A Dobópápa hagyatéka

Olimpiai érem aranyozhatja be a DOBÓ SE fennállásának 25. esztendőjét . A „Dobópápa” Németh Páltól 2009-ben a fiai vették át a váltóbotot.

A magyar atlétika olimpiai szereplésének mérlege nem kis mértékben attól függ, hogy a szombathelyi DOBÓ SE kalapácsvetőinek a bizonyítványába milyen osztályzat kerül. Az már most biztos, hogy a 2013-ban ifjúsági világbajnokságot nyert, egy évvel később pedig a juniorok mezőnyében második helyen végzett Gyurátz Réka, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzéremmel büszkélkedő Halász Bence dobókörbe léphet a tokiói ötkarikás versenyeken, az viszont csak később derül ki, hogy velük együtt Pars Krisztián és talán még Rába Dániel is ott lehet-e a magyar küldöttségben – írta az SzPress Hírszolgálat.

Az élvonalig eljutó kalapácsvetők felnevelésére „szakosodott” szombathelyi atlétaműhely, amelyhez hasonló talán nincs is a világon, március 29-én érkezett el megalakulásának 25. évfordulójához, de a születésnapi ünnepségre csak június 29-én kerülhet sor, mert az egyesület legjobbjai jelenleg ciprusi edzőtáborban készülnek a szabadtéri idényre. Így hát a nyári ünnepségen emlékeznek majd meg az eltelt negyedszázad ragyogó eredményeiről és tisztelegnek a sportegyesület alapítója, a 2009-ben eltávozott Németh Pál emléke és életműve előtt.

A nem alaptalanul „Dobópápaként” emlegetett mesteredző kitartó munkája nélkül aligha alakulhatott volna meg 1996-ban a DOBÓ SE, amelynek ma is az egyik legemlékezetesebb eredménye Pars Krisztián londoni olimpiai bajnoki győzelme. Hab lenne a 25 gyertyás ünnepi tortán, ha a nyitott kérdések közül addigra az is tisztázódna, hogy a 39 esztendős kalapácsvető a negyedik olimpiáján is felsorakozhat-e a világ legjobbjai között.

Három sportágban remekelt

Regénybe illő édesapánk életének története, aki elsőosztályú kosárlabda és röplabda csapatokban is játszott, mielőtt 24 esztendősen kipróbálta volna magát kalapácsvetőként is. Amibe ő belekezdett, abból mindig a legtöbbet akarta kihozni. Legendás szívóssága és alapossága volt versenyzőként, majd edzőként és sportvezetőként is a sikereinek titka – mesélte az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Németh Zsolt, aki a bátyjával, Lászlóval karöltve immár a tizenkettedik éve áll a kormánybot mögött. – Nyúlánk ember volt, hosszú karokkal, ezért kapta fiatal korában a „Dióverő Pózna” becenevet. Fejébe vette, hogy bajnoki érmet nyer kalapácsvetőként és ez kétszer sikerült is neki, pedig akkoriban, a hetvenes évek elején is igencsak sűrű volt a magyar élmezőny. Annak élén olyan kiválóságok versengtek a világelittel, mint a mexikóvárosi olimpiai bajnok Zsivótzky Gyula, a mögötte a harmadik helyen végzett Lovász Lázár, valamint az ötödik helyet megszerző Eckschmiedt Sándor. Édesapánk 35 éves volt, amikor utoljára tudott javítani a legjobbján, pályafutását 67,62 méteres dobással zárta. Az igen erős honi kalapácsvető mezőnyben igaz csak kétszer tudott a dobogóra állni, de mindkétszer Zsivótzky Gyulát kellett leszorítania a dobogóról.

Tekintélyes éremgyűjtemény

Azt, hogy a hat olimpiát megjárt Németh Pál milyen sikeres edző volt és milyen szilárd alapokra helyezte a DOBÓ SE jövőjét, dicsőséglisták és beszédes statisztikák tucatjával lehetne bemutatni. Mindeddig 958 magyar bajnoki aranyérmet nyertek a dobóműhely versenyzői. Csak a példa kedvéért arról mindenképpen meg kell emlékezni, hogy egykori tanítványai közül Divós Katalin világbajnoki negyedik helyezést ért el, és egymaga 96 magyar bajnoki (korosztályos, felnőtt és csapat) aranyat gyűjtött össze, Gécsek Tibor Európa-bajnok lett 1998-ban a budapesti Európa-bajnokságon, ugyanő két világbajnokságon is bronzérmet vehetett át, és 11 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán a felnőtt országos bajnokságokon. Aztán egy új generáció képviselői követeltek helyet maguknak, élén Pars Krisztiánnal, aki a nemzetközi versenyeken megszerzett érmeihez idehaza 12 bajnoki győzelmet tett hozzá. Mérlege ennél is mutatósabb lehetne, ha az olimpiai bajnokot sérülések és műtétek nem fékezik le. Krisztiánnak és a már nem csak trónkövetelő, hanem a trónt el is foglaló Halász Bencének köszönhetően a “Dobósok” 2005 óta egyetlen bajnoki aranyat sem engedtek át hazai vetélytársaiknak, míg a nőknél Gyurátz Rékának köszönhetően sorozatban már az ötödik bajnoki címükkel büszkélkedhetnek.

A szombathelyi kalapácsvetőműhelyt tehát, az apai örökséget gondozva, a Németh-testvérpár vezeti, akik az életüket szentelték az atlétikának, és hisznek abban, hogy erőfeszítéseiknek a jövőben is meglesz az eredménye. Két segítőtársuk neve mindenképpen említést érdemel. A szombathelyi stáb nélkülözhetetlen tagja Gubián Tamás, valamint Csercsics Richárd is. Nekik is köszönhető, hogy a DOBÓ SE futószalagon hozza fel az élvonalba a nemzetközi szinten is éremszerzésre esélyes versenyzőket, amilyen például Rába Dániel, Doma Benedek, Varga Donát, a nőknél pedig Németh Zsanett és Vízkeleti Villő.

A kérdés csak az, hogy a szombathelyi kiválóságok közül hányan szerepelhetnek majd a 2023. évi budapesti világbajnokságon, és ott milyen sikerrel képviselik a magyar színeket.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotók: atletika.hu; DOBÓ SE, szombathely.hu