14 olimpiai, 31 világbajnoki cím gazdái a budapesti világkupán

134 nappal a téli olimpia kezdete előtt a budapesti BOK csarnokban sajtótájékoztatót rendezett az Audi ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa Szervező Bizottsága. 43 ország 256 versenyzője lép jégre az első olimpiai kvalifikációs megmérettetésen Budapesten.

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint a 2017. szeptember 28. – október 1. között rendezendő eseménysorozatra 145 férfi és 111 nő, 20 férfi és 18 női váltó nevezett. Igazi sztárparádéra számíthatnak a BOK Csarnokba látogatók: 14 olimpiai, 31 világbajnoki arany gazdái vannak jelen. Bejelentették nemzeti válogatottunk indulóit is. Férfi egyénizőink – minden távon – Burján Csaba, Liu Shaoang Ádó és Liu Shaolin Sándor. Női egyéni versenyzőink Bácskai Sára Luca (1000 méteren), Heidum Bernadett (1500 méteren), Jászapáti Petra (minden távon), Keszler Andrea (500 és 1000 méteren), Kónya Zsófia (500 és 1500 méteren).

A nyolc egyéni világcsúcstartóból hat Budapesten is rajthoz áll. A junior korcsoportú világcsúcstartók esetében hatuk közül négy jelentkezett a budapesti szereplésre, közük Liu Shaoang Ádó és Jászapáti Petra. (Érdekesség, hogy a juniorok közt nincs kínai világcsúcstartó.)

Ami a hazai rendezéseket illeti, Európa-kupának és Európa-bajnokságnak egy-egy, világkupának és junior világbajnokságnak két-két alkalommal, míg világbajnokságnak három ízben volt helyszíne Magyarország. Legutóbb 2013-ban Debrecenben 35 nemzet 179 korcsolyázója lépett jégre.

Dr. Szabó Tünde, Sportért felelős államtitkár

Nagyon örülünk, hogy Budapesten rendezhetjük meg az első Olimpiai Kvalifikációs Világkupát az idényben, és szerintem a korisok is örülnek, hogy az olimpiai kvótákért hazai közönség előtt harcolhatnak. Magyarország kormánya kiemelt fontosságot tulajdonít a sportnak, támogatjuk az új létesítményeket, és a célunk, hogy minden gyerek sportoljon. Kormány határozat született arról, hogy a magyar fővárosban megépüljön egy multifunkcionális sport komplexum: a Nemzeti Korcsolyázó Központ, reményeink szerint 2021-re.Az elmúlt évek sikerei is bizonyítják, hogy jó úton halad ez a sportág, és az ilyen kiemelt nemzetközi sportesemények is hozzájárulnak a sport népszerűsítéséhez.”

Kósa Lajos, MOKSZ Elnök

Mi a szövetségnél mindent megtettünk a Világkupa sikeréért. A célunk, hogy tíz Olimpiai kvótát szerezzünk a pjongcsangi Olimpiára, nemenként ötöt. Nagyon köszönöm Magyarország Kormányának a támogatást. Az utánpótlás nevelés programjain kívül beindítottuk a Testnevelési Egyetemen a felsőfokú korcsolya edzői képzést.

Orendi Mihály, MOKSZ ügyvezető igazgató

Idén januárban kaptuk meg a jóváhagyást, hogy mi rendezzük ezt az eseményt, ez elég kevés időnek tűnt. Ennek ellenére tudtuk, hogy képesek vagyunk rá, annál inkább, hiszen sportolóink nagyon megérdemlik, hogy egy ilyen fontosságú világeseményen hazai közönség előtt versenyezzenek. A sportot szerető közvélemény is megérdemli, hogy itthon láthassák a kiváló magyar versenyzőket, akiknek is köszönhető, hogy Magyarországon is megtanulták, hogy téli olimpiai számban is sikeresek lehetünk.

Váradi Orsolya, SZB ügyvezető igazgató
A jég, ami az esemény szíve-lelke, készen áll, több mint két hete folynak már az előkészületi munkák. A sportolók naponta több órán át folyamatosan használják a jeget, ki kell elégíteni az igényeket. A 144m³ jégfelületből a nap végére 24m³ eltűnik, amit a jégmesterek az éjszaka folyamán újra építenek. Örömmel mutatom be Önöknek a Világkupa érmeit, amiket Hungaricumnak is tekinthetünk: a híres Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette.

