81 évesen, a 6. Balaton átúszásán áll rajthoz Bucsányi Elemér

Bucsányi Elemér közel a 82. születésnapjához sem hagyná az idei 35. Lidl Balaton-átúszást. Jöhet bármilyen időjárási akadály, őt semmi sem zavarja, mert az átúszás előre megjelölt három hétvégéjére szabaddá tette magát. Számára ez az nyár első számú eseménye!

A BSI tájékoztatása szerint az örökifjú Bucsányi Elemér eddig már átkorcsolyázta, körbe biciklizte és ötször át is úszta a Balatont. Legidősebb indulóként – mint az úszás, és a magyar tenger szerelmese – hatodik alkalommal is nekivág a 35. Lidl Balaton-átúszásnak.

Mióta része az úszás az életének?

Gyerekkoromban ugyan megtanultam úszni, de utána sokáig nem gyakoroltam ezt a sportot. Aztán, ahogy nyugdíjba mentem és több időm lett, úgy egyre többet foglalkoztam az úszással, és kb. 25 éve rendszeresen része az életemnek. Így most már ott tartok, hogy heti három alkalommal 2-3 km-t is leúszom az uszodában, persze csakis békatalpban.

Hogyhogy békatalppal úszik?

Nem tudom, egyszer kipróbáltam és olyan hamar megszoktam, hogy most már nehezen tudom elképzelni, hogy ne ezzel ússzak. Ez kicsit olyan, mint a gyaloglás helyett kerékpározni, ugyanakkor ehhez is kell sok gyakorlás, mert különben csak nehezíti a mozgást, így sokan nem is tudnak vele megfelelően úszni. Én ezt használom a medencében is, és a nyíltvízen is.

Hogy kapott kedvet ahhoz, hogy a medence után a nyíltvizet is kipróbálja?

Sokat jártunk kempingezni a tengerhez, és a Balatonhoz is, így evidens volt, hogy nyíltvízen is kipróbálom milyen hosszabb távokat úszni. Az egyik kedvenc tengerparti helyünk az Isztria-félsziget. Itt is számtalanszor úsztam a tengerben, mivel szerettem a hullámokat és a sok kis apró szigetet, ahova át lehetett úszni. Egyik alkalommal egy hajóról felajánlották, hogy felvesznek, de mondtam, hogy szó sem lehet róla, mert én úszni jöttem, és nem azért hogy hajóval vigyenek át.

Mikor vágott neki először a Balatonnak?

2012-ben volt az első átúszásom, akkoriban már rendszeresen jártam az uszodába, és az ottani úszótársak beszélgettek a Balaton-átúszásról, én pedig kedvet kaptam hozzá, aztán pedig egyre jobban belejöttem. 2014-ben jegyeztem a legjobb időm, akkor 2 óra 8 másodperc alatt úsztam át, a legrosszabb eredményem pedig 2 óra 5 perc volt. Most szombaton bízom benne, hogy újra hozom a tőlem megszokott formát.

A család többi tagja is ilyen sportos?

Szerencsére igen. A fiammal tavaly indultunk együtt először, akkor 1 óra 52 perc kellett neki ahhoz, hogy célba érjen. Idén is együtt indulunk, de aztán persze elválnak majd útjaink, hiszen ő gyorsabb, mint én, és itt amúgy is mindenkinek a saját tempóját kell megtalálnia. Az úszás szerintem inkább „magányos sport”, még akkor is, ha sokan vannak körülöttünk.

Mi tanácsol, hogy lehet teljesíteni ezt az 5,2 km-t?

Edzésben kell lenni, és érdemes nyíltvízen is kipróbálni magunkat. Ki kell választani egy kényelmes egyenletes tempót, és abban kell úszni a célig. Én is mindig próbálok ugyanazzal a sebességgel menni az elejétől a végig, kinézek egy pontot és tartom az irányt, hogy a lehető legrövidebb úton érjek át Balatonboglárra. Gyorsúszásban megyek, aztán legfeljebb, ha pihenni akarok kicsit és nézelődni, akkor átváltok hátúszásra.

Miért szeretné hatodjára is átúszni a Balatont?

Számomra ez már hagyomány, hogy itt vagyok mindig, hozzátartozik a nyárhoz, amellett pedig imádom a vizet és az úszást. És nem utolsó sorban az egész rendezvények jó hangulata van, igazi közösségi élmény a rajtolástól a célba érkezésig, emellett pedig a Balatonra mindig jó érzéssel gondolok, hiszen valahol a fiatalságomat juttatja eszembe.

(ma)

További információk a 35. Lidl Balaton-átúszásról a www.balaton-atuszas.hu honlapon.

Vélemény, hozzászólás?