A divízió I/A jégkorong-vb lebonyolítását is érintheti a koronavírus-járvány

A divízió I/A világbajnokság lebonyolítását is befolyásolhatja a koronavírus-járvány Sipos Levente, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára szerint, aki emellett arról is beszélt az M4 Sport Sporthíradójában, hogy az elhalasztott női vb miatt a magyar csapat programját át kell szervezni.

Nem így terveztünk bennmaradni az A csoportban két egymást követő évben, de helyt fogunk állni jövőre” – ígérte hétfőn a szövetségi elöljáró, hozzátéve, hogy a halasztás hátterében a fogadó kanadai tartomány döntése áll – rta az MTI.

Maga Új-Skócia, ahol a világbajnokságot rendezték volna, döntött úgy, hogy nem kíván helyet adni olyan rendezvények, ahova több tízezer vagy százezer ember utazik külföldről.” – mondta.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szombaton határozott arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják a női jégkorong-világbajnokságot, amelyen – története során először – a magyar válogatott is szerepel.
A topesemények egy sportág számára nagyon fontosak mind a nézők, mind pedig a sportolók szempontjából, tehát bizakodtunk abban, hogy talán ezt el lehet kerülni” – mondta Sipos Levente, aki arról is beszélt, hogy a szövetség vezetősége hétfőn ül össze a stábbal, hogy megvitassák, hogyan alakuljon át a következő hetek korábban leszervezett felkészülési programja.
Valószínűleg nem utaznak el a lányok Németországba az ottani felkészülési mérkőzésekre. Igyekszünk a formájukat fenntartani, de a belső motiváció az, amin igazából dolgozni kell, az pedig részint a klubokkal közösen kell, hogy történjen” – vázolta fel a feladatokat.

A női vb március végén rajtolt volna a kanadai Halifaxben és Truróban, de a módosítás nyomán jövő tavasszal rendezik meg, változatlan mezőnnyel.

A főtitkár kitért rá: vasárnap érkezett a hír arról, hogy Szlovéniában nem szeretnének 500 fő fölötti rendezvényeket lebonyolítani, így valószínű, hogy a férfi divízió I/A világbajnokság sem ott lesz.
Ez azonban nem egy hivatalos IIHF-döntés, hanem egyelőre a befogadó ország saját kommunikációja” – hangsúlyozta.

A ljubljanai vb – melyen a magyar válogatott is szerepel – április, május fordulóján lenne.

Sipos Levente szerint kevésbé valószínű, hogy halasztva ugyanott rendezik majd meg. A főtitkár komoly problémának nevezte, hogy ha egyes divíziókban lesz vb, másokban esetleg nem, hogyan számolják majd a ranglistapontokat.

A leszervezett felkészülést illetően úgy fogalmazott, hogy egyelőre egyik beutazó ország, illetve egyik fogadó ország szövetsége sem mondta le a tervezett mérkőzéseket.