A világkupa nemzetközi sajtótájékoztatóján jelentette be a  csapat szakvezetése a versenyen induló magyar versenyzők névsorát. Férfi egyénizőink – minden távon – Burján Csaba, Liu Shaoang Ádó  és Liu Shaolin Sándor.  Női versenyzőink Bácskai Sára Luca (1000 méteren), Heidum Bernadett (1500 méteren), Jászapáti Petra (minden távon), Keszler Andrea (500 és 1000 méteren), Kónya Zsófia (500 és 1500 méteren). A váltók összeállítását később közlik. Közülük Burján Csaba éppen ma ünnepli a születésnapját, 23 esztendős lett.

Róluk a csapatmenedzser, Bánhidi Ákos szemével:

Bácskai Sára Luca

Saci a tettek embere, engem egy hallgatag western hősre emlékeztet csöndes jellemével. Megnyugtató, hogy úgy korcsolyázik, ahogy a legendás Clint Eastwood forgatta a fegyvert.

Heidum Bernadett

A női rövidpályás gyorskorcsolyázás ikonja, akiéhez csupán Huszár Erika eredményessége mérhető. Pályafutása alatt olyan mélységekből tudott újra és újra világszínvonalú eredményeket produkálni, amelyek mások karrierjét könnyedén szétzúzták volna. Ezért több generációs példaképe a sportágnak.

Jászapáti Petra    

500m – 42.895 másodperc. A szakma tudja, a szurkoló csak sejti, hogy ez egy hölgytől szinte űrsebesség. Egy végtelenül bájos és kedves személyiség, aki spártai harcossá válik a jégrelépés pillanatában.

Keszler Andrea

A Turul madár városát, Tatabányát ő helyezte fel Magyarország short track térképére. Rendkívüli energiákat képes mozgósítani női érzékenységéből fakadóan. Ezek az energiák elengedhetetlen izzító elemei az egyéni és csapat eredményességnek.

Kónya Zsófia

Szeged szülötteként Lajtos Szandrától vette át azt a staféta botot, amely a tradícionálisan erős szegedi jelenlétet képviseli. Mindhárom egyéni távon és a váltóban is magasra helyezte a szintet.

Burján Csaba

Egy képzett anatómus maradéktalanul szemléltethetné Csabin, a férfin fellelhető összes izmot és érhálózatot. Erejéből kiindulva, régebben a csapat zongoracipelőjeként jellemeztem, mára e hangszer virtuóza lett, aki a legszebb dallamokat is le tudja játszani.

Liu Shaoang Ádó

A legfinomabb mérnöki műszerekkel is nehéz lenne megtervezni azt az összerendezettséget, ami korcsolyázás közben a mozdulatait jellemzi. Éles eszű, őszinte, jószívű srác. Bizalmát ugyanezekkel a tulajdonságokkal lehet elnyerni. Korosztályában a világ legjobb korcsolyázója, életkorából és tehetségéből adódóan akár három olimpiai ciklusnak is kiemelkedő egyénisége lehet.

 

Liu Shaolin Sándor

A sportág első hazai világbajnoka. Valószínűleg a mesebeli varázsceruza van a korcsolyájába rejtve, annyiszor rajzolt vele sporttörténelmet a jégre. Kivételes fizikai képességek birtokosa, amelyek felhasználásával úttörőként helyezte a magyarországi short track-et a világelitbe.

A sajtótájékoztató nemzetközi világklasszisairól

 

Arianna Fontana

Olimpiai ezüstérmes, három olimpián szerepelt, világbajnok (1500 m). Hatszoros összetett Európa-bajnok, összesen 25 Európa-bajnoki aranyat gyűjtött eddig. Keménységben a szabályok engedte határok legszélső pontjáig is elmegy, sosem volt egy  érzékeny versenyző.

Elise-Victoria Christie

Az idei év háromszoros világbajnoka (1000, 1500 m, összetett), tízszeres Európa-bajnok. Elise pályafutása a műkorcsolyával indult. A művészi vénáját hozta magával a short track világába is. A rotterdami világbajnokságra a keménysége is beérett.

A magyarországi világkupa érmeit a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette. A hungarikumnak számító Zsolnay márkanév mind a mai napig különleges tudást, innovációt, egyedi eljárásokat, értékes művészeti tárgyakat jelent. Az érem alapanyaga pirogránit foglalat, porcelán (arany, ezüst, bronz) belső.

134 nap múlva kezdetét veszi a téli  olimpia.

fotók: Róth Tamás MOKSZ/Sportmenü

Vélemény, hozzászólás?