135 éves az Újpesti Torna Egylet!

Az Újpesti Torna Egylet (UTE) vezetői, korábbi és mai sportolói kedden ünnepélyes keretek között emlékeztek meg arról, hogy 135 éve, 1885. június 16-án alapították meg a lila-fehér klubot.

A legrégebbi ma is működő egyesület Megyeri úti székházánál az UTE Labdarúgó Akadémia tagjai által alkotott sorfal között elhaladva Őze István klubigazgató és Zsigmond Barna Pál, a IV. kerület országgyűlési képviselője koszorúzta meg Aschner Lipót, a klub első elnöke és legnagyobb mecénása, valamint Técsőy Tichy Henrik, az úszó- és vízilabda szakosztály egyik alapítójának emléktábláját, majd Szusza Ferenc legendás labdarúgó szobránál Sontra Tamás, az akadémia igazgatója és Balajcza Szabolcs, az UTE edzője, az Újpest FC korábbi kapusa helyezett el lila-fehér koszorút. Bene Ferenc olimpiai bajnok labdarúgó mellszobránál Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász és Ancsin János jégkorongozó helyezte el a megemlékezés virágait – számolt be az MTI.

(Balajcza Szabolcs, az UTE kapusedzője (b) és Sontra Tamás, az UTE Labdarúgó Akadémiájának igazgatója (j) megkoszorúzza Szusza Ferenc szobrát az UTE 135. születésnapján rendezett megemlékezésén a Megyeri úton 2020. június 16-án, MTI/Máthé Zoltán)

(Berki Krisztián olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok tornász (b) és Ancsin János, az UTE szakmai igazgatója (j) megkoszorúzza Bene Ferenc szobrát az UTE 135. születésnapján rendezett megemlékezésen a Megyeri úton 2020. június 16-án, MTI/Máthé Zoltán)

(Zsigmond Barna Pál fideszes országgyűlési képviselő (b), Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívó (k) és Tahon Róbert, az UTE karate szakosztályának igazgatója (j)  MTI/Máthé Zoltán)

Az egybegyűltek ezután a Szent István tér – volt piactér – 19-es szám alatti ház falán, ahol 135 éve néhány sportszerető fiatal megalapította az Újpesti Torna Egyletet, koszorúzták meg az emléktáblát.

Kedves Barátaim!

Újpest nagyközség polgárai közül néhány lelkes fiatal 1885. június 16-án, a piactéri iskola egyik tantermében kimondta az Újpesti Torna Egylet megalakulását. Vajon gondolták-e volna akkor ezek a szenvedélyes ifjak, hogy 135 évvel később több ezer lila-fehér szívű sportoló és szurkoló készül majd hőn szeretett Egyesületünk születésnapjára?  

Az eredeti tervek szerint idén nyáron nagyszabású összejövetellel, közösen ünnepeltük volna a legrégebbi még ma is működő klub, az UTE 135. születésnapját. Az élet azonban másképp alakult. Így idén csak lélekben tudunk összegyűlni erre a jeles alkalomra – én pedig csak így, írásban tudok köszönetet mondani Nektek. 

Elsősorban köszönöm sportolóinknak, kicsiknek és nagyoknak! Nektek, akik nap, mint nap, ha esik, ha fúj, edzésre jártok. Akkor is felveszitek a lila-fehér melegítőt, ha aznap legszívesebben inkább a fal felé fordulva aludnátok még egy kicsit. Köszönöm élsportolók, hogy amellett, hogy egy egész nemzet büszke rátok, példaképei vagytok fiataljainknak. Azért, mert nem csak a sportpályán nyújtott teljesítményetekkel, de sok esetben magánemberként is olyan értéket képviseltek, melyre büszkék lehetünk. Köszönöm az ifjabbaknak is a kitartásukat és lelkesedésüket, őszinte örömömre szolgál, hogy edzőtermeinkben életre szóló barátságok köttetnek, és csellengés helyett az igaz emberré formáló sportot választjátok. Köszönöm a legkisebbek szüleinek azt az áldozatos munkát, mellyel biztosítják a gyerekek edzésre járását.

Nélkületek szegényebb lenne a magyar sport világa!

Köszönöm Nektek is szakosztályvezetők és edzők! Mondják, hogy a mai fiatalok így, a mai fiatalok úgy… Én azonban azt látom, hogy akárhogy is változnak az idők, ti mindig megtaláljátok a hangot az épp hozzátok járó generációkkal. Az általatok képviselt szakmai bázis a biztosíték arra, hogy az UTE-ban sportoló kicsik és nagyok a legjobb teljesítményt tudják nyújtani, és ami talán még ennél is fontosabb: megértik és megízlelik a mozgás örömét, mely remélhetőleg egy életen át elkíséri majd őket. Köszönöm a lelkesedéseteket és a türelmeteket, köszönöm, hogy a nehéz időkben is kitartotok!

Kedves pályamunkások, karbantartók, szertárosok és az irodát működtető, közvetlen kollégáim! Mi lenne velünk nélkületek? Legyen szó akár egy elromlott villanykapcsolóról, akár egy sürgős e-mailről, rátok mindig számíthatunk. Ti vagytok a motor, ti vagytok a szürke hétköznapok hősei, akik nélkül nem indul el a nap az Egyesület életében. Köszönöm nektek a precíz, lelkiismeretes és megbízható munkát!

Hálával tartozunk az elmúlt évtizedekért a sajtónak is! Köszönöm Nektek, újságírók, dolgozzatok a média bármely területén, hogy értő módon tálaljátok az eredményeinket, jobbító szándékkal kérdeztek, és segítetek abban, hogy híreink eljussanak a sportszerető közvéleményhez!  

Tisztelt döntéshozók és támogatók, munkálkodjatok akár lokális, vagy országos szinten, engedjétek meg, hogy ebből az alkalomból titeket is tegezzelek! Nektek is köszönöm, hogy hisztek abban a munkában, amit az Egyesületnél végzünk. Tudjuk, hogy nélkületek nem lennének a felújított létesítmények, nem sportolhatna az a sok gyerek, nem dolgozhatna a rengeteg lelkiismeretes szakember a klubnál, és nem küzdhetnénk világbajnoki-, vagy akár olimpiai érmekért, hiszen ezen a szinten már nem elég a lelkesedésünk….

Utoljára, ám nem utolsósorban szurkolóinknak szeretnék köszönetet mondani! Nektek, akik generációról-generációra, már 135 éve velünk vagytok. Kitartotok jó időkben, rossz időkben, lelkesítetek, erőt adtok sportolóinknak. Akkor is a lelátókon álltok, ha éppen nem úgy fut a szekér, ahogyan vártátok és akkor is, amikor teljes tüdőből, könnyes szemmel üvölthetjük: szép volt, hajrá UTE! Átadjátok és megmutatjátok gyermekeiteknek a lila-fehér szív jelentését, a sport szeretetét, azt, hogy egységben az erő! 

Köszönet az elmúlt 135 évért – köszönet mindenkinek, aki valaha is valami jót tett Egyesületünkért, mindenkinek aki nem rombolt, hanem épített. Hálásak vagyunk az összes klubban tevékenykedő sportvezetőnek és az összes olyan barátunknak, akik valaha az Újpesti Torna Egyletben illetve az Újpesti Dózsában dolgoztak.” írta közleményében Őze István, az UTE klubigazgatója.