14 fős magyar csapat a hazai öttusa Eb-n, búcsú a lovaglástól

Budapesten búcsúznak el a lovaglástól az európai öttusázók, a párizsi olimpia után életbe lépő változás – az akadályverseny sportágba illesztése – előtti utolsó kontinensbajnokságot a jövő héten hétfőtől vasárnapig rendezik a magyar fővárosban. Az eseményen csaknem száz versenyző indulása várható.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, az Eb versenyhelyszíneit a Puskás Ferenc Stadion és a BOK Csarnok által közrefogott Szoborparkban alakítják ki. Balogh Gábor, a honi szövetség elnöke, olimpiai ezüstérmes és világbajnok öttusázó kiemelte, amellett, hogy a magyar versenyzők hazai közönség előtt versenyezhessenek, azért volt fontos idehozni az idei Európa-bajnokságot, hogy „méltó módon búcsúztassuk el a lovaglást” – számolt be az MTI.

A versenyen a párizsi ötkarikás játékok közelsége miatt, az egyesületek döntése alapján, a magyar olimpikonok közül csak Guzi Blanka indul, ő is csak a váltószereplést vállalta, a többiek rápihenés, illetve a sérülésveszély miatt távol maradnak az eseménytől.

(Balogh Gábor; fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

Balogh Gábor azt is bejelentette, hogy az eseményen búcsúztatják el a pályafutását befejező olimpiai bronzérmes, világbajnok Marosi Ádámot.

(Vaszkó Bence; fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

Az Eb záró napján gálaműsorral köszönnek el a lovaglástól. Vaszkó Bence, a gála rendezője elmondta, hogy élőzenés bemutató eleveníti majd fel az öttusa történetét.

(Koleszár Mihály; fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

A sajtótájékoztatón résztvevő Koleszár Mihály nagy örömnek tartja, hogy fiatal versenyzőként hazai világversenyen indulhat, és bízik benne, hogy aranyéremmel örvendeztetik meg a szurkolókat.

(Koleszár Mihály, Balogh Gábor és Bauer Blanka; fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs)

Elhangzott, hogy 44 női és 45 férfiversenyző nevezése érkezett meg a rendezőkhöz.

Az eseményre a belépés ingyenes.

Egy éve a krakkói központú Európa Játékok keretében rendezték meg az Európa-bajnokságot. A magyarok három érmet szereztek és két olimpiai kvótát harcoltak ki. Második lett a Koleszár Mihály, Réti Kamilla páros vegyes váltóban, és harmadikként végzett egyéniben Bőhm Csaba, valamint csapatban a nőknél a Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka hármas. Gulyás egyéniben hetedikként végzett, ez, illetve Bőhm harmadik helye ért párizsi kvalifikációt. Férfi és női váltót nem rendeztek.

Az olimpiára utazó magyar versenyzők, Bőhm, Szép Balázs, valamint Guzi és Gulyás a hazai Eb-n nem vesznek részt.

A budapesti Eb-n induló magyar csapat:
férfiak: Bereczki Richárd, Koleszár Mihály, Demeter Bence, Tamás József, Regős Gergely, Gáll András
nők: Erdős Rita, Simon Sarolta, Réti Kamilla, Bauer Blanka, Alekszejev Tamara, Barta Luca
férfi váltó: Koleszár Mihály, Bereczki Richárd
női váltó: Guzi Blanka, Eszes Noémi
vegyes váltó: később jelölik ki

A program:
hétfő – női és férfi váltó
kedd – női selejtező
szerda – férfi selejtező, női körvívás
csütörtök – női elődöntő, férfi körvívás
péntek – férfi elődöntő
szombat – női és férfi döntő
vasárnap – vegyes váltó

Galéria:

(fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs)