, az Európa-bajnokság (április 16-18.), a kazanyi Grand Slam (május 1-2.) és a budapesti világbajnokság (június 6-10.). A kvalifikációs időszak június 28-án ér véget a ranglista zárásával.

A kvalifikációs ranglistákat itt követhetik nyomon.

Kajak-kenuban maximum 18 versenyző alkothatja a magyar küldöttséget (6-6 férfi és női kajak, 3-3 férfi és női kenu).
Versenyzőink női kajakban már elérték a maximális létszámot, a férfi kajakosok (K1 200m vagy K2 1000m) és a női kenusok (C1 200m) egy versenyszámban, illetve a férfi kenusok mindkét távon (C1 és C2 1000m) szerezhetnek még kvótát a szegedi kvalifikációs regattán (május 12-13.), vagy a barnauli világ pótkvalifikációs viadalon (május 20-23.).
Szlalomban május 7 és 9. között Ivrea-ban rendezik az Európa-bajnokságot, ahol minden számban egy-egy kvóta vár még gazdára.

Karatéban a párizsi (június 11-13.) kvalifikációs versenyről súlycsoportonként 3 indulási jogot osztanak ki, továbbá a kontinenseknek fenttartott helyekről lehet kvótát szerezni az egyes súlycsoportokban. Hárspataki Gábor (75 kg) a kvalifikációs ranglista 9., míg Tadissi Yves Martial (67 kg) a 21. helyén várja az utolsó három viadalt (Lisszabon, Porec, Párizs).

A kvalifikációs ranglista itt található meg.

Az országúti kerékpárosok mezőnyében egy magyar versenyző indulhat. Erre a helyre a profi versenyeken egyre több jó eredményt elérő Valter Attila a legesélyesebb.

Mountain bike-ban az UCI kvalifikációs nemzeti ranglista zárása (május 17.) után dől el az indulók névsora. Erre női vonalon van nagyobb esélye Benkó Barbara (ranglista 49.) vagy Vas Kata Blanka (52.) személyében. A férfiaknál kisebb esély van a kvótaszerzésre. Erre a helyre Parti András a legesélyesebb.

A kvalifikációs ranglista itt elérhető.

Kézilabda. Női válogatottunk a győri kvalifikációs tornán az oroszok mögött a második helyen kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A sorsolást is elkészítették: csapatunk az orosz, a svéd, a brazil, a holland és a francia válogatottal került egy csoportba.

Kosárlabdában a női 3×3-as válogatott először Graz-ban (május 26-30.) küzdhet a 3 kvóta valamelyikének megszerzéséért. A magyarokat a 3. csoportba sorsolták Hollandia, Észtország, Fehéroroszország, és Srí Lanka társaságába. Az első kettő jut tovább a negyeddöntőbe. Amennyiben a lányoknak nem sikerül az első három között végezniük Graz-ban, akkor Debrecenben megmérkőzhetnek (június 4-6.) az egyetlen indulási jog megszerzésérért. Ezen a tornán a férfi válogatott számára is megnyílik a kvótaszerzés lehetősége.

Ökölvívásban Gálos Roland 2020 márciusában Londonban a 3. napon félbeszakadt európai kvalifikációs versenyen megszerezte az indulás jogát a játékokra. Hárman, Fodor Milán (63 kg), Pribojszki Kata (60 kg) és Nagy Tímea (75 kg) még versenyben voltak a továbbjutásért. A félbeszakadt versenyt idén június 4-8. között folytatják Párizsban. Fodornak egy, a lányoknak két győzelem kell a kvóta megszerzéséhez.

Öttusában Kovács Sarolta és Demeter Bence már rendelkezik kvótával. A kvalifikációs ranglistáról további 8 (zárás június 14-én), a világbajnokságról (június 7-13.) 3 sportoló még felkapaszkodhat az olimpiai résztvevők listájára. Egy nemzetből nemenként maximum ketten indulhatnak a játékokon, így az ennél több kvótával rendelkező nemzetek szövetségei döntik el kit indítanak az olimpián.

A kvalifikációs pontverseny állása itt található.

Sportlövőink három puskás és egy pisztolyos helyet már lefoglaltak az olimpiára. Péni István, Sidi Péter és Mészáros Eszter a puska, Major Veronika a pisztoly számokban indulhat.
Az eszéki Európa bajnokságon (május 23. – június 6.) lehet még kvótát szerezni az olimpiai versenyszámokban.

A sportág kvótásai itt tekinthetők meg.

Súlyemelésben Nagy Péter (+105 kg) az Európa-bajnokságon a tervezett 410 kg-os összetett teljesítményt nem tudta elérni, így bizonytalanná vált az olimpiai részvétele. Abban reménykedhet az olimpiai kvalifikációs ranglista 20. helyén álló magyar emelő, hogy többen nem ezt a súlycsoportot választják az előtte rangsoroltak közül, így beférhet a 14 induló közé az olimpián.

