2022-ben újra judo világbajnokságot rendezünk!

Csütörtökön délután a Sofitel Hotel Chain Bridge különtermében megtartották a pénteken kezdődő Budapest Judo Grand Prix sorsolását. Az olimpiai kvalifikációs viadalon 82 ország 550 judósa lép tatamira.

A Magyar Judo Szövetség tájékoztatása szerint Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke köszöntötte a nemzetközi küldöttségeket az esztendő legfontosabb magyarországi judoeseményén, az IJF World Judo Tour budapesti Grand Prix-versenyén, egyben bejelentette: 2022-ben ismét Budapest lesz a felnőtt judo világbajnokság házigazdája.

 

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke üdvözölte a nagy judocsalád tagjait, kiemelve, hogy a tokiói kvalifikáció és felkészülés szempontjából egyaránt fontos esemény a budapesti, s kifejezte reményét, hogy három év múlva ismét emlékezetes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország.

A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-csúcsa – 86 ország 573 indulója volt 2018-ból, ez ebben az évben nem dől meg, 82 ország 550 sportolója vesz részt a magyar GP-n. Ennek természetesen az olimpiai kvalifikáció az elsődleges oka: mindenki igyekszik taktikázni, elkerülni az esetleges nehéz ellenfeleket, vagy éppen megnehezíteni a kihívók dolgát. Így fordulhatott elő, hogy előzetesen 86 ország 625 judósa nevezett. A Nemzetközi Judo Szövetség néhány hete – éppen a taktikátások miatt – már nem publikálja előzetesen a nevezők adatait, így kevésbé tudnak a névsor alapján kalkulálni a válogatottak.

A mezőny természetesen így is rendkívül erős és népes lesz olimpiai, világ- és kontinensbajnokok sorát láthatjuk majd a Papp László Budapest Sportaréna tatamiján. A teljesség igénye nélkül ott lesz a budapesti küzdőtéren Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi és a brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Tonaki Funa, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, vagy éppen a háromszoros világbajnok japán klasszis, a japán Ebinuma Maszasi, aki nem őriz szép emlékeket Budapestről, hiszen tavaly a GP fináléjában éppen Ungvári Miklóstól szenvedett vereséget.

A sorsolásnál a mieink közül kiemelt helyre került az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva, a junior Európa-bajnok Pupp Réka és a világbajnoki bronzérmes Karakas Hedvig, de számukra sem jelölt ki könnyű utat a sors(olás).

Teljesen mindegy, milyen a sorsolás, a verseny végén az eredménnyel lehetünk elégedettek vagy elégedetlenek. Az látszik, hogy nagyon erős a mezőny, senkinek sem lesz könnyű dolga“ – vélekedett Toncs Péter női szövetségi kapitány a sorsolásról. Pánczél Gábor, a férfiak kapitánya hozzátette: „Ungvári Miklósnak és Attilának, Cirjenics Miklósnak is viszonyleg kedvező a sorsolása, Tóth Krisztiánnak annyira nem, de most csak azokról beszélek, akik az olimpiai részvételre pályáznak. A fiatalok számára természetesen a tapasztalatszerzés és a tisztes helytállás a legfőbb feladat.

 

A hivatalos ceremónia még egy eseményt tartogatott: Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelán manufaktúra vezérigazgatója és Marius L. Vizer, az IJF elnöke együttműködési megállapodást írt alá. A Herendi Porcelánok már jó néhány esztendeje jelen vannak a világ judoeseményein, többek között a 2017-es budapesti világbajnokságon is ilyen díjat kaptak a győztesek.

Fontos információ a Budapest Judo Grand Prix-vel kapcsolatban, hogy változott a kezdési időpont: mindhárom versenynapon 10:30-kor kezdődnek a selejtezők. A délutáni program rajtja nem változott: minden nap 17 órakor kezdődnek a döntők és az érmes mérkőzések, ezt a programot Magyarországon a SportTV élőben közvetíti.

A program

2019. JÚLIUS 12. PÉNTEK
Női 48 kg, 52 kg, 57 kg
Férfi 60 kg, 66 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 13. SZOMBAT
Női 63 kg, 70 kg
Férfi 73 kg, 81 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 14. VASÁRNAP
Női 78, +78 kg
Férfi 90, 100, +100 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

HELYSZÍN:
Papp László Budapest Sportaréna
Cím: Budapest XIV., Stefánia út 2.

 
A magyar csapat

FÉRFIAK
60 kg: 
Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Monori Dániel (UTE), Vida András (Győri AC)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Pongrácz Bence (UTE), Kozma Ákos (Kaposvári JK)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE), Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC), Tóth Botond (Szegedi JSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Rajkai Róbert (Százhalombatta), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC), Gőz Roland (MTK Budapest), Kordély Péter (Kaposvári JK)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Árvai Péter (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Kerstner Róbert (Veresi KE)
NŐK
48 kg:
 Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Szabó Katinka (BHSE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Kovács Kitti (BHSE), Kármán Andrea (UTE), Varga Brigitta (KSI SE)
63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Katzenmajer Kíra (Mogyi-Bajai JC)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE)
78 kg: Salánki Evelin (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymazi SE), Nagy Kitti (Szatymazi SE)

Fotó: MJSZ, Horváth György