16. Szent István napi nemzetközi díjugrató verseny, Kakuk Lovasudvar

Tökéletes időjárás és csodálatos környezet fogadta a hagyományos augusztus huszadikai díjugratásra érkezőket a somoskőújfalui Kakuk Lovasudvarban, ahová az ország minden tájáról és Szlovákiából is érkeztek versenyzők.

Szokás szerint a nyitott és felkészítő versenyszámokkal kezdődött a nap, minimális (60-65 centi) magasságban, itt főleg utóbbiban gyerekekről, azaz teljes mértékben kislányokról volt szó, akik még csak most kezdenek ismerkedni a sportág szépségeivel. Közülük is kitűnt magabiztos, hibátlan és rendkívül lendületes lovaglással Susán Hanna (Kakuk Lovasudvar SE), látszott rajta, hogy a kiváló versenyzők (Balla Dóri és Annamária) foglalkoznak vele. A ketegóriák nem, a magasság viszont változott a következőkben, de 90 centitől a nyitottban már csak a „profik” próbálkoz(hat)tak,. Egy méteren kezdő lovasok stílusoztak, majd hazánk legjobb díjugrató polgármestere, a Nógrád Megyei Lovas Szövetség elnöke, Sándor Szandra (Kis Cserhát LSE) is színre lépett Vokál nyergében. Maradt a magasság, de nyitottban például a száguldó polgármester- asszony gyengén „vokálozott”, így át is ült Deja Vu hátára, ám még nem voltak bemelegedve és nem érezték az összhangot, így 110-en is lecsúsztak a „dobogóról”.

(A díjugrató polgármesterek (ha egyáltalán vannak ilyenek) legjobbja: Sándor Szandra , fotó: Márton István)

A röpke ebédszünetben jó volt látni a rengeteg, első osztályt is megjárt egykori SBTC labdarúgót, akiket a házigazda Kakuk József trombitált össze és látott vendégül egy nosztalgia-találkozó keretében. Délutánra nőtt a tét (100 ezer Ft az elsőnek) és nőtt a feszültség, mert a leglátványosabb versenyszám, a show következett. Itt pontokat lehetett gyűjteni, de fokozatosan nőtt a pálya nehézsége, az utolsó akadálynál a Jokernél pedig már 115 centi volt a magasság. És ekkorra már előkerültek olyan nagyágyúk, mint az olimpikon és magyar bajnok és két lóval is benevező Göttler Vilmos, a fehérorosz Alekszandr Serakov, vagy Körtvélyessy Péter, aki egyébként nyolc lóval és érkezett Somoskőújfaluba és négy fiatal hátast maga lovagolt meg a verseny keretében. Az eddig csak csendben nézelődő magyar amatőr bajnoknő Bozsóky Zsófia is ringbe szállt, sőt a többszörös Nógrád megyei bajnok, a tavalyi versenyen remeklő és most is versenyigazgató Balla Dóra.

(Versenyigazgatókén minden teher rá hárult, ennek ellenére két számban is indult Balla Dóra, fotó: Márton István)

A nagyérdemű legnagyobb megelégedésére a nívós mezőny rendkívüli showt varázsoltak a díjugratás hazai Wimbledonjának is nevezett Platthy stadion nézőinek. Jellemző a versenyszám kiegyenlített viszonyaira, hogy kilencen is a maximális 40 pontot gyűjtötték össze, és közöttük csak az időeredmények döntöttek. Bozsóky Zsófi Charlotte hátán majd egy másodpercet vert a 2. és 4. Göttlerre, (Jégvirág, Cortez), a száguldó polgármester Sándor Szandra (Deja Vu) például 8. lett. Ezután a Platthy József nagydíjon 120 centire növelték az akadályok magasságát.

(Bozsóky Zsófi mindent vitt a királykategóriákban, fotó: Márton István)

A győzelemért járó 200 ezer forint azért alaposan megemelhette az indulók pulzusszámát. Körtvélyessy három lovat is megült egy fenékkel, Göttler és Bozsóky csak kettőt. Végül a kötélidegekkel bíró Bozsóky Charlotte-tal nem vert le egyetlen rudat sem, ás ráadásul 3 tized másodperccel gyorsabb volt Göttlernél (Cortez) és 8-cal (!) az ugyancsak hibátlan szlovákiai Horváth Norbertnél (Raptor). Ezzel ő a verseny 16 éves történetében az első hölgy, aki a két kiemelt számot is megnyert. A finálé egyik indulóját és versenyigazgatóját Balla Dórát egy rövid értékelésre is kértem. „Várakozáson felüli indulószámmal, színvonallal és izgalmakkal sikerült meglepnünk közönségünket akik a vírushelyzet ellenére sem hagytak cserben minket. Bízunk egy vírusmentes folytatásban jövőre!

Márton István