121 éve íródik a Fradi labdarúgóinak története

A Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület és az Aranycsapat Testület újabb közös összejövetelére került sor a pénteki napon, amikor a Ferencváros labdarúgó szakosztályának 121 évvel ezelőtti megalakítására és Bozsik József születésének 96. évfordulójára emlékeztek.

Kezdetben Takács Tibor, az egyesület elnöke ragadta magához a mikrofont és elmesélte, hogy az FTC 1899. május 3-án alakult meg, a legfontosabb szakosztálya, a labdarúgóké pedig másfél évvel később, 1900. december 3-án jött létre. Hozzátette: a ferencvárosi futballisták azóta a magyar labdarúgás történetében páratlan sikereket értek el, példaként többek között az 1965-ös Vásárvárosok Kupája (VVK)-győzelmet, Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, illetve a zöld-fehérek Uruguay válogatottja felett aratott 3-2-es sikerét említette.

Minden évben koszorúzni szoktak a Bakáts téren a decemberi évforduló alkalmából, viszont a jelenlegi pandémiás körülmények között az idei eseményen csak Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója és Tobak Csaba a Fradi Múzeum vezetője vett részt.

Az ünnepség másik témája Bozsik József születésének 96. évfordulója. Az Aranycsapat jobbfedezete 1925. november 28-án látta meg a napvilágot, így szerencsére még sikerült tartani „a 8 napon belül történő felköszöntés” szabályát. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte, hogy az együttes tagjai valóban világsztárok voltak, nevüket szerte a világban mindenhol ismerték és a mai napig is tisztelik.

Felidézte, hogy a Kispesten született, később 101 válogatott szereplésig jutó Bozsik „Cucu” már gyerekkorában összebarátkozott Puskás Ferenccel, és az Aranycsapat többi tagjával együtt olimpiai bajnokok lettek, majd bejutottak 1954-es világbajnokság döntőjébe, ahol ezüstérmet, a szavaival élve fehér aranyat nyertek. Hozzátette: Bozsik József nemcsak labdarúgóként volt kiváló, hanem emberként is.

Az ünnepségen az Aranycsapat két bálványának gyermekei képviselték a jelent, Bozsik Péter és ifjabb Buzánszky Jenő. Lomnici felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar labdarúgás történetében a Bozsik családban fordult elő először, hogy apa és fia is a válogatott szövetségi kapitányai lettek, hiszen Bozsik József 1974-ben, Bozsik Péter pedig 2006-ban töltötte be ezt a tisztséget.

Végezetül Takács Tibor felolvasta Bácskai János elismerő szavait, Budapest IX. kerületének korábbi polgármestere természetesen a Fradi Családot méltatta:

A 121-edik születésnap egy család életében felfoghatatlanul nagy szám, hiszen generációk halmozták fel az élményeket, sikereket. Az FTC „Erkölcs, Erő, Egyetértés” hármas jelszava a XX. században a legnépszerűbb sporttá váló labdarúgásban is érvényessé vált, a foci ontotta a sikereket, a nagyszerű embereket. A névadónak, a Főváros IX. kerületének, Ferencvárosnak háláját kifejezni, egyben a legnehezebb feladatai közé tartozott a sok kiváló teljesítmény, nagyszerű egyéniségek, igazi sportemberek közül kiválasztani minden évben a kiemelendőket. Engedjétek meg, hogy a város díjazottainak felsorolásával fejezzem be gondolataimat:

2011
Albert Flórán – Ferencváros Díszpolgára

2013
Fenyvesi Máté 
Rákosi Gyula
Szücs Lajos – Polgármesteri Elismerő Oklevél

2014
Friedmanszky Zoltán – Polgármesteri Elismerő Oklevél

2015
Kopeczky Lajos – Polgármesteri Elismerő Oklevél

2016
FTC Férfi Labdarúgócsapata Pro Urbe
Ferencváros dij Kü Lajos – Ferencváros Sportjáért dij 
Takács Tibor – Polgármesteri Elismerő Oklevél

2017
Pindak László- Ferencváros Sportjáért dij
Szőke István – Polgármesteri Elismerő Oklevél

2018
Gera Zoltán – Ferencváros Díszpolgára
Bálint László – Polgármesteri Elismerő Oklevél 

 

Ezután kezdetét vette a koccintás.

 

fotók: Róth Tamás