18 éves az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Kik azok a DIABMENTOROK, és mit csinálnak csaknem ÖTEZREN? Scherer “Pepe” Péter cukorbeteg lesz?

Az elnevezést a 18. születésnapját ünneplő Egy Csepp Figyelem Alapítvány találta ki. Ők azok a pedagógusok, akik azért felelnek óvodákban, iskolákban, hogy a cukorbeteg gyerekek megfelelő ellátást kapjanak. Egyre többen vannak az országban annak köszönhetően, hogy az Alapítvány szakemberei felkészítik őket az Oktatási Hivatal megbízásából, azaz a pedagógusok hivatalos képzését az Egy Csepp Figyelem Alapítvány végzi országszerte. A szervezet sajtóeseményén bemutatták a Diabváltó programot, ami a cukorbeteg fiatalok felnőtté válását segíti, de a legújabb kampányfilmet is, amiben Scherer Péter figyelmezteti képzeletbeli önmagát a cukorbetegség veszélyeire.

2021 szeptemberében indultak el a DiabMentor továbbképzések országszerte azoknak a pedagógusoknak, akik a köznevelési törvény szerint a cukorbeteg gyerekek intézményi ellátásáért felelnek. Egyebek mellett megtanulják, hogyan kell vércukrot mérni, mik a rosszullét jelei, hogyan adják be az inzulint, vagy mit ehet egy cukorbeteg gyerek. De mi is történik, ha kiderül a diabétesz? Ezt is megmutatja az alapítvány egy interaktív 3 dimenziós programmal, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatott – hangzott el a keddi sajtóeseményen.

Diabváltó – ezen a néven elindult az Egy Csepp Figyelem Alapítvány online tudásbázisának legújabb felülete, melyen azok a cukorbeteg fiatalok találnak hasznos tartalmakat, akiknek kihívásokkal jár az orvosváltás. 18 éves koruk után búcsút kell venniük kedvenc gyermekdiabetológusuktól, és a felnőtt ellátásba kerülnek, új orvossal, új szabályokkal találkoznak. A fiatalok családtagjainak, pedagógusainak és kortársainak is hasznosak lehetnek ezek az információk. A Diabváltó elkészítését szintén a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 18. születésnapja alkalmából készült egy kisfilm a csaknem egymillió embert érintő 2-es típusú cukorbetegségről. Főszereplője Pepe (Scherer Péter), aki, ha felismeri magán a cukorbetegség rizikófaktorait, elmegy vércukorszint-mérésre. Az alapítványnál ingyenesen megméretheti, mert az “egycseppes” szűréseken idén is bárki részt vehet. A sárga szűrősátrak ott lesznek ismert futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. A program támogatója a 77 Elektronika, a Beurer, az AstraZeneca, a Cerave, a Magyar Telekom, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Együttműködési Alap.

Már 10 éves az alapítvány hagyományos pedagógus érzékenyítő programja a „Belevalók”, mellyel eddig csaknem 5 500 pedagógust és egyetemi hallgatót értek el. Az oktatás része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. A „Belevalók” szakmai partnere a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, támogatója a 77 Elektronika, a Sanofi, a Miniszterelnökség és a Beurer.

Továbbra is kiemelten fontos az alapítvány számára a gyerekek érzékenyítése is. TEENS néven a 13-14 éves korosztálynak 3 évvel ezelőtt elindított egészségprogram most újabb iskolákba jut el. A program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a krónikus betegségekre -cukorbetegség, magas vérnyomás -, amelyek már a fiatalokat is érintik. A korosztály által közkedvelt internetes alkalmazások segítségével tanulhatnak egészséges táplálkozásról, a test és lélek összehangjáról, egészségmegőrzésről.

Töretlen népszerűséggel fut idén is a 2018-ban elindított KiDS elnevezésű diabétesz képzés, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. A program, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány valósít meg Magyarországon a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú diabéteszes gyerekek elfogadására irányul. A TEENS és a KiDS támogatója a Sanofi.

November 19-én a MOM Sportban lesz az alapítvány ingyenes családi egészségnapja, az Egy Csepp Világnap, melyet a nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan rendez meg. Az ingyenes szűrések és tanácsadások mellett gyermekprogramokkal, talkshow-kal, koncertekkel várják a látogatókat az eseményre. Támogató a Sanofi, a Beurer és az AstraZeneca. Főtámogató a magyar Dcont© vércukormérőket fejlesztő 77 Elektronika Kft.

És jön a DÖNTŐ az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2023-as Magyarország Cukormentes Tortája versenyében, melynek győztesét a Magyarország Tortájával együtt augusztusban ismerheti meg a nagyközönség. A program főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft, támogatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Eurofins laboratórium.

 

fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány