A csapatok versenyében is indulhatunk a téli olimpián!

Csapatversenyben is indulhatnak alpesi sízőink az olimpiai játékokon, miután a kvóták visszaosztásakor a magyar csapat indulási jogot kapott a Nemzetközi Síszövetségtől. Ezáltal egy újabb férfi síző is kvótához jutott, így Kékesi Márton mellett a világkupa pontszerző Samsal Dalibor vehet részt az olimpián, a dél-koreai Pjongcsangban. A magyar csapat két női tagja Hozmann Szonja és Maróty Mariann lesznek. Magyarország először versenyezhet a világ legjobb 16 csapata között.

A Magyar Sí Szövetség tájékoztatása szerint bár Miklós Edit világklasszis versenyzőnk sérülése miatt nem lesz ott a téli olimpián, de kiváló eredményeinek köszönhetően sikerült újabb sporttörténelmi sikereket elérnie sísportunknak: az alpesi sízők csapatversenyében először magyar sízők is bizonyíthatnak, ezáltal a férfiaknál és a nőknél is két-két versenyző képviselheti majd az országot. A szakvezetés döntése értelmében a két férfi kvótát Kékesi Márton és Samsal Dalibor kapja. A nőknél már korábban eldőlt, hogy Hozmann Szonja mellett várhatóan Maróty Mariann utazhat, amennyiben a FIS elfogadja az egyik kvóta B kvalifikációs versenyzőhöz kerülését. Azáltal, hogy a csapat megkapta az indulási jogot, ez a döntés automatikusan két-két helyhez juttatja Magyarországot.

Mára biztossá vált, hogy a Magyar Sí Szövetség három sportágban 7 sportolóval képviselheti Magyarországot a dél-koreai Pjongcsangban.

Alpesi sízés – Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, Kékesi Márton, Samsal Dalibor

Sífutás – Szőcs Emőke, Kónya Ádám

Szabad stílusú sízés – Elizabeth Swaney Mariann

A Magyar Sí Szövetség ezen felül is segíteni kívánja a teljes magyar olimpiai csapat sikerét, ezért valamennyi olyan kísérői akkreditációt, amelyre már csapatai felkészítése és versenyeztetése érdekében nincs szüksége, teljes egészében átadja a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnek elősegítve céljaik teljesülését, hogy a 2018-as olimpiáról minél fényesebb érmekkel térhessenek haza sportolóik” – közölte Kapitány Ildikó a síszövetség főtitkára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Nagyon örülünk a magyar sísport sikerének, legfőképp azért, mert az olimpiák történetében először lesz csapatverseny, és nagy dolog, hogy a magyar sízők is ott lesznek. Sajnálom, hogy ennek a sikernek nem lehet részese Miklós Edit. De bízunk benne, hogy a Samsal Daliborral kiegészült csapat a legjobb eredményeket tudja haza hozni alpesi síben is” – nyilatkozta Stark Márton, a szakág szövetségi kapitánya.

A magyar sportolói küldöttség így 19 fős lesz Phjongcshangban. Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben Kékesi, Dalibor, Hozmann és Maróty indulhat, míg sífutásban az egy-egy magyar szereplési joggal Kónya Ádám és Szőcs Emőke. Szerdán derült ki, hogy Swaney Elizabeth révén a síakrobaták félcső számában is lesz magyar a dél-koreai játékokon.