Az olimpiai ranglista súlycsoportonként itt található meg.

Taekwondóban az európai olimpiai kvalifikációs versenyt május 7-9. között rendezik Szófiában. Minden súlycsoport döntősei jogot szereznek az olimpiai részvételre.

Teniszben Babos Tímea biztos résztvevő női párosban, párostársának a WTA ranglista 300-ba kell lennie. Hogy kit választ Tímea párnak, az egyelőre a jövő zenéje. A férfiak mezőnyében Fucsovics Márton és Balázs Attila szereplésére lehet esély. Az eredeti tervek szerint a Roland Garros után záródnak a ranglisták.

Itt találhatóak az ATP és WTA ranglisták állása.

Tollaslabdában a kvalifikációs időszak június 15-án zárul. Krausz Gergely és Sárosi Laura egyaránt a 37. a ranglistán, és jelenleg olimpiai kvótás helyen állnak.

Az olimpiai kvalifikációs ranglista állása itt található.

Tornában Kovács Zsófia rendelkezik kvótával a női egyéni összetett versenyben. Az Európa-bajnokságon (április 21-25., Bázel) kiadó még 2-2 egyéni összetett kvóta.

Ritmikus gimnasztikában Pigniczki Fanni verseng az olimpiai szereplésért. Két lehetősége van az indulási jog kiharcolására. A négy fordulós világkupa három legjobb eredménye alapján kivívhatja a 3 kvóta egyikét, illetve az Európa-bajnokságon kiosztott egyetlen kvóta megszerzésével kvalifikálhat.

Triatlonban május 1-én indul újra a kvalifikációs időszak, jelenleg két-két sportolónk kvótás helyen áll az olimpiai kvalifikációs világranglistán. Különösen a fiúknál várható nagy harc az indulás megszerzésére. Az egyéni versenyeken kívül még hátra van a vegyes váltók kvalifikációs versenye (május 21., Lisszabon). A magyar egység a 14. helyen áll. A ranglistát június 15-én zárják le.

A kvalifikáció állása itt követhető nyomon.

Vívásban már csak az egyéni európai olimpiai kvalifikációs torna (április 24-25., Madrid) van hátra, amelyen Kun Anna (párbajtőr) és Dósa Dániel (tőr) indul. A viadal győztese szerez olimpiai indulást.
Korábban a női tőr- és kard-, és a férfi kardcsapat, illetve Siklósi Gergely párbajtőr egyéniben szerzett kvótát. A csapatversenyeken induló nemzetek két sportolót nevezhetnek az egyéni küzdelmekben is.

Az olimpiai kvóták elosztását itt találják meg.

Úszásban 17 férfi és 10 női sportolónk teljesítette az olimpiai A szintet. A magyar bajnokság után Sós Csaba szövetségi kapitány közülük 19-et nyilvánított védetté. Ők nyugodtan készülhetnek az olimpiára. A többiek a június 16-19. között rendezendő Budapest Open zárónapjáig úszhatják meg az induláshoz szükséges A szintet.

Nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf már kvótás. A többiek a június 19-20-án rendezett kvalifikációs versenyen a portugáliai Setubalban küzdenek a még szabad 9 kvóta egyikéért.

A szintek és az azt teljesítő úszók táblázata itt tekinthető meg.

Műugrásban a jelenlegi információk szerint a kvalifikációs világkupát mégis megrendezik Tokióban május 1-6. között, ahol az egyéni versenyszámokban 18 kvótát osztanak.  Bóta Botond megcélozza az olimpiai indulást.

Szinkronúszásban a jelenlegi információk szerint a tokiói kvalifikációs verseny megrendezéséről még tárgyalnak az érintett felek. Az eredeti tervek szerint május 1-4. között kerülne lebonyolításra a verseny, amelyen a magyar női duó is elindul.

Vízilabdában mindkét magyar válogatott megszerezte a jogot az olimpiai indulásra.
A hölgyek a B-csoportban az orosz csapattal, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal mérkőznek a selejtezőkörben, a férfiak az A jelű hatosban Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Görögország, Japán és Olaszország ellen szállnak vízbe.

Vitorlázásban is lezárult a kvalifikáció. Berecz Zsombor (finn), Érdi Mária (laser radial), Cholnoky Sára (szörf), illetve Vadnai Benjamin (laser) szerezte meg az indulás jogát a nemzetnek. Vadnai Benjamin és testvére Jonatán április 19-24. között a portugáliai Vilamoura-ban válogatóznak az olimpiai indulásért egymással. Május 17-én lesz a szörf ranglista zárása, ekkor dől el, hogy lesz e magyar férfi indulója a versenyszámnak.

A jelenlegi kvótások mellé a még hátralévő kvalifikációs versenyekről többen odaérhetnek Tokióba, így reményeink szerint az olimpiai csapat létszáma elérheti a 150-160 sportolót.