A DTM-ben a jövő (e)sportja most visszatér a múltba

Az életveszélyes Covid 19 vírus most alaposan fellendítette az egyébként is előretörő, de azért ennek ellenére eddig még azért gyerekcipőben járó esportot, mert bár kényszerűségből, de egyre több sportág résztvevőit kényszeríti jobb híján „pótcselekvésre”, még ha ez utóbbi szóhasználatom biztos kiváltja az egyre népesebb profi Sim-sporttudorok és szimulátorcsászárok ellenszenvét.

Virtuális Giro ’d Italia, ralikrossz vb, WTCR, stb. után most a Német Túraautó Bajnokság, a DTM is lépni kényszerült. Ők a ma és a jövő esportját egy parányi időutazásra viszik, de nem szokás szerint előre, hanem vissza a múltba. Egy 5 versenyből álló DTM esports Classic Challenge sorozatot indítanak el májusban, amikor is minden hétvégén a RaceRoom és a DTM leghíresebb járművei fognak megvívni egymással és melyen a DTM legjobb 15 mostani és korábbi valódi versenyzői, sztárpilótái 5-5, az egyes eseményekre regisztrált 100 leggyorsabb selejtezős közöl véletlenszerűen kiválasztott szerencsések ellen ülnek be a szimulátorokba. a 2020-as DTM-szezon eredetileg a hétvégén (április 24–26.)

(DTM Red Bull Ring, Spielberg 2013; fotó: Márton István)

A valódi DTM egyébként a belgiumi Zolderben most a hétvégén indult volna, így a jövő heti Classic Challenge a hiánypótló alternatívája lesz és lehetővé teszi a sport jelenlegi csillagai számára az összecsapást a versenytörténelem legnépszerűbb DTM-es Audi és a BMW autóival. „Az e-sport már fontos része az auto, és-motorsportnak. Mivel a valódi versenypályákat a koronavírus miatt nemzetközileg blokkolják, óriási növekedést tapasztaltunk az online versenyzés terén. Most, hogy a világ legjobbpilótái versenyezni akarnak, és mivel a csúcskategóriás számítógépek és a megfizethető szimulátorok szűkítik a szakadékot a valódi és a virtuális között, az esport már fontos része a motorsport jelenének. A DTM esports Classic Challenge bárki számára nyitva áll, aki eléggé motivált és jó ahhoz, hogy versenyezzen a DTM legjobb versenyzőivel. Ki tudja, talán találunk egy új Sim Racing szupersztárt ezeken a versenyeken – jelentette ki Marcel Mohaupt, a DTM-et működtető ITR ügyvezető igazgatója.

(DTM 2011 Oschersleben ; fotó: Márton István)

És akkor lássuk a Race Room alapítójának és tulajdonosának, Klaus Wohlfarthnak is a véleményét: „Nagyon kedveljük a DTM-et, és évek óta támogatjuk a sorozatot. Ezért fantasztikus ez a részvétel az első DTM esport versenyen. A RaceRoom számos, a programban szereplő leghíresebb DTM autóval és versenypályával rendelkezik, beleértve a legendás 1992-es szezon hű másolatát, ahol Klaus Ludwig, Hans-Joachim Stuck és Keke Rosberg is indult a sorozatban. A Classic Challenge tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy a valódi DTM versenyzők megmérkőzhessenek a Sim Racing néhány legnagyobb alakja ellen. Nagyon szórakoztató lesz, és ugyanúgy alig várjuk, mint a valódi versenyt”.

(DTM Hockenheim2  2015; fotó: Márton István)

De hogyan is lehet részt venni a versenyeken?

A RaceRoom ingyenesen letölthető a Steam platformon. Nincs regisztráció, a résztvevők egyszerűen részt vesznek a Classic Challengen, amely a verseny előtti héten kezdődik, és gyors kört kell megtenniük a kiválasztott versenypályán. A 100 leggyorsabb versenyző részt vesz egy sorsoláson, amelyből véletlenszerűen kiválasztják az öt legjobbat. Az első verseny kvalifikációja jövő hétfőn, április 27-én kezdődik.

 

(DTM bonus, 2019 Nürnberg/Norisring; fotó: Márton istván)

Minden rendezvényt élőben közvetítik a DTM és a RaceRoom közösségi média csatornái. Egyéb részleteket a jövő héten közölnek. További tudnivalók a dtm.com weboldalon találhatók. Minden esemény délután 14 órakor kezdődik.

A pontos időrend:
1. forduló, május 3. vasárnap, DTM autók 1992-től
2. forduló: május 10. vasárnap, DTM autók 2013-tól
3. forduló: május 17. vasárnap, DTM autók 2014-től
4. forduló, május 24. vasárnap, DTM Autók 2016-tól
5. forduló május 31. vasárnap, bónusz verseny

Márton István

 

Főkép: DTM Press