A CAS mellett a NOB is reformra szorul az orosz jogászegyesület elnöke szerint

Az Oroszországi Jogászegyesület támogatja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) reformjára vonatkozó kezdeményezést, de nélkülözhetetlennek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) reformját is – közölte Szergej Sztyepasin, az egyesület elnöke az Interfax hírügynökséghez kedden eljuttatott nyilatkozatában.

Sztyepasin Thomas Bach NOB-elnöknek arra a vasárnapi bejelentésére reagált, amely szerint a bizottság annak ellenére sem hív meg Phjoncshangba 13 orosz sportolót és két edzőt, hogy a CAS felmentette őket a doppingolás vádja alól. Bach kijelentette, hogy elégedetlen a bíróság döntésével és hangot adott álláspontjának, hogy a bíróság belső reformra szorul.

Sztyepasin szerint a NOB a meghívások visszautasításával nemcsak a józan észnek mond ellent, de az Olimpiai Charta „legkevesebb négy elvét megsérti”, aminek következtében az orosz sportolók „diszkrimináció” és „jogsértés” áldozatai lettek. A jogász a sport átpolitizálásával vádolta meg a bizottságot.
A NOB a sportolók meghívásának precedens nélküli jogával ruházta fel magát olyan, egyoldalúan meghatározott kritériumok alapján, amelyek csak az orosz sportolókra vonatkoznak. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Közölte, hogy az Oroszországi Jogászegyesület kész az összes orosz sportolót a CAS előtt képviselni.

Sztyepasin egyébként korábban volt miniszterelnök (1999 májusa és augusztusa között), igazságügyi miniszter és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója is.

(MTI)